18.8.12

BBC: Κύμα εγκληματικότητας εν μέσω λιτότητας στην Ελλάδα

BBC: Κύμα εγκληματικότητας εν μέσω λιτότητας στην ΕλλάδαΡεπορτάζ για την εγκληματικότητα στην Ελλάδα έχει το BBC, λέγοντας ότι «οι Ελληνες είναι αντιμέτωποι με μια αύξηση της εγκληματικότητας την οποία η αστυνομία μοιάζει ανίκανη να ανακόψει».

Αναφέρει την δολοφονία 75χρονης από τσαντάκια μέσα στην πολυκατοικία της μέρα μεσημέρι, παρατηρώντας ότι «ιστορίες σαν αυτή γίνονται όλο και πιο συνηθισμένες σε μια χώρα που μέχρι πριν από λίγα χρόνια είχε από τα χαμηλότερα ποσοστά εγκληματικότητας στην ΕΕ».
Το BBC παραθέτει στατιστικές για την εγκληματικότητα: αύξηση των διαρρήξεων κατά σχεδόν 50% τον τελευταίο χρόνο και 604 διαρρήξεις σπιτιών από την αρχή του 2012, αριθμό τον οποίο κρίνει «χαμηλό». Όμως ακολουθεί η άποψη έλληνα εγκληματολόγου ότι πολλά θύματα διάρρηξης δεν πηγαίνουν στην αστυνομία γιατί πιστεύουν ότι είναι μάταιο αλλά και γιατί η ελληνική κυβέρνηση έχει πλέον επιβάλει κόστος στην κατάθεση μήνυσης.

Οι επίσημες στατιστικές δείχνουν ότι οι ξένοι ευθύνονται για την μισή περίπου εγκληματική δραστηριότητα στην Ελλάδα «αλλά πολλοί Ελληνες κατηγορούν τους ξένους για την αύξηση της εγκληματικότητας».
Σύμφωνα με την ελληνική αστυνομία, ένοπλες συμμορίες μπαίνουν στη χώρα από την Αλβανία και τη Βουλγαρία για να επιδοθούν σε διαρρήξεις καθώς πολλοί Ελληνες έχουν αποσύρει τα χρήματά τους από την τράπεζα και τα κρύβουν στο σπίτι φοβούμενοι την χρεοκοπία της Ελλάδας.
Την ώρα που η ελληνική οικονομία συρρικνώνεται κατά 7% τον χρόνο, ως και 300 μετανάστες μπαίνουν παράνομα στη χώρα καθημερινά από τον Εβρο. Οι άνθρωποι αυτοί δεν βρίσκουν δουλειά και γίνονται εύκολος στόχος σε περίοδο οικονομικής κρίσης. «Η Χρυσή Αυγή έχει 18 έδρες στη Βουλή _ απόδειξη σημαντικής υποστήριξης προς ένα κόμμα εχθρικό προς τους παράνομους μετανάστες», λέει το BBC.
«Η νέα πραγματικότητα προκαλεί σοκ στους περισσότερους Ελληνες και μερικοί άρχισαν να παίρνουν τα όπλα για να προστατευτούν».
Σύμφωνα με την μαρτυρία ιδιοκτήτη καταστήματος όπλων στο κέντρο της Αθήνας, η ζήτηση έχει αυξηθεί κατά 60% _ κυρίως για αυτοπροστασία. Σύμφωνα με αυτόν, «οι γηραιότεροι κυρίως αισθάνονται ευάλωτοι και επιθυμούν να αποκτήσουν όπλο».
Όμως ακτιβιστές κατά του ρατσισμού και της ξενοφοβίας τονίζουν ότι «ο φασισμός είναι μεγαλύτερο πρόβλημα από την εγκληματικότητα στην Ελλάδα».
newsbomb