2.10.11

Ανεβάζει την ένταση στην ανατoλική Μεσόγειο η Αγκυρα

Με αεροναυτικές ασκήσεις η Αγκυρα ανεβάζει την ένταση στην ανατολική Μεσόγειο. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, οι τουρκικές ασκήσεις κλιμακώνονται εντός του FIR Λευκωσίας σε ζώνη ανάμεσα στο Ακρωτήρι Λεμεσού και την πλατφόρμα της Νoble Energy.

Ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου προειδοποίησε την Τουρκία ότι λόγω της στάσης της, θα επηρεαστεί η ενταξιακή της πορεία και παράλληλα έστειλε μήνυμα στις Βρυξέλλες λέγοντας πως «η Κύπρος αναμένει ξεκάθαρη έκφραση της κοινοτικής αλληλεγγύης».

Ουδείς μπορεί να είναι σίγουρος ποία θα είναι τελικά η συμπεριφορά της Τουρκίας, δήλωσε ο κ. Στεφάνου και σημείωσε πως η Αγκυρα «προσπαθεί να παρουσιαστεί ότι θέτει πολιτικά ζητήματα λόγω των αντιδράσεων που προκάλεσε διεθνώς η συμπεριφορά της».
Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως αυτό το Σαββατοκύριακο είναι η εβραϊκή Πρωτοχρονιά, με την τουρκική άσκηση να επηρεάζει αεροδιάδρομο που συνδέει το Ισραήλ με τη νοτιοδυτική Ευρώπη και τον Ειρηνικό. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το Πίρι Ρέις ενδεχομένως να κατευθύνεται προς το κατεχόμενο λιμάνι της Αμμοχώστου.
Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με το ΡΙΚ, στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου κατευθύνονταν πλοία του πολεμικού ναυτικού της Ρωσίας. Πρόκειται για μοίρα του ρωσικού Στόλου, περιλαμβανομένου και αεροπλανοφόρου με στόχο να στείλει το μήνυμα ότι η Μόσχα είναι αποφασισμένη να διασφαλίσει τα στρατηγικά της συμφέροντα στην περιοχή.
Τέλος, ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε ότι σύντομα αναμένεται ο δεύτερος γύρος αδειοδοτήσεων για οικόπεδα στην κυπριακή ΑΟΖ. Οι εργασίες το οικόπεδο 12 συνεχίζονται κανονικά και τη Δευτέρα εισέρχονται στο προτελευταίο στάδιο, προτού το τρυπάνι φθάσει στο σημείο όπου εκτιμάται ότι βρίσκεται το κοίτασμα φυσικού αερίου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Ναυτεμπορική
infognomon politics