10.10.11

Πολύ πιθανή εκδοχή για τα Αμερικανικά άρματα από το DEFENCENET

Διαταγή από το Βερολίνο και... ακύρωσαν τα 400 Μ1Α1 Abrams


Image
"Παγώνει" την δωρεάν αποδοχή των 400 αρμάτων μάχης Μ1Α1 από τις ΗΠΑ η κυβέρνηση, κατόπιν αντίδρασης της Γερμανίας, όπως αναφέρουν ασφαλείς πληροφορίες.
Πριν λίγο ο κυβερνητικό εκπρόσωπος Ηλίας Μόσιαλος απαντώντας σε σχετικό ερώτημα δήλωσε ότι:
Τα δημοσιεύματα αυτά δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Δεν υπάρχει αγορά, ούτε υπάρχουν σκέψεις για προμήθεια 400 αρμάτων μάχης, όπως αποτυπώνουν αυτά τα δημοσιεύματα, ούτε καινούργιες επιβαρύνσεις στον κρατικό προϋπολογισμό. Κατηγορηματική διάψευση: δεν υπάρχει κάτι τέτοιο”.

Είχε προηγηθεί ερώτηση Αυστριακού ευρωβουλευτή και αντίδραση Φινλανδών στην δωρεά αυτή.
Πρόκειται περί γελοίας προσέγγισης: Σαφώς και δεν υπάρχει αγορά, αφού τα άρματα παραχωρούνται δωρεάν. Κάποιες λίγες δεκάδες χιλιάδες δολάρια για να έρθουν σε μάχιμη κατάσταση, λιγότερα απ'όσο στοιχίζει ένα ταξίδι με τα VIP αερασκάφη της κυβέρνησης.
Και σε τελική ανάλυση η Ελλάδα είχε ζητήσει την δωρεάν παραχώρησή τους, δεν ήθελαν να πουλήσουν κάτι οι ΗΠΑ πέρα από ανταλλακτικά και πυρομαχικά. Το δώρο ήταν αξίας κάπου 4 δισ. ευρώ! Ήταν τεράστια επιτυχία του ΓΕΣ η παραχώρησή τους και είχε μπει "καρφί" στο μάτι της Τουρκίας, αλλά και της Γερμανίας που έχανε το μονοπώλιο των LEO2.
Τώρα ο Η.Μόσιαλος και η κυβέρνηση με τι θα αντικαταστήσουν τα "αρχαία" άρματα Μ48Α5; 'Η δεν τους ενδιαφέρει;
Όλα αυτά ενώ τα άρματα είχαν ζητηθεί από τις ΗΠΑ και υπήρξε αποδοχή του αιτήματος μετά από πολύ καιρό! Βέβαια παίζει και το ενδεχόμενο οι ΗΠΑ να μετανόησαν για την παραχώρησή τους και να έβαλαν των αποδέκτη του δώρου να το αποποιηθεί. Είναι γεγονός ότι η Άγκυρα την πολέμησε την προμήθεια "με νύχια και με δόντια".

Σε οποιαδήποτε περίπτωση η χώρα έχει μπει σε καθεστώς περιορισμένης κυριαρχίας και σε ότι αφορά την άμυνά της. Άρα πλέον όλα είναι πιθανά...
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr