3.10.11

Tο «χαράτσι» για τους πολιτικούς

Tην περασμένη Τρίτη ψηφίστηκε από την Ολομέλεια η νομοθετική διάταξη για το ειδικό τέλος ακινήτων. Είτε την ψήφισαν είτε την καταψήφισαν, τώρα καλούνται και οι ίδιοι να πληρώσουν εκείνο που τους αναλογεί. Βουλευτές και πρώην συνάδελφοί τους έχουν πάρει χαρτί και μολύβι. Υπολογίζουν το κονδύλι, που θα εξοφλήσουν μαζί με τον λογαριασμό της ΔΕΗ. Και δεν κοιμούνται ήσυχοι.

Κορυφαία ιδιοκτήτρια εμφανίζεται η Αννα Νταλάρα. Μαζί με τον σύζυγό της έχει κυριότητα σε 45 ακίνητα. Ξεπερνά τα 25.000 ευρώ, που θα κληθεί να καταβάλει.


Από τον Δαμιανάκη στην Παπαρήγα και στον Τσίπρα

Πρωταθλητής των ιδιοκτητών ακίνητης περιουσίας του Κοινοβουλίου είναι ο βουλευτής Χανίων του ΠΑΣΟΚ, Ευτύχιος Δαμιανάκης. Παρότι στο πόθεν έσχες του 2008 εμφανίζονται 72 εγγραφές, μόλις 20 από αυτές αντιστοιχούν σε ακίνητα.

«Πτωχότεροι» ιδιοκτήτες ακινήτων ανάμεσα στους πολιτικούς αρχηγούς είναι η γ.γ. του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα και ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας. Συγκεκριμένα, 281€ θα πληρώσει η κ. Παπαρήγα για τα 90 τ.μ. του ακινήτου της στην οδό Αγαθίου στα Εξάρχεια, ενώ ο κ. Τσίπρας θα καταβάλει 570€ για διαμέρισμα 114 τ.μ. που βρίσκεται στην οδό Φθιώτιδος στην περιοχή του Γκύζη.

Οκτώ εγγραφές ακινήτων που εμπίπτουν στην έκτακτη εισφορά εμφανίζονται στο πόθεν έσχες του προέδρου της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτη Κουβέλη. Το ποσό που θα πληρώσει ανέρχεται στις 3.232€.

Ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου θα πληρώσει 4.555€ για δύο ακίνητα στη Ν. Ερυθραία και δύο στην Πάτρα.

Ο υπολογισμός

Η μεθοδολογία που χρησιμοποιήθηκε για τον υπολογισμό της έκτακτης εισφοράς ακινήτων των πολιτικών αρχηγών και των "πρωταθλητών" του real estate ήταν η εξής: Με βάση τα πόθεν έσχες του 2008 και τις αντικειμενικές αξίες του 2007, έτσι όπως έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων, υπολογίστηκε κατά προσέγγιση το ποσό της έκτακτης εισφοράς ανά ακίνητο, χωρίς να έχει ληφθεί υπόψη ο συντελεστής παλαιότητας.

ANNA ΝΤΑΛΑΡΑ 25.389€

Η πρώην υφυπουργός Εργασίας είναι από τους "κορυφαίους" ιδιοκτήτες ακινήτων του Κοινοβουλίου, αφού αυτή και ο σύζυγός της έχουν από κοινού στην κατοχή τους 45 ακίνητα. Οι τοποθεσίες που φιλοξενούν τις ιδιοκτησίες τους ποικίλλουν, από τη πανάκριβη Φιλοθέη, το Ψυχικό, την Αγία Παρασκευή και του Παπάγου έως τις Σύρο, Πάρο, Αντίπαρο, Κυνουρία και Μαγνησία. Το ποσό που θα κληθεί να καταβάλει το ζεύγος ισοδυναμεί με ένα μέσο καλό ετήσιο εισόδημα, με την προσωπική τους έκτακτη εισφορά να ανέρχεται, κατά προσέγγιση, στο ποσό των 25.389€! Φυσικά, ο προϋπολογισμός της οικογένειας Νταλάρα δεν θα επηρεαστεί από την παραπάνω οφειλή. Για δύο μόνο ακίνητα στη Φιλοθέη, συνολικής έκτασης 1.200 τ.μ., το ζεύγος θα πληρώσει 9.200€. Αλλα "φιλέτα" της οικογένειας που φουσκώνουν τη λυπητερή είναι τα τρία ακίνητα της Αντιπάρου, στην τοποθεσία Παναγιά, τα οποία θα "κοστίσουν", περίπου, 4.600€, και η ιδιοκτησία στην περιοχή Βάρης Ποσειδωνίας στη Σύρο, που συμβάλλει στην οφειλή με περίπου 1.500€.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ 22.657€

Και ο βουλευτής Β' Αθήνας της ΝΔ καλείται μαζί με τη σύζυγό του Ελένη να πληρώσει το χαράτσι για τα ακίνητα. Το ποσό της εισφοράς ξεπερνά τις 22.000€ και αφορά 31 ακίνητα. Τα περισσότερα από αυτά βρίσκονται σε Αθήνα, Κηφισιά και Ψυχικό, ενώ δύο βρίσκονται στην Παλλήνη, ένα στα Γλυκά Νερά και ένα στη Φωκίδα. Ο βουλευτής και πρώην υπουργός Οικονομικών έχει γραμμένα στο όνομά του τα έντεκα από αυτά, ενώ σε αρκετά έχει ποσοστό 50%. Χαρακτηριστικό είναι το 30% που κατέχει σε έντεκα διαμερίσματα στην οδό Μιαούλη στο κέντρο της Αθήνας, ενώ του ανήκει το 50% σε πέντε διαμερίσματα στην οδό Ερμού. Το μεγαλύτερο ακίνητο του οποίου κατέχει το 50% είναι 667 τ.μ. και βρίσκεται στην Κηφισιά, ενώ ακόμη ένα διαμέρισμα 410 τ.μ. στην Κηφισιά είναι ιδιόκτητο 100%.

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ 19.075€

Αίσθηση προκάλεσε η πρόσφατη κίνηση του πληθωρικού αντιπροέδρου της κυβέρνησης, όταν προ ημερών δήλωσε ευθέως σε τηλεοπτική εκπομπή ότι δεν έχει να πληρώσει την έκτακτη εισφορά και ότι είναι στη διακριτική ευχέρεια του υπουργού Οικονομικών να τον "κλείσει φυλακή"! Το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ διαθέτει 32 ακίνητα τα οποία προέρχονται από κληρονομιά. Το συνολικό τέλος που θα κληθεί να καταβάλει -κατά προσέγγιση και σύμφωνα με το "πόθεν έσχες" του 2008- ανέρχεται σε 19.075€. Ο ίδιος σε δηλώσεις του εκτίμησε ότι το ποσό θα... περιοριστεί στα 17.500€. Μένει να δούμε το θα γράφει το "ραβασάκι" της ΔΕΗ...

ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ 13.801€

Και ο τέως πρωθυπουργός καλείται να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη. Η συνολική εισφορά για τα 14 ακίνητά του σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, μεταξύ των οποίων και ένα στην κοσμοπολίτικη Μύκονο, φθάνει κατά προσέγγιση τις 14.000€. Το ακριβότερο είναι το εμβαδού 222 τ.μ. ακίνητο στη Φιλοθέη. Δεύτερο στη λίστα του "πόθεν έσχες" εμφανίζεται διαμέρισμα στην Αθήνα, συνολικού εμβαδού 250 τ.μ. Το σπίτι στη Ραφήνα, η ιδιοκτησία στην Πρώτη Σερρών, διάφορα ακίνητα σε Αθήνα, Ραφήνα και Θεσσαλονίκη συμπληρώνουν τη σχετική λίστα του "πόθεν έσχες". Ουδείς γνωρίζει αν ο κ. Καραμανλής ανησυχεί ιδιαίτερα για την τακτοποίηση της οφειλής του.

ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ 12.567€

Το ποσό που αναλογεί στην πρόεδρο της Δημοκρατικής Συμμαχίας αγγίζει, κατά προσέγγιση, τις 13.000€. Γόνος εύπορης οικογένειας, δεν θα δυσκολευτεί να ανταποκριθεί στην έκτακτη υποχρέωση που αφορά το σύνολο των πολιτών-ιδιοκτητών ακίνητης περιουσίας. Στα ακίνητα της οδού Αραβαντινού, μία ανάσα μακριά από το Ζάππειο, και της ακριβότερης οδού του κέντρου της Αθήνας, της Διον. Αρεοπαγίτου, αναλογεί η μερίδα του λέοντος, που μεταφράζεται σε 3.000€ και 3.200€ αντίστοιχα. Αλλο ακίνητο της προέδρου που ανεβάζει τον λογαριασμό είναι το ακίνητο στη θέση Χατζηθανάση, στους Γοργιανάδες Ευρυτανίας. Πρόκειται για κτίριο συνολικής έκτασης 400 τ.μ. στον ορεινό οικισμό που βρίσκεται σε υψόμετρο 900 μ., στον δρόμο για τον δημοφιλή Προυσό.

ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΑΜΑΡΑΣ 11.360€

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης "χρωστάει" σχεδόν 12.000. Το εμβαδού 447 τ.μ. ακίνητο επί της οδού Εμμ. Μπενάκη στην Κηφισιά "ευθύνεται" για περίπου 4.500€ από το σύνολο της έκτακτης εισφοράς του. Μερικά από τα "προεδρικά" ακίνητα που παρουσιάζουν οικονομικό ενδιαφέρον είναι τα εξής: τα διαμερίσματα 335 τ.μ. και 134 τ.μ. της οδού Μουρούζη στο κέντρο της Αθήνας και της οδού Δημοκρίτου στο Κολωνάκι, καθώς και το κατάστημα των 132 τ.μ. στο Ναύπλιο.

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ 9.505€

Ο έτερος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, εμφανίζεται να βρίσκεται κάτω από το "ψυχολογικό" όριο των 10.000€. Και πάλι σύμφωνα με εκτιμήσεις, η προσωπική του συνεισφορά ως προς το τέλος ακινήτων ανέρχεται σε περίπου 9.500€, που αντιστοιχούν σε 20 ακίνητα. Σχεδόν 2.500€ από το παραπάνω ποσό αντιστοιχούν στο ακίνητο που διατηρεί στην Πυλαία Θεσσαλονίκης, κοντά στην εκλογική του περιφέρεια. Τα άλλα σημαντικά, σε επίπεδο αντικειμενικών αξιών, ακίνητα του αντιπροέδρου βρίσκονται στην οδό Φαναριωτών της Αθήνας και στο Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ 9.314€

Ο πρώην βουλευτής και η σύζυγός του Αικ. Πελέκη καλούνται να καταβάλουν, σύμφωνα με εκτιμήσεις, περίπου 9.000€ για τα σχεδόν πενήντα ακίνητα που είχαν δηλώσει στο "πόθεν έσχες" του 2008. Αρκετά από αυτά ανήκουν στην ατομική ιδιοκτησία του κ. Βουλγαράκη, ενώ σχεδόν τα μισά εμφανίζονται να ανήκουν εξ ημισείας σ' αυτόν και τη σύζυγό του. Δώδεκα ακίνητα βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή του Λυκαβηττού και άλλα 25 στον νομό Ηρακλείου Κρήτης. Στην Αράχοβα, το ζεύγος διαθέτει 2 ακίνητα, συνολικής επιφάνειας 300 τ.μ. Η οικογένεια Βουλγαράκη διατηρεί σημαντική ακίνητη περιουσία και σε άλλες περιοχές της Αθήνας.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗΣ 8.763€

Και ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γ. Καρατζαφέρης, καλείται να πληρώσει σημαντικό ποσό για την ακίνητη περιουσία του, έτσι όπως εμφανίζεται στο "πόθεν έσχες" που είναι κατατεθειμένο στη Βουλή. Πιο συγκεκριμένα, η αντικειμενική αξία του ακινήτου επιφάνειας 144 τ.μ., επί της οδού Ηρας στο Π. Φάληρο, αντιστοιχεί σε εισφορά που ισοδυναμεί με έναν μέσο μηνιαίο μισθό, δηλαδή, 1.152€. Καλλιθέα και Λιτόχωρο φιλοξενούν δύο ακόμη, υψηλής αντικειμενικής αξίας, ακίνητα του προέδρου.

ΠΗΓΗ: ΕΘΝΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ/real.gr