14.10.11

EFENPRESS: Μετά τις εκλογές, ποιο ΠΑΣΟΚ θα χρειάζεται... και αρχηγό;

Οργή Γ.Παπανδρέου για τους χειρισμούς του Ε.Βενιζέλου στην Κ.Ο. ΠΑΣΟΚ
Image
Υψηλό εκνευρισμό προκαλούν στο Μαξίμου, τόσο οι κινήσεις και ο χειρισμός του θέματος του πολυνομοσχεδίου από τον υπουργό Οικονομικών Ε.Βενιζέλο με τα συνεχή τελεσίγραφα στην Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ, που οδηγούν τα πράγματα στα άκρα, αλλά και με την έλλειψη ενημέρωσης που έχουν από τις Βρυξέλλες για τις λύσεις που απεργάζονται παρασκηνιακά οι τροϊκανοί.

Στον Ε.Βενιζέλο καταλογίζουν "έλλειψη διπλωματίας" και τον υποπτεύονται ότι ωθεί την χώρα σε εκλογές για να αναλάβει αυτός εν συνεχεία την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, ενώ στις Βρυξέλλες ότι δεν ενημερώνουν ώστε να μπορέσουν να υπάρξουν τα κατάλληλα πολιτικά αντίμετρα στην Αθήνα για να απαλυνθούν οι επιπτώσεις της χρεοκοπίας.


Στόχος του πρωθυπουργού είναι να προετοιμαστεί πολιτικά για κάθε ενδεχόμενο, καθώς η πίεση, που ασκείται προς την κυβέρνηση, τόσο στο πολιτικό σκηνικό, όσο και στο κοινωνικό πεδίο είναι αφόρητη.

Κοινωνικές ομάδες κλιμακώνουν τις αντιδράσεις τους, βουλευτές του ΠΑΣΟΚ απειλούν με παραιτήσεις, ισχυρά κέντρα απαιτούν εκλογές ή κυβέρνηση συνεργασίας, ενώ η ίδια η κυβέρνηση αναγκάζεται να λαμβάνει συνεχώς επώδυνα μέτρα – όπως η τροποποίηση του πολυνομοσχεδίου επί τα χείρω. Στο περιβαλλον Παπανδρέου θεωρούν ότι η στάση Βενιζέλου, οξύνει αντί να καταπραϋνει τα πνεύματα ("Είναι σα να προσπαθεί να σβήσει τη φωτιά με βενζίνη" δήλωσε χαρακτηριστικά ένας από τους τελευταίους υπουρογύς που εξακολουθούν να μένουν πιστοί στον Γ.Παπανδρέου).

Είναι η δεύτερη φορά που του Μαξίμου οργίζεται με τον Ε.Βενιζέλο τον τελευταίο μήνα. Η πρώτη ήταν όταν έφερε των πρωθυπουργό περίπου με το ... ζόρι πίσω ενώ βρισκόταν καθ'οδόν προς ΗΠΑ και ακύρωσε το ταξίδι και τις σημαντικές συναντήσεις που είχε εκεί. Χωρίς να υπάρχει ουσιαστικός λόγος.

Η ιδιαίτερα επιβαρυμένη πολιτική ατμόσφαιρα θα φέρει στο προσκήνιο την ανάγκη σοβαρών πολιτικών πρωτοβουλιών, αμέσως μετά – αν όχι και πριν – την σύνοδο κορυφής, που θα αποφασίσει τη λύση στο ελληνικό χρέος, εκτιμούν έμπειροι παράγοντες του ΠΑΣΟΚ, που φοβούνται διαλυτικά φαινόμενα στην ελληνική κοινωνία.

Στο κοινωνικό πεδίο είναι ενδεικτικό ότι βρίσκονται σε κινητοποιήσεις σχεδόν το σύνολο των εργαζομένων και των επαγγελματικών κλάδων, από τους δημόσιους υπαλλήλους με κορυφαίο παράδειγμα εκείνων των ΟΤΑ, αλλά και των εργαζομένων στα μαζικά μέσα μεταφοράς, έως τους ιδιοκτήτες ταξί.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr