10.10.11

EFENPRESS: Τι δημοψήφισμα και εκλογές, αδειάστε μας τη γωνιά τώρα...

Άνω κάτω έχει γίνει το ΠΑΣΟΚ με το «πυροτέχνημα» του δημοψηφίσματος. «Παίζουμε με τους θεσμούς;» αναρωτιούνται οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που επιμένουν στη λύση των εκλογών. Απτόητος, ο Χ. Καστανίδης συνεχίζει τις προετοιμασίες για το δημοψήφισμα. Με τις εξελίξεις εκτός συνόρων για την οικονομία συνδέουν το θέμα οι συνεργάτες του Αντ. Σαμαρά και μιλούν για «προθάλαμο εκλογών».

Από τη μία, οι αστυνομικές δυνάμεις προφανώς, κατ’ εντολή της πολιτικής τους ηγεσίας, προχωρούν σε βιαιότητες κατά πάντων, ακόμη και εκπροσώπων του Τύπου σχεδόν σε κάθε συγκέντρωση στο κέντρο της Αθήνας και από την άλλη το Μέγαρο Μαξίμου ετοιμάζεται να στήσει διαδικασία δημοψηφίσματος με άδηλες προς το παρόν τις συνέπειες που μπορεί να έχει μία τέτοια απόφαση μέσα σε συνθήκες οικονομικής δυσπραγίας και κοινωνικής έντασης.
Αυτή είναι η εικόνα που παρουσιάζει σήμερα η κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου με τον υπουργό Εσωτερικών Χάρη Καστανίδη να αιφνιδιάζει το Μέγαρο Μαξίμου, περιγράφοντας για πρώτη φορά δημοσίως και το περίγραμμα του ερωτήματος που θα τεθεί προς τους πολίτες και το οποίο θα αφορά τις δημοσιονομικές δυσκολίες που περνά η χώρα.
Το «άδειασμα» από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Ηλία Μόσιαλο προς τον κ. Καστανίδη αποτυπώνει την κατάσταση που υπάρχει στο εσωτερικό της κυβέρνησης: Ο αρμόδιος υπουργός προαναγγέλλει δημοψήφισμα και μάλιστα σε «εύλογο χρόνο από τώρα», ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ξεκαθαρίζει ότι «δεν υπάρχει ακόμη απόφαση για δημοψηφίσματα» αφού μπορεί στο εσωτερικό της κυβέρνησης οι συζητήσεις να έχουν προχωρήσει, ωστόσο η πολιτική ρευστότητα και το κλίμα που υπάρχει στο υπουργικό συμβούλιο, με τους υπουργούς να μιλούν για εκλογές ή συγκυβέρνηση, δεν έχει επιτρέψει να γίνει προετοιμασία σε βάθος για το ακριβές ερώτημα που θα τεθεί.
Μάλιστα ο κ. Καστανίδης φρόντισε στην τοποθέτηση που έκανε να ρίξει ένα πέπλο μυστηρίου πάνω από όλη τη συζήτηση που γίνεται και με την τρόικα λέγοντας πως «υπάρχουν θέματα που εξάγονται από μη πολιτικούς παράγοντες, τα οποία επανεισάγονται από την τρόικα», φωτογραφίζοντας έτσι διαβουλεύσεις που μπορεί να γίνονται στο εσωτερικό της χώρας όχι απαραίτητα από στελέχη της κυβέρνησης προκειμένου στη συνέχεια να ενημερωθούν οι δανειστές μας ώστε κάθε φορά που επισκέπτονται την Αθήνα να διαμορφώνουν ανάλογα τη στάση τους.
Η προαναγγελία Καστανίδη έρχεται λίγες μόνον ημέρες έπειτα από την ομοβροντία των κυβερνητικών βουλευτών οι οποίοι στις συναντήσεις τους με τον κ. Παπανδρέου έθεσαν ευθέως θέμα εκλογών αμέσως μετά την ψήφιση του προϋπολογισμού, κάτι που ανάγκασε τον πρωθυπουργό να διαψεύδει σχεδόν καθημερινά τα έντονα σενάρια περί πρόωρων εκλογών. Ακόμη και χθες πάντως η Βάσω Παπανδρέου, απευθυνόμενη προς τον Ευάγγελο Βενιζέλο, φέρεται να του είπε πως χρειάζονται πολιτικές πρωτοβουλίες και λύσεις για να σωθεί η χώρα, υπονοώντας την επιλογή των πρόωρων εκλογών, κάτι το οποίο ούτως ή άλλως συζητούν οι μισοί σχεδόν από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.
Ευρύτερες πολιτικές πρωτοβουλίες ζητεί και ο Μίμης Ανδρουλάκης, ενώ άλλα στελέχη όπως ο Κ. Γείτονας και η Μ. Αποστολάκη αμφισβητούν έντονα την επιλογή του δημοψηφίσματος, με την τελευταία μάλιστα να τονίζει ενώπιον του κ. Βενιζέλου ότι δεν γίνεται η κυβέρνηση να εμφανίζεται να παίζει με τους θεσμούς και υπουργοί να εμφανίζονται να αλληλοδιαψεύδονται…
Σαμαράς: Θα «κάψουν» και το δημοψήφισμα
Στη Ν.Δ. από την πρώτη στιγμή αντιμετώπισαν με μεγάλη δυσπιστία τα περί δημοψηφίσματος, αν και ο Αντώνης Σαμαράς έχει στο παρελθόν ταχθεί ανοιχτά υπέρ του θεσμού. Σήμερα όμως και μέσα σε αυτές τις συνθήκες ο πρόεδρος της Ν.Δ. εκτιμά ότι ο πρωθυπουργός με τον τρόπο που επιχειρεί να χρησιμοποιήσει αυτή τη δυνατότητα το μόνο που θα καταφέρει είναι να «κάψει» και το δημοψήφισμα που είναι ένα χρήσιμο εργαλείο για κάθε κυβέρνηση.
Στη Λ. Συγγρού επιμένουν ότι ο κ. Παπανδρέου δεν έχει πολλές επιλογές μπροστά του αφού οι εξελίξεις αργά ή γρήγορα θα τον οδηγήσουν σε εκλογές. Κοινή είναι η εκτίμηση ότι πλέον η κυβέρνηση αναζητεί έναν τρόπο εκτόνωσης της λαϊκής δυσαρέσκειας, ωστόσο εκφράζονται φόβοι από τους συνεργάτες του κ. Σαμαρά πως σε περίπτωση που οι πολίτες γυρίσουν την πλάτη στην πρωτοβουλία αυτή ή ψηφίσουν «ανάποδα», τότε οι κίνδυνοι θα είναι ακόμη μεγαλύτεροι για την εικόνα της χώρας κυρίως στα μάτια των δανειστών μας, ανατροφοδοτώντας έτσι τα σενάρια που δίνουν και παίρνουν στον ξένο Τύπο για την πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα.
Στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης συνδέουν όλη αυτή τη συζήτηση με τις εξελίξεις που αφορούν τα της ελληνικής οικονομίας κυρίως όμως αυτές εκτός συνόρων. Η αβεβαιότητα με την 6η δόση, οι συζητήσεις για τα ταμειακά αποθέματα και το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, όπως πιστεύουν, μπορεί να συνθέσουν την εικόνα του «μπαμ» που περιέγραψε ο κ. Παπανδρέου σε μία από τις συναντήσεις του με τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Όπως υπενθυμίζουν συνεργάτες του, ο κ. Σαμαράς έχει προειδοποιήσει την κυβέρνηση ότι το δημοψήφισμα είναι μία πρωτοβουλία που πρέπει να αναλαμβάνεται σε συνθήκες κοινωνικής ηρεμίας για να μην οδηγήσει σε διχασμό.
Προχωρούν οι προετοιμασίες
Παρά τα όσα τεκταίνονται στο εσωτερικό της κυβέρνησης, οι προετοιμασίες για το δημοψήφισμα προχωρούν κανονικά καθώς ήδη το υπουργείο Εσωτερικών έχει ενημερωθεί ακόμη και για το κόστος που μπορεί να έχει αυτή η διαδικασία η οποία κοστολογείται περίπου στα 7 εκατ. ευρώ.
Ο προβληματισμός που υπάρχει στο κυβερνητικό στρατόπεδο είναι για τους συνειρμούς που θα δημιουργηθούν όταν από τη μία υπουργοί συζητούν απολύσεις και μειώσεις μισθών στον ιδιωτικό τομέα και από την άλλη θα δίδονται χρήματα από τον προϋπολογισμό για δημοψήφισμα.
Πολλά θέματα όμως παραμένουν ανοιχτά και ουδείς γνωρίζει εάν το υπουργείο Εσωτερικών θα προλάβει να διευθετήσει όλες τις λεπτομέρειες, αφού οι εξελίξεις στο μέτωπο της οικονομίας αλλάζουν από μέρα σε μέρα και το ενδεχόμενο οι εκλογές να προλάβουν το αίτημα που είχε καταθέσει προ καιρού ο κ. Καστανίδης, για νομιμοποίηση της πολιτικής της κυβέρνησης, παραμένει ορθάνοιχτο.
Σημειώνεται πως το σχέδιο νόμου που πέρασε από τη Βουλή προβλέπει ότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος θα είναι δεσμευτικό όταν στην ψηφοφορία έχει λάβει μέρος τουλάχιστον το 40% όσων έχουν εγγραφεί στους εκλογικούς καταλόγους και εφόσον έχει λάβει την έγκριση τουλάχιστον από το 51% των ψηφισάντων.
paraskevi13.