11.10.11

Πρώτη αποτίμηση της κρίσης στην Α.Μεσόγειο από Ισραήλ & Ελλάδα

Image
Η πρώτη αποτίμηση των μέχρι στιγμής αποτελεσμάτων της κρίσης στην Ανατολική Μεσόγειο θα συζητηθούν σήμερα από τους τρεις βασικούς "παίκτες" της "από εδώ" πλευράς την Ελλάδα την Κύπρο και το Ισραήλ στην Παλαιά Βουλή σε συζήτηση όπου θα συμμετάσχουν ο Arye Mekel (Πρέσβης του Ισραήλ στην Ελλάδα), ο Πάνος Παναγιωτόπουλος (τ. υπουργός, τομεάρχης εξωτερικής πολιτικής ΝΔ), καθώς και οι πανεπιστημιακοί Ιωάννης Μάζης και Μάνος Καραγιάννης. Η συζήτηση οργανώνεται από το βασικότερο εθνικό ελληνο-κυπριακό think tank, το ΕΛ.ΚΕ.Δ.Α.


Είναι η πρώτη φορά από την έναρξη της κρίσης που ο πρέσβης του Ισραήλ θα μιλήσει δημοσίως, ενώ ιδιαίτερη σημασία έχουν οι θέσεις της Ν.Δ. καθώς το κόμμα της αξιμωματικής αντιπολίτευσης για πρώτη φορά δια του Πάνου Παναγιωτόπουλου, έχει εκφράσει προωθημένες εθνικές θέσεις μακριά από τα συνήθη στερεότυπα της πολιτικής επί των εξωτερικών που εκφράζουν τα δύο μεγάλα κόμματα.

Είναι η πρώτη φορά που εκπρόσωποι των τριών χωρών της Α.Μεσογείου που έχουν συστήσει την ισχυρότερη συμμαχία στην ιστορία της περιοχής, συναντώνται δημοσίως και αποτιμούν τα αποτελέσματα της κρίσης θα προβούν σε προβλέψεις, θα αναλύσουν τα μέχρι στιγμής ευρήματα των γεωτρήσεων και θα εκτιμήσουν το μέλλον της συμμαχίας απέναντι στην τουρκική επιθετικότητα.

Όλα αυτά σε μία στιγμή που τα κοιτάσματα που έχουν εντοπιστεί στην κυπριακή ΑΟΖ από την εταιρεία Noble Energy είναι πολύ πιο μεγάλα και από τους πλέον αισιόδοξους μέχρι τώρα υπολογισμούς και από χθες στο φρεάτιο της γεώτρησης «αχνίζει» φυσικό αέριο!


Η συζήτηση θα έχει θέμα ''ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ ΚΑΙ ΕΥΡΥΤΕΡΗ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ: ΝΕΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΚΑΙ Η ΑΝΑΓΚΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ'' και τα πρακτικά της θα τα βρείτε σε ειδική έκδοση στη νέα ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ που κυκλοφορεί την Παρασκευή14 Οκτωβρίου στην Αθήνα και το Σάββατο 15 Οκτωβρίου στην επαρχία.

Η εκδήλωση του ΕΛ.Κ.Ε.Δ.Α., που γίνεται σε συνεργασία με το RIEAS και το περιοδικό ''ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ'', (πρόεδρος του ΕΛΚΕΔΑ ο γνωστός αναλυτής και πολιτευτής Σταύρος Καρκαλέτσης) ξεκινά στις 18:30 με συντονιστή τον Ιωάννης Νομικός, διευθυντής RIEAS.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr