15.10.11

Γιατί ο Πούτιν δεν θέλει να δει τον Γιώργο;

Η πληροφορία της επικείμενης επίσκεψης του Ντιμίτρι Μεντβέντεφ στην Αθήνα, προκειμένου να έχει συνάντηση με τον Γιώργο Παπανδρέου, και να διατρανώσει τη στήριξη της Ρωσίας προς την Ελλάδα, στη σημερινή δύσκολη συγκυρία, σκόρπισε ικανοποίηση στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο Ρώσος Πρόεδρος άλλωστε γίνεται ο πρώτος σημαντικός ξένος ηγέτης που επιλέγει να επισκεφτεί την Αθήνα, από τη στιγμή που η κρίση χρέους της Ελλάδας έφτασε στην κορύφωσή της, απειλώντας όχι μονάχα την ευρωζώνη, αλλά συνολικά την παγκόσμια οικονομία.


Ηγέτες όπως η Άνγκελα Μέρκελ, ο Νικολά Σαρκοζί, ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ο Χοσέ Θαπατέρο, ή ακόμη και οι επικεφαλείς των Βρυξελλών, όπως ο Χέρμαν Φαν Ρόμπεϊ, ο Ζοζέ Μπαρόζο και ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, δεν επισκέφτηκαν την Αθήνα τους τελευταίους μήνες.

Και αυτή η στάση που επέλεξαν να κρατήσουν, έστειλε στις αγορές το μήνυμα ότι η στήριξή τους προς την Ελλάδα, δεν είναι συνειδητή, αλλά… υποχρεωτική. Με τους ίδιους να αποφεύγουν τις κακοτοπιές.

Ακόμη ωστόσο και μετά την επισημοποίηση της επίσκεψης του Ντιμίτρι Μεντβέντεφ, τα ερωτηματικά μένουν αναπάντητα. Γιατί ο Ρώσος Πρόεδρος είναι πλέον απερχόμενος, από τη στιγμή που πρότεινε ο ίδιος τον Βλαντιμίρ Πούτιν για διάδοχό του στο Κρεμλίνο.

Ακόμη κι αν θεωρήσουμε ότι ο Ντιμίτρι Μεντβέντεφ υπήρξε κάποια στιγμή στη διάρκεια της θητείας του, εκείνος που καθόριζε τις τύχες της Ρωσίας, προφανώς δεν το κάνει σήμερα. Γιατί λοιπόν ο πραγματικός ηγέτης της Μόσχας, ο οποίος πρωταγωνιστεί πλέον ο ίδιος σε διεθνείς επαφές και διαπραγματεύσεις, όπως έκανε στην Κίνα, δεν επέλεξε να έρθει εκείνος στην Αθήνα;

Το ερώτημα είναι απλό, μάλλον όμως απαντάται επαρκώς αν ανατρέξουμε στο παρελθόν, και την τακτική που ακολούθησε η Κυβέρνηση Παπανδρέου απέναντι στις συμφωνίες του Κώστα Καραμανλή με τη Ρωσία. Γιατί λοιπόν δεν θέλει ο Βλαντιμίρ Πούτιν να δει τον Γιώργο Παπανδρέου;
statesmen.gr