4.10.11

Nέα πρότυπα στην Ελληνορωσική συνεργασία


Παραθέτουμε ολόκληρη τη βαρυσήμαντη ομιλία του προέδρου του Ελληνορωσικού Επιμελητηρίου στο πρόσφατο επενδυτικό Συνέδριο στη Ρόδο σχετικά με τις σχέσεις Ελλάδας – Ρωσίας και τις δυνατότητες ανάπτυξής τους:


Θα ήθελα να συγχαρώ τους διοργανωτές και ιδιαίτερα την Περιφέρεια Νοτίου Αιγίου και τον Περιφερειάρχη κ. Ι. Μαχαιρίδη προσωπικά για την πρωτοβουλία διοργάνωσης του Ελληνο-Ρωσικού Επενδυτικού Φόρουμ «Νέοι ορίζοντες για τις οικονομικές, τουριστικές, εμπορικές και επενδυτικές σχέσεις Ελλάδας - Ρωσίας». Το Ελληνορωσικό Εμπορικό Επιμελητήριο που είναι ένας μη κερδοσκοπικός μη κυβερνητικός ενεργός φορέας για την ανάπτυξη εμπορικών, οικονομικών και πολιτιστικών σχέσεων Ελλάδος-Ρωσίας δε θα μπορούσε να απουσιάζει από αυτή την αξιόλογη προσπάθεια την οποία και έθεσε υπό την αιγίδα του.

Το πρώτο πράγμα που σκέφτηκα για την ομιλία δεν ήταν καταρχήν μια νέα διαφορετική κατεύθυνση στρατηγικής για την ανάπτυξη των Ελληνορωσικών Εμπορικών Σχέσεων (που θα μιλήσουμε και για αυτό) αλλά κάτι πολύ πιο βασικό κάτι πιο πρακτικό.

Και αυτό είναι πρώτα από όλα να γίνονται τα σωστά και τα αυτονόητα.

Τα σωστά και από τις δύο χώρες, τις κυβερνήσεις, τους διάφορους φορείς, τις Εταιρείες. Διότι εκεί υπάρχει υστέρηση και όταν αυτό βελτιωθεί είναι βέβαιο ότι η παραπέρα ώθηση στην ανάπτυξη των Εμπορικών Σχέσεων των 2 Χωρών θα έλθει από μόνη της και θα είναι πολλαπλάσια για την Ελλάδα και Ρωσία (σε σχέση πιθανώς με άλλες Χώρες) διότι για πολλούς λόγους εμπορικούς, οικονομικούς, ιστορικούς, πολιτιστικούς, γεωστρατηγικούς ακόμα και ψυχολογικούς τα περιθώρια ανάπτυξης των σχέσεων Ελλάδας – Ρωσίας είναι ιδιαίτερα μεγάλα.

Ας δούμε λίγο τις δύο χώρες ξεχωριστά.
 ΕΛΛΑΔΑ 
Η Ελλάδα βρίσκεται σε βαθιά οικονομική κρίση. Τα αίτια είναι διττά, το παγκόσμιο ρευστό Περιβάλλον αλλά κυρίως τα δικά της λάθη. Λάθη που ξεκινούν πολλές δεκαετίες πριν όταν ο λαϊκισμός και το χάιδεμα των αυτιών περισσεύει, το κράτος όλο και μεγαλώνει, ενώ πλήττεται σιγά σιγά ο ιδιωτικός (δηλαδή ο κατά βάση παραγωγικός) τομέας της Χώρας.

Είναι πολύ κακό το μνημόνιο για τους Έλληνες αλλά ένα μέρος του που αφορά στις μεταρρυθμίσεις, στον περιορισμό του Δημόσιου Τομέα, στις ιδιωτικοποιήσεις, στην περιστολή της φοροδιαφυγής και εάν ακόμα δεν είχε υπάρξει, έπρεπε δυστυχώς να εφευρεθεί.

Η Ελλάδα σήμερα προσπαθεί να κάνει βήματα μπροστά. Αυτά όμως θα πρέπει να γίνουν λαμβάνοντας υπόψη τον ανθρώπινο παράγοντα, την κατάσταση των χαμηλών εισοδημάτων και βεβαίως θα πρέπει να περιφρουρείται το αίσθημα της κοινωνικής δικαιοσύνης. Και στη δίνη αυτής της έντονης κρίσης πρέπει να επιδειχθεί ενότητα και αλληλεγγύη και μακάρι οι πολιτικές δυνάμεις να συνεργαστούν όπως επιβάλλουν οι περιστάσεις.

Η Ελλάδα λοιπόν σήμερα πασχίζει να διορθώσει πράγματα:
• Να κάνει παραγωγικό το Δημόσιο Τομέα
• Να περιορίσει τη γραφειοκρατία με όλα τα συνεπακόλουθα
• Να μεταφέρει πρωτοβουλίες στον ιδιωτικό τομέα
• Να μειώσει τις καθυστερήσεις για τα επενδυτικά σχέδια
• Να δημιουργήσει ένα σταθερό γενικότερο περιβάλλον και ιδίως φορολογικό μέσα στο οποίο θα μπορούσε ο ιδιώτης, ο επενδυτής να κινηθεί
• Να προωθήσει τις εξαγωγές της
• Να αναδείξει ποιοτικά προϊόντα 

Η χώρα έχει προτερήματα. Η γεωγραφική της θέση, το κλίμα, η λαμπρή ενασχόληση με τη θάλασσα και η ναυτιλία, οι ακτές και τα νησιά της, ο ορυκτός πλούτος, οι νέες καλλιέργειες, το ταμπεραμέντο, η φαντασία και η ευελιξία των κατοίκων, το επίπεδο μόρφωσης και οι δυνατότητες παροχής υπηρεσιών και επιχειρηματικότητας.

Είναι δύσκολες οι στιγμές η Ελλάδα όμως θα βρει το δρόμο της. Ένα έθνος που σημάδεψε έντονα την πνευματική εξέλιξη της ανθρωπότητας είναι σίγουρο ότι θα βρεί το δρόμο του.
Ρωσία

Μόνο να ρίξουμε μια ματιά στον παγκόσμιο Χάρτη αντιλαμβανόμαστε τη δυνητική δύναμη της Ρωσίας (αφήστε τις πλουτοπαραγωγικές πηγές, το ανθρώπινο δυναμικό και την ποιότητα του πολιτισμού). Μιας χώρας που δεν ευτύχησε ιστορικά και που ακόμα χρειάζεται να πραγματοποιήσει αρκετές επίσης μεταρρυθμίσεις.

Η Ρωσία όμως μετά από τις μεγάλες αλλαγές που υπέστη την τελευταία 20-ετία μπορεί κάλλιστα να χαρακτηρισθεί ως η μια Γη πολλά υποσχόμενη για τους απανταχού επιχειρηματίες (ιδίως όμως για τους Έλληνες) οι οποίοι αυτή την στιγμή ψάχνουν να ανοίξουν καινούργιους εμπορικούς δρόμους και στρέφονται προς τις νέες αγορές. Σημαντικοί παράμετροι του επιχειρηματικού ενδιαφέροντος για τη Ρωσία αποτελούν οι 143 εκατομμύρια εν δυνάμει καταναλωτές, η σταθερή αύξηση του μηνιαίου εισοδήματος, η ενίσχυση της μεσαίας τάξης, η πολιτική σταθερότητα και οι ρυθμοί της ανάπτυξης της ρωσικής οικονομίας παρά την παγκόσμια κρίση.

Όμως η Γραφειοκρατία, η Πολυνομία, οι Βαριές Τελωνειακές διατυπώσεις, οι οικονομικές διαφοροποιήσεις ανάμεσα στον πληθυσμό της αλλά και στις γεωγραφικές περιοχές της, η δυσκολία της γλώσσας, είναι θέματα που πρέπει να εξετάζονται και να βελτιώνονται σε μόνιμη βάση.

ΕΛΛΑΔΑ –ΡΩΣΙΑ
Έλληνες και Ρώσοι έχουν αρκετά πράγματα που τους συνδέουν.

Η γεωγραφική εγγύτητα, η ιστορία, ο πολιτισμός, η θρησκεία, ακόμα και οι ομοιότητες σε θέματα ιδιοσυγκρασίας (η εξωστρέφεια, η επικοινωνία, ο τρόπος διασκέδασης, η καταναλωτική νοοτροπία) είναι σημαντικά και αποτελούν πρόκριμα για την παραπέρα ανάπτυξη.

Σήμερα οι οικονομικές σχέσεις των δύο χωρών εξακολουθούν να έχουν περιορισμένα χαρακτηριστικά παρ’ όλη την ανοδική τους πορεία τα τελευταία χρόνια.

Στον τομέα εξαγωγών-εισαγωγών
Ελληνικές εξαγωγές

Οι ελληνικές εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 37% το 2010 και από 234 εκατ €. την περίοδο 2009, έφθασαν σε €322 εκατ, ενώ στο α τρίμηνο του 2011 παρουσιάζεται μια περαιτέρω αύξηση 32%.

Ελληνικές εισαγωγές
Οι ρωσικές εξαγωγές προς την Ελλάδα κυριαρχούνται από την ενέργεια, καθώς η Ρωσία είναι ο κυριότερος προμηθευτής μας πετρελαίου και φυσικού αερίου και από πρώτες ύλες (αλουμίνιο, σίδηρο, χαλκό, ξυλεία).

Την περίοδο Ιανουαρίου-Δεκεμβρίου 2010, οι ελληνικές εισαγωγές από την Ρωσία παρουσίασαν αύξηση, κατά 58% και σε απόλυτη αξία έφθασαν τα 4,5 δις εκατ. ευρώ , έναντι 3 δις εκατ. ευρώ το 2009.

Το εμπορικό ισοζύγιο παραμένει ιδιαίτερα ελλειμματικό για τον Έλληνα και θα πρέπει από τη μία μεριά να αρθούν κάποια εμπόδια που αντιμετωπίζουν τα ελληνικά προϊόντα κατά την εισαγωγή τους από την άλλη όμως οι Έλληνες επιχειρηματίες και παραγωγοί να επιδείξουν μεγαλύτερη κινητικότητα, τόλμη, συνέπεια. Με τον τρόπο αυτό θα μπορούσαν να εισέλθουν στην αγορά της Ρωσίας μεγαλύτερη ποικιλία προϊόντων σε τομείς όπως: φρούτα, λαχανικά, τρόφιμα, οικοδομικά υλικά, φαρμακευτικά, ενδύματα, αγροτικά μηχανήματα, ανελκυστήρες, κλιματιστικά, φωτιστικά, χημικά καλλυντικά, προϊόντα υψηλής τεχνολογίας και καλώδια. 

Στον επενδυτικό τομέα έχουν πραγματοποιηθεί ορισμένες τοποθετήσεις ελληνικών κεφαλαίων στην Ρωσία (τράπεζες, βιομηχανίες, ναυπηγικός τομέας, μεταφορές) ενώ τα τελευταία χρόνια διαπιστώνεται σημαντικό ενδιαφέρον για Ρωσικές επενδύσεις στην Ελλάδα στον τουρισμό, σε ξενοδοχεία, σε ακίνητα, σε αθλητικά κέντρα και συνεδριακό τουρισμό, σε σκάφη αναψυχής κ.λ.π..

Η Ελλάδα διαθέτει ένα κατάλληλο περιβάλλον για επενδύσεις. Η βελτίωση των υποδομών, η σταδιακή μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης των επιχειρήσεων, ο νέος αναπτυξιακός νόμος, η διαμόρφωση του θεσμικού πλαισίου για τις Συμπράξεις Ιδιωτικού και Δημοσίου Τομέα και το εν εξελίξει πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων εξακολουθούν να προσφέρουν πλείστες όσες επενδυτικές ευκαιρίες.

Στον τομέα των κατασκευών επιδιώκεται η συμμετοχή ελληνικών εταιρειών σε έργα προετοιμασίας μεγάλων αθλητικών διοργανώσεων που θα λάβουν χώρα στη Ρωσία τα προσεχή χρόνια, καθώς και σε μεγάλα έργα υποδομής των μεγάλων Δήμων της Ρωσίας.

• Η θυγατρική του Ομίλου Κοπελούζου συμμετέχοντας σε Διεθνές ‘Consortium’ ανέλαβε έργο ανακαίνισης στο αεροδρόμιο ‘PULKOVO’

• Ο Όμιλος «ΕΛΛΑΚΤΩΡ» ανέλαβε σημαντικό έργο ανακύκλωσης απορριμμάτων.

Στον τομέα τουρισμού
Θα ήθελα να κάνω ιδιαίτερη έμφαση στον τομέα τουρισμού μια και που βρισκόμαστε σε έναν από τους πιο δημοφιλείς ελληνικούς προορισμούς για τους Ρώσους τουρίστες. Το 2010 την Ελλάδα επισκέφθηκαν περίπου 370.000 Ρώσοι τουρίστες. Φέτος απ΄ ότι γνωρίζω υπάρχει μια μεγάλη αύξηση τάξεως 30-40% κυρίως στα Δωδεκάνησα και ιδίως στην Ρόδο. 

Η Ελλάδα αποτελεί για τον Ρώσο τουρίστα όχι μόνο μια κλιματολογική και οικολογική επιλογή για το παραδοσιακό τουριστικό προϊόν της – ήλιο και θάλασσα αλλά και για μία πληθώρα επιλογών του ανέπτυξε ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια: για χειμερινό, ιαματικό, θρησκευτικό, πολιτιστικό, αθλητικό, γαστρονομικό, αγρο- και οικο-τουρισμό.

Εκτιμάται επίσης ότι το 7% των τουριστών από τη Ρωσία που επισκέπτονται τη χώρα µας ενδιαφέρεται για την απόκτηση παραθεριστικής κατοικίας.

Ο αριθµός αυτός παραπέµπει σε 30.000 αγοραπωλησίες παραθεριστικών κατοικιών µε αγοραστές από τη Ρωσία.

Συνεπώς και παρ΄ όλες τις θετικές τάσεις στην ελληνορωσική οικονομική συνεργασία, υπάρχουν ακόμα πολλές δυνατότητες για την ανάπτυξη τους που αργούν να αξιοποιήσουν οι επιχειρηματίες των δύο χωρών. Συχνά διαπιστώνουμε ότι αρκετές ελληνικές εταιρίες έχουν ξεπερασμένες αντιλήψεις για την ρωσική αγορά γιατί βασίζονται στην κατάσταση που υπήρχε στην ρωσική οικονομία μετά την διάσπαση της Σοβιετικής Ένωσης δηλαδή 15 χρόνια πριν. Μ΄ αυτή όμως την λανθασμένη προσέγγιση οι Έλληνες επιχειρηματίες χάνουν πολλές ευκαιρίες στην ρωσική αγορά. Για να πετύχουν στις σημερινές συνθήκες σκληρού ανταγωνισμού πρέπει να διαμορφώσουν ολοκληρωμένη στρατηγική και να εφαρμόσουν επιθετική εμπορική πολιτική.

Αλλά και σε επίπεδο Κυβερνήσεων οι δύο πλευρές επίσης πρέπει να καθίσουν να βρουν τρόπους για την παραπέρα ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας. Θα πρέπει η παρουσία της Ελλάδας στην αγορά της Ρωσίας να είναι πιο δυναμική. Χρειάζεται περισσότερη προβολή, διαφήμιση.

• Ορισμένα θέματα που θα πρέπει να προσεχθούν ιδιαίτερα
- Το θέμα της VISA
Παραπέρα διευκόλυνση στο θέμα αυτό, έκδοση 6μηνης διάρκειας, δημιουργία πολλών κέντρων VISA και ειδική VISA μακράς διαρκείας για όποιο διαθέτει ιδιοκτησία στην Ελλάδα.

- Το θέμα του χρόνου ίδρυσης Εταιρείας στην Ελλάδα
Μαθαίνουμε ότι παρ’ όλες τις προσπάθειες εξακολουθούν και υπάρχουν θέματα και ότι σε πολλές περιπτώσεις αργεί η υπηρεσία μιας στάσης που φθάνει και 2 μήνες.

- Το θέμα των μεταφορών
Δυσκολίες μεταφοράς, με αποτέλεσμα ακριβό μεταφορικό κόστος. Τι γίνεται η βελτίωση της μεταφοράς μέσω σιδηροδρομικής γραμμής? Η δημιουργία ναυτιλιακής γραμμής μεταξύ Ελλάδας και Μ. Θάλασσας (Novorossiysk) θα μπορούσε να μειώσει το κόστος μεταφοράς θεαματικά. Η Ρωσία θα μπορούσε να αναπτύξει και άλλες αεροπορικές γραμμές από την περιφέρεια της Ρωσίας που θα διευκολύνει το ρεύμα του τουρισμού το καλοκαίρι.

- Να αντιμετωπισθούν τα χωροταξικά και πολεοδομικά αλλά και περιβαλλοντικά θέματα που απασχολούν τις επενδύσεις υπέρ το δέον στην Ελλάδα

- Στον τομέα της ενέργειας

Την εντατικοποίηση των ενεργειών για:
-Burgas-Alexandroupolis
-South stream
-Και γιατί όχι ενδιαφέρον Ρώσων για Φωτοβολταϊκά και Ανανεώσιμες
- Μέτρα στον τομέα της ασφάλισης των εξαγωγών των ελληνικών προϊόντων και πιο δυναμική συνεργασία για τις υψηλές τεχνολογίες.

ΤΟ ΕΛΛΗΝΟΡΩΣΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ
Το Ελληνορωσικό Επιμελητήριο στην προσπάθειά του να βοηθήσει τους Έλληνες και Ρώσους επιχειρηματίες στην προσέγγισή τους και στην σωστή ενημέρωση για τις ευκαιρίες της αγοράς έχει προχωρήσει σε ένα ευρύτερο σχεδιασμό. 

Με βάση αυτά τα σχέδια:
1. Πραγματοποιεί κάθε χρόνο θεσμικές εκδηλώσεις οι οποίες καλύπτουν τον τομέα εξαγωγών, τουρισμού, real estate, περιφερειακής συνεργασίας και άλλα επίκαιρα θέματα των διμερών σχέσεων
2. Διευκολύνει την παρουσία και τη συμμετοχή Ελληνικών Εταιρειών σε Διεθνείς Εκθέσεις που πραγματοποιούνται στη Μόσχα και εν γένει προωθεί την παρουσία του στη Ρωσία
3. Πραγματοποιεί άνοιγμα στις Ρωσικές Εταιρείες και Ρωσικούς Οργανισμούς που έχουν ενδιαφέρον στην Ελληνική Αγορά
4. Τροφοδοτεί τα μέλη του με συνεχείς πληροφορίες και στοιχεία μέσα από ένα site που αναβαθμίζεται σήμερα τόσο στην Ελληνική όσο και στη Ρωσική γλώσσα
5. Πραγματοποιεί σεμινάρια όταν χρειασθεί για Έλληνες και Ρώσους ενδιαφερόμενους
6. Επιδιώκει τη μόνιμη παρουσία του στη Μόσχα
7. Συγκεντρώνει κάθε χρόνο όλα τα περιφερειακά Επιμελητήρια της Ελλάδας και τα ενημερώνει για τις εξελίξεις

Παρ’ όλη την ύφεση και το κλίμα το Ελληνορωσικό Επιμελητήριο προχωρεί. Δύναμή του είναι τα μέλη του και η στήριξή τους. Μέλη του σήμερα είναι δυναμικές ελληνικές επιχειρήσεις, Περιφερειακά Επιμελητήρια και άλλοι οργανισμοί.

Χρειαζόμαστε μία αποτελεσματική ανταλλαγή πληροφοριών και απόψεων, με στόχο τη σύναψη συνεργασιών-συμφωνιών και για αυτό καλούμε τους συνέδρους της Ρόδου, Ρώσους και Έλληνες, αλλά και αυτούς που δεν είναι εδώ, από τη Ρωσία και την Ελλάδα, να αρχίσουν να επικοινωνούν μεταξύ τους πιο συστηματικά, με τη βοήθεια του Ελληνορωσικού Επιμελητηρίου.

Καλούμε επίσης τους ενδιαφερόμενους να έλθουν σε επαφή με το Επιμελητήριο, προκειμένου να διοχετεύσουμε τις επιχειρηματικές προθέσεις τους σε όλες τις αντίστοιχες επιχειρηματικές ομάδες της Ελλάδας και το αντίστροφο.

Καλούμε ιδιαίτερα τους Κυβερνήτες των ρωσικών Περιφερειών, τα κεντρικά και περιφερειακά Επιμελητήρια και κάθε ρωσικό θεσμικό όργανο που ενδιαφέρεται επιχειρηματικά για την Ελλάδα, να ευρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία μαζί μας προκειμένου να ενημερώνουμε τους Έλληνες επιχειρηματίες για τις δυνατότητες που παρουσιάζονται.

Με τους τρόπους αυτούς θα υπάρξει μια συστηματική και μόνιμη επικοινωνία και συνεργασία μεταξύ των δύο πλευρών με προφανή οφέλη, πολύ περισσότερο σήμερα που η Ελλάδα και η Ρωσία βρίσκονται μπροστά σε σταυροδρόμι ανακατατάξεων οι οποίες θα σημαδέψουν το μέλλον των επόμενων γενεών. Στη συνεργασία λοιπόν αυτή το Ελληνορωσικό Επιμελητήριο είναι δεδομένο ότι αποτελεί βασικό παράγοντα και συνδετικό κρίκο.
http://www.ellada-russia.gr