22.8.12

Θεσσαλονίκη: Ανοίγει η αυλαία του επετειακού 2012


ΤΗΣ ΧΡΥΣΑΣ ΝΑΝΟΥ
Στις 31 Αυγούστου, τέσσερις μήνες πριν από τη λήξη του έτους, ξεκινά με συναυλία της ΚΟΘ στην πλατεία Αριστοτέλους το πρόγραμμα του εορτασμού των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης.
Ξεκίνησε σε ρυθμό χελώνας και πλέον τρέχει με ταχύτητα λαγού. Περιθώρια δεν υπάρχουν άλλωστε, η κούρσα μόλις αρχίζει και ήδη φαίνεται το τέρμα: τέσσερις μήνες πριν από την εκπνοή του ημερολογιακού 2012, ο δήμος Θεσσαλονίκης ανοίγει, επιτέλους, επίσημα την αυλαία του επετειακού 2012, του προγράμματος εκδηλώσεων για τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της πόλης από τον τουρκικό ζυγό.

Η εναρκτήρια εκδήλωση θα γίνει την Παρασκευή 31 Αυγούστου, τη βραδιά της μπλε Πανσελήνου, στην πλατεία Αριστοτέλους. Σε μία υπαίθρια εκδήλωση, ανοιχτή για όλους, η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης θα ερμηνεύσει αποσπάσματα από όπερες, κινηματογραφικές μελωδίες και άλλες συνθέσεις, ενώ παράλληλα θα γίνουν και διάφορα χάπενινγκ, όπως υπόσχεται ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος, Ποιότητας Ζωής & Ελεύθερων Χώρων, Κωνσταντίνος Ζέρβας, που ανέλαβε το συντονισμό του προγράμματος.
Ενός προγράμματος που στις γενικές κατευθύνσεις του ανακοινώθηκε από τον Οκτώβριο του 2011 για να περάσει στη συνέχεια από... 40 κύματα. Παραταξιακές και ενδοπαραταξιακές διαφωνίες στο δήμο, γραφειοκρατικά προβλήματα, καθυστερήσεις στον καθορισμό του τρόπου χρηματοδότησης, διοικητικές μεταλλάξεις (η Μητροπολιτική Αναπτυξιακή που ανέλαβε να υλοποιήσει το πρόγραμμα έδωσε τη θέση της στον οργανισμό «Θεσσαλονίκη 2012», τα περισσότερα μέλη του οποίου παραιτήθηκαν στις αρχές του 2012) σημάδεψαν μέχρι στιγμής το επετειακό έτος, που την περασμένη άνοιξη έδωσε ισχνό «παρών» με μερικές σκόρπιες εκδηλώσεις.
Εστω και αργά, η αυλαία ανοίγει. Ακόμη κι η Φλόγα στον πύργο του Τριγωνίου, η τελετή αφής της οποίας επρόκειτο να γίνει την Πρωτοχρονιά, αλλά αναβλήθηκε, τελικά θα ανάψει στις 26 Οκτωβρίου, ανήμερα του εορτασμού του Αγίου Δημητρίου. «Ξεκινάμε τις εορταστικές εκδηλώσεις προσπαθώντας να είμαστε σεμνοί, διότι οι εποχές είναι δύσκολες. Θα μπορούσε φυσικά να είναι και καλύτερα, είναι μία πονεμένη ιστορία το 2012 κι ευθυνόμαστε κι εμείς, κανείς δεν είναι περήφανος γι' αυτήν την υπόθεση», παραδέχεται ο κ. Ζέρβας, ο οποίος πάντως τονίζει ότι η συνέχεια επιφυλάσσει ενδιαφέρον από πλευράς προγράμματος: δύο μεγάλα συνέδρια ιστορικού περιεχομένου, στο ένα εκ των οποίων μάλιστα θα δώσει το «παρών» ο Αμερικανός συγγραφέας και ιστορικός, καθηγητής του Κολούμπια Μαρκ Μαζάουερ, εκθέσεις και πολλές ακόμη εκδηλώσεις στους χώρους του πολιτισμού και της προστασίας του περιβάλλοντος θα γίνουν ώς τα τέλη του 2012 και τους πρώτους μήνες του 2013.
Τι θα δούμε λοιπόν στο διάστημα που απομένει για το επετειακό 2012;
Το διεθνές συμπόσιο «Νέες παγκόσμιες προκλήσεις. Η παρακμή της Δύσης, η άνοδος της Κίνας και το νέο Ισλάμ» (28 - 30 Σεπτεμβρίου) και το διεθνές επιστημονικό συνέδριο με θέμα «Θεσσαλονίκη: μια πόλη σε μετάβαση 1912-2012» (18 - 21 Οκτωβρίου).
Δράσεις που αφορούν την τοποθέτηση έργων τέχνης σε δημόσιους χώρους, τη σήμανση και ανάδειξη με ειδικό φωτισμό μνημείων της Θεσσαλονίκης και την προβολή προσωπικοτήτων που σχετίζονται με την πόλη και την Ιστορία της.
Αναπλάσεις υποβαθμισμένων χώρων πρασίνου και μετατροπή τους σε θεματικούς κήπους, εκδηλώσεις για την ενίσχυση της νεανικής και της «πράσινης» επιχειρηματικότητας και πολλές εκθέσεις ιστορικού και καλλιτεχνικού περιεχομένου.
agelioforos