26.10.11

Σε απόγνωση οι απόστρατοι

Αδύναμοι να ανταποκριθούν στις δανειακές και άλλες οικονομικές τους υποχρεώσεις εμφανίζονται οι απόμαχοι των Ενόπλων Δυνάμεων, εξαιτίας της οριζόντιας μείωσης των αποδοχών και των επιδομάτων τους
Διογκώνεται το οικονομικό πρόβλημα τόσο των αποστράτων όσο και των εν ενεργεία στρατιωτικών οι οποίοι είναι από τους χαμηλότερα αμειβόμενους στον δημόσιο τομέα
Διογκώνεται το οικονομικό πρόβλημα τόσο των αποστράτων όσο και των εν ενεργεία στρατιωτικών οι οποίοι είναι από τους χαμηλότερα αμειβόμενους στον δημόσιο τομέα

Η ολοένα αυξανόμενη συμμετοχή στρατιωτικών και αστυνομικών στις διαδηλώσεις κατά των οικονομικών μέτρων απόστρατων και εν ενεργεία, κάθε άλλο παρά μπορεί να περάσει απαρατήρητη. Είναι γεγονός ότι και το ένστολο τμήμα της ελληνικής κοινωνίας έχει υποστεί τα σκληρά οικονομικά μέτρα με την περικοπή συντάξεων, μισθών και επιδομάτων. Αλλωστε κάτι τέτοιο παραδέχτηκε και ο ίδιος ο υπουργός Αμυνας στη Βουλή όπου κατά τη διαδικασία του κοινοβουλευτικού ελέγχου είπε ότι οι στρατιωτικοί είναι από τους χαμηλότερα αμειβόμενους του δημόσιου τομέα.
Το οικονομικό πρόβλημα των αποστράτων διογκώνεται διότι σχεδόν όλοι καλούνται να αποπληρώσουν στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια, πιστωτικές κάρτες και αρκετές άλλες υπηρεσίες - παροχές, που κατά καιρούς οι τράπεζες διαφήμιζαν και χορηγούσαν, σε περιόδους όπου υπήρξε οικονομική δυνατότητα αποπληρωμής τους. Σήμερα, εξαιτίας της καθολικής και οριζόντιας μείωσης των αποδοχών και της περικοπής σε σημαντικά μεγάλο βαθμό των επιδομάτων, η αποπληρωμή των ανωτέρω παροχών καθίσταται ανέφικτη έως και αδύνατη.
Παράλληλα με τις περικοπές των αποδοχών τους, οι στρατιωτικοί έχουν υποστεί πάγωμα μισθολογικών ωριμάνσεων και χρονοεπιδομάτων. Το καθεστώς υγειονομικής κάλυψής τους -καταγγέλλουν- έχει επιδεινωθεί, οι δε δαπάνες περίθαλψης αποζημιώνονται μετά την παρέλευση έξι έως οκτώ μηνών.
Απόστρατοι και εν ενεργεία διαμαρτύρονται ότι έχουν πέσει στο κενό όλες οι διεκδικήσεις τους όπως: αποζημίωση υπερωριακής απασχόλησης και υπηρεσιών, άρση των αδικιών του ασφαλιστικού, επίλυση προβλημάτων στέγασης και ανεργίας συζύγων...
Ο υπουργός Αμυνας Π. Μπεγλίτης
Ο υπουργός Αμυνας Π. Μπεγλίτης
Οι ίδιοι όχι μόνο δεν θεωρούν το επάγγελμά τους "αντιπαραγωγικό" -κατά δήλωση Πάγκαλου- αλλά επισημαίνουν ότι οι υπηρεσιακές απαιτήσεις έχουν αυξηθεί κατακόρυφα, τόσο λόγω μειωμένης στελέχωσης όσο και λόγω ανάληψης υποχρεώσεων έξω από τα καθήκοντά τους (όπως η παραλαβή και διανομή των σχολικών βιβλίων, η οδήγηση και συνοδεία παιδιών ΜΕΑ κ.λπ.). Ο φόβος τους είναι ότι μείωση των μισθολογικών τους αποδοχών θα συνεχιστεί, γι' αυτό προειδοποιούν: "Υπό τις παρούσες περιστάσεις, οποιαδήποτε σκέψη για περαιτέρω πιέσεις στους προϋπολογισμούς των Επιτελείων δεν είναι ορθή. Οι υπεύθυνοι πρέπει να αντιληφθούν ότι σε τέτοιους καιρούς οι αμυντικές δαπάνες είναι ανελαστικές".
Βέβαια, τόσο οι απόστρατοι όσο και οι άνδρες των Ενόπλων Δυνάμεων σπεύδουν να διευκρινίσουν ότι δεν "αιθεροβατούν". Γι' αυτό, παρ' όλο που έχουν περιέλθει σε οριακή κατάσταση και, παρά την έλλειψη πόρων, θα συνεχίσουν, καθένας από την πλευρά του, να δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους για το κύρος των Ενόπλων Δυνάμεων.
Ενημέρωση κομμάτων
Φόβοι για την τύχη των Μετοχικών Ταμείων
Για πρώτη φορά στα χρονικά εκπρόσωποι των στρατιωτικών πέρασαν το κατώφλι της Βουλής και παρέθεσαν τα προβλήματα του Κλάδου στην αρμόδια Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων καθώς και μεμονωμένα στους εκπροσώπους των κοινοβουλευτικών κομμάτων. Σύμφωνα με την αντιπροσωπεία του Συνδέσμου Υποστήριξης & Συνεργασίας Μελών Ενόπλων Δυνάμεων και των άλλων οργανώσεων (ΑΝΕΑΕΔ, ΠΟΑΞΙΑ, ΠΟΕΠΛΣ και ΠΕΑΛΣ) αναλύθηκε η κατάσταση και αντηλλάγησαν απόψεις αναφορικά με το μείζον θέμα των Μετοχικών Ταμείων των Ενόπλων Δυνάμεων και ιδίως του Μετοχικού Ταμείου Στρατού.
Διατυπώθηκε ο έντονος κοινός προβληματισμός και η ανησυχία των φορέων για το μέλλον των Μετοχικών Ταμείων των Ενόπλων Δυνάμεων, και ιδίως της επικουροποίησης αυτών και της μεταφοράς τους στο Υπουργείο Εργασίας. Είναι σαφές ότι οι στρατιωτικοί φοβούνται για την αφαίμαξη της περιουσίας των Ταμείων καθώς και για τυχόν κατάρρευση του Μετοχικού Ταμείου Στρατού.
Οι εκπρόσωποι των στρατιωτικών ζήτησαν κοινοβουλευτικό έλεγχο ώστε να έρθουν στην επιφάνεια οι λόγοι και τα αίτια που οδήγησαν στην κατάρρευση του Μετοχικού Ταμείου Στρατού, στη μη καταβολή του Βοηθήματος Οικονομικής και Επαγγελματικής Αυτοτέλειας των τέκνων των στρατιωτικών. Οι στρατιωτικοί της Αεροπορίας και του Ναυτικού δεν επιθυμούν να γίνει συγχώνευση των τριών Μετοχικών Ταμείων διότι φοβούνται περαιτέρω υφαρπαγή της περιουσίας των μέχρι τώρα υγιών Μετοχικών Ταμείων Ναυτικού και Αεροπορίας...
Επιμηκύνσεις
Πρωτοβουλία Μπεγλίτη για τα δάνεια
Ραντεβού με τους τραπεζίτες μετά το "κούρεμα" σχεδιάζει να έχει ο υπουργός Αμυνας Π. Μπεγλίτης, με στόχο να επεκτείνει σε όλες τις τράπεζες τους ευνοϊκότερους όρους αποπληρωμής των δανείων των στρατιωτικών που ήδη πέτυχε με το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο. Συγκεκριμένα επιτεύχθηκε συμφωνία μεταξύ του υπουργείου Αμυνας και του Τ.Τ. για τρεις εθελοντικές ρυθμίσεις που θα μπορεί να προβεί το ένστολο και το πολιτικό προσωπικό του ΥΕΘΑ:
  • Παράταση του χρόνου διαρκείας έως δεκαπέντε (15) έτη από την ημερομηνία εκταμίευσης για τα προεγκεκριμένα δάνεια και έως σαράντα (40) έτη για τα στεγαστικά.
  • Περίοδος χάριτος από έναν (1) έως τέσσερις (4) μήνες χωρίς καμία καταβολή, με ταυτόχρονη δυνατότητα περαιτέρω παράτασης.
  • Περίοδος χάριτος από έναν (1) έως είκοσι τέσσερις (24) μήνες με καταβολή μόνο τόκων για όλο αυτό το χρονικό διάστημα, με ταυτόχρονη δυνατότητα περαιτέρω παράτασης.
ΔΗΜΟΣ ΒΕΡΥΚΙΟΣ
ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ
Το τέλος της σιωπής
Πολλοί Ελληνες αναρωτιούνται τι συμβαίνει με τους απόστρατους στρατιωτικούς και βρίσκονται τώρα στο προσκήνιο. Οι απόστρατοι των ΕΔ προέρχονται από ένα εργασιακό περιβάλλον εντελώς διαφορετικό από το Δημόσιο, επομένως ο όρος "ένστολος δημόσιος υπάλληλος" είναι ατυχής και ίσως υποβολιμαίος. Είναι μια "εργασιακή τάξη" πειθαρχημένη και συντεταγμένη, χωρίς πλήρεις συνταγματικές ελευθερίες. Παρέμειναν σιωπηλοί ακόμα και όταν άκουσαν να αποκαλούνται "αντιπαραγωγικοί" και "αυτιστικοί".
Το "επάγγελμα - τρόπος ζωής" του στρατιωτικού τον έκανε να είναι "διεκδικητικά σιωπηλός" και να περιμένει τις Ενώσεις του να φροντίσουν για τα έννομα συμφέροντά του. Πόσο διεκδικητικές μπορεί να είναι αυτές οι Ενώσεις που εποπτεύονται από το ΥΕΘΑ; Αν ήταν, δεν θα είχαμε τη δραστηριοποίηση ενώσεων και κινήσεων στον χώρο των αποστράτων. Αυτές οι οργανωμένες κινήσεις, σε συνδυασμό με την τάση απαξίωσης τους από τον ΥΕΘΑ κ. Μπεγλίτη, συνετέλεσαν στο να βγουν οι απόστρατοι από τον "κόσμο της σιωπής"!
Οι στρατιωτικοί προέρχονται από τα σπλάχνα του λαού. Δεν διεκδικούν συντεχνιακά προνόμια. Απαιτούν όμως δικαιοσύνη. Οταν χρησιμοποιούνται επιλεκτικά στατιστικά στοιχεία για την κατάντια του ΜΤΣ και επιχειρείται να μετατοπιστούν οι διαχρονικές πολιτικές ευθύνες σε αυτούς, τους πνίγει το άδικο! Στη συγκέντρωση την 30ή Σεπτεμβρίου μικρός αριθμός αποστράτων απροσχεδίαστα εισήλθε στο προαύλιο του Στρατοπέδου Παπάγου. Οι απόστρατοι αποδοκίμασαν την ενέργεια, αλλά ακούγοντας τον ΥΕΘΑ να χρησιμοποιεί εκφράσεις που είχαν να ακουστούν από τη δικτατορία, κυριεύτηκε από θλίψη και οργή. Αυτοί είναι οι απόστρατοι που ζητούν δικαιοσύνη και αξιοπρέπεια. Είναι ώρα να κατανοήσει ο κ. Μπεγλίτης τις ιδιαιτερότητες του Κλάδου, να ακούσει τα προβλήματά του και να καταβάλει κάθε προσπάθεια για την επίλυσή τους.
Κώστας Λουκόπουλος
Υποστράτηγος ε.α. και πρώην Εκπρόσωπος Τύπου του Α/ΓΕΕΘΑ