11.10.11

Σε κάθειρξη επτά ετών καταδικάστηκε η Γιούλια Τιμόσενκο

Ουκρανικό δικαστήριο καταδίκασε σήμερα την πρώην πρωθυπουργό Γιούλια Τιμόσενκο σε κάθειρξη επτά ετών για κατάχρηση εξουσίας στην υπογραφή της συμφωνίας για το φυσικό αέριο με τη Ρωσία.

"Το δικαστήριο κρίνει ένοχη την Γιούλια Βολοντιμίροβνα Τιμόσενκο...και την καταδικάζει σε ποινή κάθειρξης επτά ετών", δήλωσε ο δικαστής Ρόντιον Κιρέγεφ. Επιπλέον, καταδικάστηκε στην καταβολή αποζημίωσης ύψους 187 εκατομμυρίων δολαρίων στην ουκρανική εταιρεία φυσικού αερίου Ukrnafta για απώλεια εσόδων. Επίσης της απαγορεύθηκε να ασκήσει οποιαδήποτε πολιτική δραστηριότητα για τρία χρόνια.


Η Γιούλια Τιμόσενκο, 50 ετών, άκουσε χαμογελαστή τον πρόεδρο του δικαστηρίου να διαβάζει την ετυμηγορία και, διακόπτοντάς τον, σηκώθηκε όρθια για να καταγγείλει το "αυταρχικό καθεστώς " του Βίκτορ Γιανουκόβιτς και το έλλειμμα δικαιοσύνης στην Ουκρανία, και δήλωσε ότι θα ασκήσει έφεση και θα προσφύγει στην Ευρωπαϊκή δικαιοσύνη.

"Θα αγωνισθούμε για να υπερασπισθούμε την υπόληψή μας ενώπιον των ευρωπαϊκών οργάνων. Οφείλουμε να είμαστε δυνατοί και να προστατεύσουμε την Ουκρανία από τον αυταρχισμό και το έλλειμμα δικαιοσύνης", είπε.

Με την ανακοίνωση της ποινής, της μεγαλύτερης που ζητήθηκε από την κατηγορούσα αρχή, που επιβάλλεται στη Γιούλια Τιμόσενκο, ολοκληρώνεται μία δίκη που διήρκεσε τρεις μήνες , οδήγησε στην πόλωση την ουκρανική κοινωνία και απειλεί να διαταράξει τις σχέσεις του Κιέβου με τη Δύση.

Έντονες αντιδράσεις από ΕΕ

Άμεση ήταν η αντίδραση της ΕΕ και του Συμβούλιου της Ευρώπης, οι οποίοι επέκριναν την καταδίκη της Τιμοσένκο.

Η ΕΕ είναι "βαθιά απογοητευμένη" από την καταδίκη της Τιμοσένκο σε επτά χρόνια κάθειρξη έπειτα από μία δίκη "που δεν σεβάστηκε τους διεθνείς κανόνες ως προς μία διαδικασία δίκαιη, διαφανή και ανεξάρτητη", υπογράμμισε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον.

Η ΕΕ "καλεί τις ουκρανικές αρχές να διασφαλίσουν μία δίκαιη, διαφανή και αμερόληπτη δίκη σε σχέση με οποιαδήποτε διαδικασία έφεσης στην περίπτωση της Τιμοσένκο και σε οποιαδήποτε άλλη υπόθεση που σχετίζεται με μέλη της πρώην κυβέρνησης", πρόσθεσε η Άστον.

Εξάλλου και το Συμβούλιο της Ευρώπης επέκρινε σήμερα την καταδίκη της Τιμοσένκο εκτιμώντας ότι "η κρίση των πολιτικών αποφάσεων πρέπει να γίνεται από το κοινοβούλιο και τους ψηφοφόρους και όχι από δικαστήρια".

Ο Τούρμπιορν Γιάγκλαντ, γενικός γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης, του οποίου η Ουκρανία είναι μέλος, δήλωσε σε ανακοίνωσή του ότι "ελπίζει" το σχέδιο αναθεώρησης του ποινικού κώδικα, στο οποίο έχει αναφερθεί ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανούκοβιτς, "θα κάνει στο μέλλον αδύνατες αυτές τις δίκες".
real.gr