17.10.11

Ζητάει «αρραγές μέτωπο» εν μέσω απεργιακής θύελλας

Και συνεδρίαση της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ, ενόψει της συνόδου κορυφής, την Κυριακής
Για δεύτερη φορά μέσα σε λίγους μήνες ο πρωθυπουργός θέτει ζήτημα συνεννόησης των πολιτικών δυνάμεων, λίγο πριν ακόμη μία κρίσιμη για την Ελλάδα ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής της Ε.Ε και εν μέσω απεργιακών κινητοποιήσεων. «Είναι ευθύνη όλων απέναντι στην πατρίδα να δείξουμε αρραγές μέτωπο για να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα», δήλωσε ο Γ. Παπανδρέου αμέσως μετά την έκτακτη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ενώ λίγο αργότερα ανακοινώθηκε ότι θα συναντηθεί και με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνη Σαμαρά.


Κατά την υποδοχή του από τον Κάρολο Παπούλια, ο πρωθυπουργός εκτίμησε ότι η εβδομάδα που διανύουμε είναι "ίσως η πλέον κρίσιμη" για την Ελλάδα και την Ευρώπη, τονίζοντας ότι οι αποφάσεις που θα ληφθούν τώρα θα καθορίσουν την τύχη της ευρωζώνης. "Είμαστε οι πρώτοι που χτυπιόμαστε από την κρίση [...] αν δεν υπάρξουν συνολικές και οριστικές λύσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο θα συνεχιστεί η ανασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή", είπε.

Όσον αφορά στη στάση της αντιπολίτευσης, δήλωσε ότι όλοι οι παράγοντες του τόπου θα πρέπει να επιδείξουν "ενότητα" και "ευθύνη", δείχνοντας "ότι πρώτα εμείς θέλουμε τις μεγάλες αλλαγές",προκειμένου η Ελλάδα να διαπραγματευτεί με τους εταίρους της, στη σύνοδο κορυφής, από ισχυρή "θέση.

Βγαίνοντας από το Προεδρικό Μέγαρο, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι μία λύση "που θα δώσει γερές βάσεις για μια αναπτυξιακή πορεία" αποτελεί προϋπόθεση για να μπει ένα τέλος στο κλίμα ανασφάλειας και αβεβαιότητας που βιώνουν Έλληνες και λοιποί Ευρωπαίοι.

Τέλος, χαρακτήρισε "αυτονόητο" ότι η λύση για το ελληνικό χρέος θα βασίζεται στις θετικές -όπως τις αποκάλεσε- αποφάσεις του περασμένου Ιουλίου.


Βλέπει Σαμαρά

Αύριο, στις 7 το απόγευμα, ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας στο Μέγαρο Μαξίμου. Όπως γνωστοποιήθηκε από τη Συγγρού, η συνάντηση θα γίνει ύστερα από σχετική πρόταση που μεταφέρθηκε τηλεφωνικά από το γραφείο του πρωθυπουργού στο γραφείο του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας.

Νωρίτερα, στις 4 το απόγευμα, θα συνεδριάσει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, υπό την προεδρία του Γ. Παπανδρέου.

Τον περασμένο Ιούνιο, υπό συνθήκες που μοιάζουν πολύ με τις σημερινές, η χώρα έφτασε ένα βήμα πριν τη δημιουργία κυβέρνησης συνεργασίας ΠΑΣΟΚ-Νέας Δημοκρατίας. Ο κίνδυνος να μην υπερψηφισθεί από τη Βουλή το μεσοπρόθεσμο οικονομικό πρόγραμμα για την περίοδο 2012-2015 είχε οδηγήσει τον πρωθυπουργό να προτείνει στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης τη δημιουργία νέας κυβέρνησης, υπό την προεδρία προσώπου κοινής αποδοχής. Η επιχείρηση συγκυβέρνησης έπεσε στο κενό μέσα σε λίγες ώρες, με τα δύο κόμματα να αλληλοκατηγορούνται για το ναυάγιο των σχετικών διαπραγματεύσεων.

ΝΙΚ. ΑΛ.
enet.gr