20.10.11

EFENPRESS: Δολοφονήθηκε ο Καντάφι από δυνάμεις του ΝΑΤΟ


Αντιστάθηκε ως το τέλος

Ο άνδρας που συνέδεσε το όνομά του με τη νεότερη ιστορία της Λιβύης σήμερα είναι νεκρός, όπως επιβεβαίωσε ο αντιπρόεδρος του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου της Λιβύης, Αμπντούλ Χαφίζ Γόγκα.

Επίσης, η νέα ηγεσία της Λιβύης ενημέρωσε τις ΗΠΑ για το θάνατο του Μουαμάρ Καντάφι, σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους.


Ο Μουαμάρ Καντάφι επί 42 χρόνια βρισκόταν στο τιμόνι της πλούσιας πετρελαϊκής αφρικανικής χώρας. Το 1969 ο νεαρός επαναστάτης ανέβηκε στην εξουσία εκδιώκοντας το Λίβυο βασιλιά Ίντρις.

Ο 27χρονος Καντάφι ηγήθηκε τότε της λιβυκής επανάστασης, που έφερε κοσμικές αλλαγές στην πολιτική και κοινωνική ζωή της χώρας, διαμορφώνοντας ένα καθεστώς λιγότερο δεμένο στον ισλαμισμό.

Την αμφιλεγόμενη προσωπικότητά του, ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Ρόναλντ Ρίγκαν, είχε χαρακτηρίσει «λυσσασμένο σκυλί της Μέσης Ανατολής».

Το 1975, ο Καντάφι συνόψισε την πολιτική του φιλοσοφία στο γνωστό «Πράσινο Βιβλίο: Η λύση στα προβλήματα της Δημοκρατίας: Η κοινωνική βάση της Τρίτης Παγκόσμιας Θεωρίας».

Πολέμιος της Δύσης, συνέδεσε το όνομά του με την αεροπειρατεία στο Λόκερμπι, ενώ οι φλογεροί λόγοι του πάντα στοχοποιούσαν τον δυτικό ιμπεριαλισμό, που καταλήστευε τις πλουτοπαραγωγικές πρώτες ύλες του Τρίτου Κόσμου.

Το τέλος για την 40χρονη εξουσία του, που είχε εκφυλιστεί σε ένα σκληρό απολυταρχικό καθεστώς, ήρθε τον περασμένο Αύγουστο, όταν εγκατέλειψε την πρωτεύουσα Τρίπολη. Δύο μήνες μετά και αφού τον καταδίωκαν οι αντικαθεστωτικοί, το ΝΑΤΟ και τρεις μυστικές υπηρεσίες, σήμερα φέρεται να άφησε την τελευταία του πνοή, βαριά τραυματισμένος, κοντά στη γενέτειρά του, τη Σύρτη.
Newsbomb