2.10.11

Λέκκας: «Έτσι θα πατάξει το ΣΔΟΕ τη φοροδιαφυγή»




Του Παναγιώτη Σουρέλη


«Ράμπο»… νέας τεχνολογίας επιστρατεύει το ΣΔΟΕ στον πόλεμο κατά της φοροδιαφυγής.

Oι ελεγκτές θα κυκλοφορούν με φορητούς υπολογιστές και θα έχουν τη δυνατότητα να στέλνουν τα ευρήματα των ελέγχων απ’ ευθείας στην υπηρεσία τους.

Με τον τρόπο αυτό θα ολοκληρώνεται επιτόπου ο έλεγχος, θα κόβεται αυτομάτως το πρόστιμο, ενώ παράλληλα θα παταχθεί και η διαφθορά, αφού θα αποκλείεται η δυνατότητα συναλλαγής κάτω από το τραπέζι.


Ο Διευθυντής Ελέγχων του ΣΔΟΕ κ. Νίκος Λέκκας αποκαλύπτει στο newsbomb.gr πώς θα λειτουργεί το νέο σύστημα, το οποίο θα εφαρμοστεί από την 1η Νοεμβρίου στην Αττική, την Κεντρική και Δυτική Μακεδονία και από 1/1/2012 σε όλες τις Περιφερειακές Διευθύνσεις.

«Ο ελεγκτής θα παίρνει εντολή και θα πηγαίνει στην επιχείρηση. Θα συνδέει το λάπτοπ που θα φέρει μαζί του με το μηχανογραφικό της επιχείρησης και όλες οι ελεγκτικές εκτυπώσεις που θα κάνει, θα αποτυπώνονται στο κεντρικό σκάνερ της υπηρεσίας του. Δεν θα μπορεί να κάνει τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο. Τα αποτελέσματα, θετικά ή αρνητικά για την υπηρεσία, θα παραδίδονται με το πέρας του ελέγχου. Το πρόστιμο θα κόβεται και θα παραδίδεται επί τόπου στον ελεγχόμενο. Με τον τρόπο αυτό αποκλείουμε συναλλαγές κάτω από το τραπέζι, συμμετοχή ή συνενοχή και φοροκλοπή ή φοροαποφυγή του επιχειρηματία», δηλώνει ο κ.Λέκκας.

Από «κόσκινο» και οι «ράμπο»

Το ΣΔΟΕ υιοθέτησε νέο τρόπο παρακολούθησης και ελέγχου και των ελεγκτών της υπηρεσίας. Συγκεκριμένα, οι 705 ελεγκτές του ΣΔΟΕ έχουν συντάξει απογραφικά δελτία μέχρι τις 30/6, ενώ μέχρι τις 10/10 θα συνταχθεί καινούριο απογραφικό. Με το σύστημα αυτό το ΣΔΟΕ θα γνωρίζει: α) Τι έκανε ο ελεγκτής μέσα στο τρίμηνο, β) πόσους ελέγχους πραγματοποίησε και γ) πόσες εκθέσεις έγραψε. Ο κάθε «ράμπο» θα ελέγχεται ανά τρίμηνο με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και ανάλυση κόστους/οφέλους. «Ακολουθούμε πιστά το αξίωμα της θέσης του Ειδικού Γραμματέα του ΣΔΟΕ κ. Ιωάννη Διώτη “διαφάνεια για όλους και για τα πάντα”. Θα πρέπει να καταλάβουμε, ότι το δημόσιο δεν είναι πλέον φιλόπτωχο ταμείο», δηλώνει ο κ.Λέκκας.


Εμπόδιο στο ΣΔΟΕ βάζουν οι τράπεζες!

Από τον Αύγουστο του 2010 το ΣΔΟΕ έχει ζητήσει το άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών 1084 γιατρών, 415 δικηγόρων, 115 παραγόντων του ποδοσφαίρου και 2175 άλλων προσώπων που είναι ύποπτα φοροδιαφυγής. Το newsbomb αποκάλυψε τη «μαύρη» λίστα, σύμφωνα με την οποία υπήρχαν γιατροί που απέκρυψαν ακόμη και 5,5 εκατ. ευρώ! Όμως, όπως υποστηρίζει ο Διευθυντής Ελέγχων του ΣΔΟΕ κ. Νίκος Λέκκας, η υπηρεσία του έχει πάρει ελάχιστα στοιχεία, καθώς, όπως φαίνεται, οι τράπεζες προστατεύουν τους πελάτες τους. «Έχουμε λάβει αναλυτικά στοιχεία μόλις για το 2% με 4% των λογαριασμών που έχουμε ζητήσει. Οι τράπεζες δεν ανταποκρίνονται στα αιτήματά μας και σε συνδυασμό με το μεγάλο όγκο της δουλειάς, απαιτείται χρόνος για την ολοκλήρωση των ελέγχων».

Όπως αποκάλυψε το newsbomb.gr, από το άνοιγμα των πρώτων 43 τραπεζικών λογαριασμών και σε συνδυασμό με τη διασταύρωση των φορολογικών δηλώσεων των ελεγχόμενων, διαπιστώθηκε φοροδιαφυγή ύψους 84 εκατ. ευρώ! Δεκατέσσερις μήνες μετά το σχετικό αίτημα, το ΣΔΟΕ ακόμη περιμένει από τις τράπεζες να του αποστείλουν αναλυτικά στοιχεία και για τους υπόλοιπους υπόπτους φοροδιαφυγής, προκειμένου να προχωρήσει ο έλεγχος και να επιβληθούν τα πρόστιμα σε όσους διαπιστωθεί ότι παρανόμησαν.