19.10.11

Παραλύει δημόσιος και ιδιωτικός τομέας


Δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές έχουν συγκεντρωθεί ήδη στην πλατεία Συντάγματος δημιουργώντας ένα πυκνό μέτωπο κατά της κυβερνητικής πολιτικής. Λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι η πλατεία ήταν γεμάτη, ενώ η προσέλευση των διαδηλωτών συνεχίζεται από τους γύρω δρόμους. Μεγάλη είναι η συμμετοχή των πολιτών στις προσκλήσεις των συνδικάτων και των συνδικαλιστικών παρατάξεων για συμμετοχή στις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας ενόψει της ψήφισης αύριο του πολυνομοσχεδίου από την ολομέλεια της Βουλής. Σε στάσεις εργασίας προχωρούν οι εργαζόμενοι στα μέσα μαζικής μεταφοράς, ενώ σήμερα κλειστά θα είναι όλα τα εμπορικά καταστήματα.

Στην 48ωρη γενική απεργία της ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ αναμένεται να παραλύσει τόσο ο δημόσιος όσο και ο ιδιωτικός τομέας.
Σήμερα πρώτη ημέρα των κινητοποιήσεων, τα συνδικάτα της ΓΣΕΕ- ΑΔΕΔΥ προγραμματίζουν συγκέντρωση στις 11:00 στο Πεδίον του Άρεως και πορεία προς τη Βουλή, ενώ την ίδια ώρα ξεχωριστή συγκέντρωση και πορεία προς τη Βουλή έχει προγραμματίσει το ΠΑΜΕ το οποίο θα συγκεντρωθεί στο Σύνταγμα.
Αύριο η συγκέντρωση των απεργών θα γίνει στις 11:00 το πρωί στο Σύνταγμα.
Στις σημερινές κινητοποιήσεις θα συμμετάσχει και η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) και οι βιοτέχνες και έμποροι (ΓΣΕΒΕΕ). Το σύνθημά τους είναι "Κλείνουμε τα μαγαζιά μας για μια ημέρα για να μη μας τα κλείσουν για πάντα".  Ετσι κλειστά αναμένεται να μείνουν καταστήματα, αρτοποιεία , βενζινάδικα.
Επίσης για σήμερα Τετάρτη 19 Οκτωβρίου και την Πέμπτη 20 Οκτωβρίου, οι εργαζόμενοι στα μέσα μαζικής μεταφοράς θα πραγματοποιήσουν στάσεις εργασίας προκειμένου να διευκολύνουν τη συμμετοχή των εργαζομένων στις συγκεντρώσεις και τις πορείες που θα πραγματοποιηθούν στο κέντρο της Αθήνας.
Αναλυτικά το απεργιακό δελτίο στις αστικές συγκοινωνίες έχει ως εξής:
  1. Την Τετάρτη και την Πέμπτη το μετρό θα πραγματοποιεί δρομολόγια μετά τις 9 το πρωί.  Σημειώνεται ότι με εντολή της αστυνομίας οι στάσεις του μετρό "Ευαγγελισμός" και "Σύνταγμα" θα είναι κλειστές για επιβίβαση και αποβίβαση.
  2. Στον ΗΣΑΠ, την Τετάρτη, οι εργαζόμενοι κατεβαίνουν σε στάση εργασίας από την έναρξη της βάρδιας μέχρι και τις 10 το πρωί και από τις 6 το απόγευμα μέχρι και τη λήξη της βάρδιας. Την Πέμπτη, θα προχωρήσουν σε στάση εργασίας μέχρι τις 9 το πρωί.
  3. Οι εργαζόμενοι στο τραμ την Τετάρτη θα κάνουν στάση εργασίας από την έναρξη της βάρδιας μέχρι τις 8 το πρωί και από τις 8 το βράδυ μέχρι και τη λήξη της βάρδιας, ενώ την Πέμπτη θα έχουν στάση εργασίας από την έναρξη της βάρδιας μέχρι τις 8 το πρωί.
  4. Τα λεωφορεία και τα τρόλεϊ και τις δύο ημέρες δεν θα κινηθούν από την έναρξη της βάρδιας μέχρι τις 9 το πρωί και από τις 9 το βράδυ μέχρι και τη λήξη της βάρδιας.
Οι εργαζόμενοι σε ΟΣΕ και Προαστιακό απεργούν από την Τρίτη και θα συνεχίσουν μέχρι και την Πέμπτη.  Υπενθυμίζεται ότι λόγω της απεργίας, το μετρό δεν θα εκτελεί δρομολόγια προς το αεροδρόμιο.
Ακινητοποιημένα θα μείνουν την Τετάρτη και την Πέμπτη ταξί καιφορτηγά, καθώς οι ιδιοκτήτες τους ανακοίνωσαν 48ωρη απεργία, ενώ ο ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας  ανέστειλαν τη 48ωρη απεργία και σύμφωνα με ανακοίνωσή τους θα πραγματοποιήσουν 12ωρη στάση εργασίας.
Σε τριήμερη αποχή από τα καθήκοντά τους βρίσκονται από την Τρίτη οι τελωνειακοί υπάλληλοι, ενώ σε απεργία βρίσκονται από χθες έως και τις 27 Οκτωβρίου οι υπάλληλοι του υπουργείου Οικονομικών. Στις απεργιακές κινητοποιήσεις συμμετέχουν έως και την Πέμπτη 20 Οκτωβρίου και οι εφοριακοί. Επιπλέον σήμερα είναι η δεύτερη ημέρα της απεργίας των οικονομικών επιθεωρητών του υπουργείου Οικονομικών.
Τα νοσοκομεία θα δέχονται μόνο έκτακτα περιστατικά, το ΕΚΑΒ θα λειτουργεί με προσωπικό ασφαλείας ενώ  κλειστά θα παραμείνουν έως το τέλος της εβδομάδας τα ιατρεία του ΙΚΑ.
Τα φαρμακεία σήμερα θα παραμείνουν κλειστά και οι πολίτες θα εξυπηρετούνται από τα εφημερεύοντα και τα διανυκτερεύοντα.
Στη γενική απεργία μετέχουν δάσκαλοι και καθηγητές.
Στις απεργιακές κινητοποιήσεις σήμερα συμμετέχουν και οι δικηγόροι ενώ οι δικαστές από τη Δευτέρα πραγματοποιούν τρίωρες στάσεις εργασίας που ξεκινούν από τις 12 το μεσημέρι.  
Εν τω μεταξύ η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συντακτών (Π.Ο.Ε.Σ.Υ.) κήρυξε να 48ωρη απεργία στα κρατικά μέσα ενημέρωσης.
"Ως άμεση αγωνιστική απάντηση στον εμπαιγμό των εργαζομένων δημοσιογράφων στα δημόσια Μέσα, με την τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών, που καταργεί και ακυρώνει τις Συλλογικές Συμβάσεις, κηρύσσει 48ωρη απεργία στην ΕΡΤ, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, στη Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας και Ενημέρωσης, το ελληνικό Δημόσιο και τους ΟΤΑ (από τις 6.00 πμ της Τετάρτης 19/10/2011 έως 6.00 πμ της Παρασκευής 21/10/2011) αναφέρει στην ανακοίνωσή της η ΠΟΕΣΥ και καλεί τις Ενώσεις Συντακτών να συμβάλουν αποφασιστικά στην επιτυχία της 48ωρης απεργίας στα δημόσια Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.
"Ο δημοσιογραφικός κόσμος, μαζί με ολόκληρο τον εργαζόμενο λαό, αξιώνει να αποσυρθεί το αντεργατικό πολυνομοσχέδιο, και διακηρύσσει τη μαχητική βούλησή του να κλιμακώσει τις απεργιακές κινητοποιήσεις του, σε πανελλαδική κλίμακα και σε όλα τα Μέσα... Η σημερινή μαζική, μαχητική και ογκώδης συγκέντρωση και πορεία –πρωτοφανής στις κινητοποιήσεις στον Τύπο- είναι ένα ισχυρό μήνυμα προς τους τοκογλύφους, τις τράπεζες, το ΔΝΤ, την τρόικα και την κυβέρνηση. Ο δημοσιογραφικός κόσμος, μαζί με όλους τους εργαζόμενους στα ΜΜΕ, ξεκίνησε αποφασιστικά το μεγάλο αγώνα του και τη μεγάλη πορεία του. Στο τέρμα περιμένει μόνο η νίκη" καταλήγει η ανακοίνωση της ΠΟΕΣΥ.
enet