14.10.11

Μαιώθηκε -πάλι- η άσκηση Νικηφόρος στη Κύπρο

Ματαιώνεται για μια ακόμα χρονιά η άσκηση της Εθνικής Φρουράς «Νικηφόρος», με την κυβέρνηση να αναμένει και την τουρκική πλευρά να ακυρώσει την άσκηση «Ταύρος», που έπεται,γράφει ο Φιλελεύθερος.

Όσον αφορά τους χιλιάδες εφέδρους και εθνοφύλακες που είχαν λάβει πρόσκληση για συμμετοχή στην άσκηση «Νικηφόρος», από τις 19 - 21 Οκτωβρίου, θα πρέπει να παρουσιαστούν κανονικά στους χώρους και στις ημερομηνίες, όπως καθορίζεται στο φύλο της ατομικής τους πρόσκλησης (ΦΑΠ). 

Αφού τύχουν της προβλεπόμενης τυπικής επιστρατευτικής τακτοποίησης θα αποδεσμευτούν την ίδια ημέρα.

Οι λόγοι που οδήγησαν την κυβέρνηση να αναβάλει για μια ακόμα φορά την άσκηση έχουν να κάνουν με τις συνομιλίες για το Κυπριακό που βρίσκονται σε εξέλιξη.



Επιπλέον, φέτος υπάρχουν και άλλοι σοβαροί λόγοι για τη ματαίωση της άσκησης και ένας από αυτούς οφείλεται και στην οικονομική κατάσταση.

Σε περίπτωση που διεξαγόταν κανονικά η άσκηση αναπόφευκτα θα επιβαρυνόταν ο προϋπολογισμός της Εθνικής Φρουράς με επιπλέον κονδύλι τουλάχιστον €3 εκατομμυρίων.

Ιδιαίτερα θα επιβάρυνε τον προϋπολογισμό το κόστος καυσίμων για κίνηση των μονάδων και τα πυρομαχικά, ενώ σημαντικό κονδύλι θα απαιτείτο και για τη σίτιση των εφέδρων.

Επίσης, στην αναβολή συνέτειναν και στις εξελίξεις με τη διεξαγωγή έρευνας για φυσικό αέριο από πλευράς Κυπριακής Δημοκρατίας και τις παρεμβάσεις των Τούρκων.


Μετά τα γεγονότα αυτά οι μονάδες έχουν τεθεί σε μερική επιφυλακή, στρατιωτικό υλικό έχει μεταφερθεί σε συγκεκριμένα σημεία και δεν έχει ουσία να γίνει μεταφορά τους σε άλλα σημεία για να γίνει άσκηση με πραγματικά πυρά.

Τον περασμένο μήνα (7 Σεπτεμβρίου) η τουρκική εφημερίδα «Star» έγραψε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία ανέφερε ότι ακυρώθηκε φέτος η άσκηση «Νικηφόρος» που γίνεται κάθε χρόνο, λόγω της οικονομικής κρίσης. 

Σημειώνεται ότι τότε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέφανος Στεφάνου, ανέφερε ότι δεν είχαν ληφθεί οποιεσδήποτε αποφάσεις.
onalert