2.10.11

EFENPRESS: Η ασχετοσύνη δεν μετριέται με το στρέμμα ....!

Ανήκουστες δηλώσεις Π.Μπεγλίτη για μηδενικές τουρκικές παραβιάσεις
Image
Καινοφανείς δηλώσεις του υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνο Μπεγλίτη είχαμε από την Τουρκία μετά την συνάντησή του με τον ομόλογό του υπουργό Άμυνας της Τουρκίας Ismet Yilmaz. Σύμφωνα με τις δηλώσεις του υπουργού «Μετέφερα την ανησυχία μας, την ανησυχία της Ελληνικής Κυβέρνησης, για τις πρόσφατες παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου, από την πλευρά των τουρκικών αεροσκαφών. Ένα περιστατικό που είχαμε να το δούμε εδώ και περισσότερο από ενάμιση χρόνο»!

Είναι εντυπωσιακή η άγνοια (;) του υπουργού, αλλά το πολιτικό θέμα που δημιουργεί. Είχαμε να δούμε παραβιάσεις τουρκικών μαχητικών των ελληνικών εναέριων συνόρων εδώ και ενάμιση χρόνο; Κανείς δεν τον έχει ενημερώσει από το ΓΕΕΘΑ ότι καθημερινά σχεδόν ακόμα και τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά έχουμε μέχρι και 25-30 παραβιάσεις;

Η "αθώωση" της Τουρκίας από τον ίδιο τον υπουργό Εθνικής Άμυνας για τις παραβιάσεις στο Αιγαίο είναι τεράστιο θέμα. Δηλαδή η Άγκυρα είχε σταματήσει να κάνει παραβιάσεις επί 1,5 χρόνο; Πρέπει να δώσει διευκρινήσεις άμεσα.

Δεν του έχει δείξει κανείς από το ΓΕΕΘΑ τον πίνακα των παραβιάσεων; Μόνο μέχρι τις 31 Αυγούστου είχαμε 714 παραβιάσεις του ΕΕΧ για το 2011 από τουρκικά μαχητικά και άλλες 160 των χωρικών μας υδάτων από τουρκικά πολεμικά σκάφη. Πως μπορούν και λένε ότι «Είχαμε ένα δούμε το «περιστατικό» (σ.σ.: εκεί φτάσαμε: Να αποκαλούμε «περιστατικά» τις παραβιάσεις των συνόρων μας σαν να επρόκειτο για τροχαίες παραβάσεις), ενάμιση χρόνο»;

Ας δούμε ολόκληρη την δήλωση που βέβαια διακρίνεται για τον φοβικό χαρακτήρα αντιμετώπισης της τουρκικής προκλητικότητας. Δια δήλωση «Με το «σεις και με το «σας»» που λένε στην πιάτσα μην τυχόν και θυμώσει η Άγκυρα…

Η συνάντηση έγινε στο πλαίσιο της συνόδου των Υπουργών Άμυνας των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, στην Αττάλεια.

«Όπως γνωρίζετε, είναι η πρώτη συνάντηση. Συνάντηση γνωριμίας, διότι είναι νέος υπουργός, μετά το σχηματισμό της νέας τουρκικής κυβέρνησης. Είχα την ευκαιρία, σ' αυτήν την πρώτη συνάντηση, να ανταλλάξουμε απόψεις για τις διμερείς μας σχέσεις στον τομέα της αμυντικής και στρατιωτικής συνεργασίας.

Έθεσα το ζήτημα των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, όπου ειλικρινά έχουμε κάνει σημαντική πρόοδο, αλλά μπορούμε να εργαστούμε πολύ περισσότερο οι δυο πλευρές, για να δημιουργήσουμε ένα κλίμα αμοιβαίας εμπιστοσύνης, να μειώσουμε τη δυσπιστία μεταξύ των δυο πλευρών.

Συμφωνήσαμε να συνεχίσουμε και να ανιχνεύσουμε νέους τομείς, όπου μπορούμε να δημιουργήσουμε νέα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.

Επίσης, σ' αυτή τη συνάντηση, που ήταν πραγματικά ειλικρινής, ανοιχτή και φιλική, έθεσα τα ζητήματα που πραγματικά μας ανησυχούν. Μετέφερα την ανησυχία μας, την ανησυχία της Ελληνικής Κυβέρνησης, για τις πρόσφατες παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου, από την πλευρά των τουρκικών αεροσκαφών. Ένα περιστατικό που είχαμε να το δούμε εδώ και περισσότερο από ενάμιση χρόνο. Έθεσα αυτό το ζήτημα στη βάση των σχέσεων καλής γειτονίας, οι οποίες σχέσεις θα μπορούσαν να υπονομευθούν αν αυτές οι συμπεριφορές συνεχιστούν από την πλευρά της Τουρκίας. Συμφωνήσαμε αυτό το θέμα να το συζητήσουμε και μάλιστα πολύ σύντομα, στο πλαίσιο ενός τακτικού διαλόγου που συμφωνήσαμε να εγκαθιδρύσουμε με τον Τούρκο Υπουργό Άμυνας.

Συζητήσαμε επίσης τις πρακτικές της Τουρκίας στην περιοχή του Καστελόριζου. Έθεσα και αυτό το ζήτημα, διότι δεν συνάδουν αυτές οι πρακτικές με το Διεθνές Δίκαιο και το είπα αυτό πάρα πολύ ειλικρινά, ως ανησυχία και προβληματισμό από την πλευρά της Ελλάδας και της Ελληνικής Κυβέρνησης.

Βεβαίως, είχαμε και τη ευκαιρία να ανταλλάξουμε απόψεις για τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, συμπεριλαμβανομένων και αυτών στην Κύπρο, με αφορμή τις έρευνες που συνεχίζονται στο πλαίσιο της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Στον Τούρκο συνάδελφό μου τόνισα επίσης ότι οι σχέσεις των δυο χωρών εξαρτώνται από το καλό κλίμα, από τη μείωση της έντασης και από την εμπέδωση της ασφάλειας, της σταθερότητας και των σχέσεων καλής γειτονίας μεταξύ των δυο χωρών μας.

Θέλω να πιστεύω ότι, ως νέος Υπουργός και στις νέες πολιτικές συνθήκες που δημιουργούνται μετά τις εκλογές στην Τουρκία, θα εργαστεί με τον Πρωθυπουργό του και με τη τουρκική κυβέρνηση για να εξαλειφθούν αυτά τα επεισόδια που είδαμε την τελευταία περίοδο, έτσι ώστε να εργαστούμε από κοινού για νέα περίοδο ειρήνης, ασφαλείας και σταθερότητας.

Αυτό που προέχει για εμάς είναι να σταματήσουν - και αυτό μετέφερα και εκ μέρους του Πρωθυπουργού, του κ. Παπανδρέου στη τουρκική πλευρά - ανάλογες συμπεριφορές. Δεν ωφελούν σε τίποτα, δημιουργούν ένα αρνητικό κλίμα και δηλητηριάζουν τις διμερείς σχέσεις. Εμείς θέλουμε την εμβάθυνση, την ανάπτυξη και την επέκταση των διμερών σχέσεων, που είναι προς όφελος των δυο λαών. Είναι προς όφελος των δυο χωρών και προς αυτήν την κατεύθυνση θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε και βεβαίως πάντα στο πλαίσιο του σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου και της διεθνούς νομιμότητας» .

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr