12.10.11

Η Τουρκία ανατρέπει την ισορροπία στο Αιγαίο

Του Κώστα Τζεβελέκου

Η Ελλάδα βρίσκεται σε οικονομικό πόλεμο. Την ώρα που το υπουργείο Άμυνας περικόπτει τα επιδόματα των στρατιωτικών και η τρόικα ασκεί αφόρητες πιέσεις, οι γείτονες μας Τούρκοι ανατρέπουν κάθε ισορροπία στο Αιγαίο δαπανώντας 4,5 δισεκατομμύρια δολάρια για αμυντικούς εξοπλισμούς μέσα στο 2011.

Η ηγεσία της πολεμικής αεροπορίας φωνάζει προς πάσα κατεύθυνση, αλλά εις ώτα μη ακουόντων.


Τα χρήματα, ακόμα και για ανταλλακτικά των αεροσκαφών, έχουν στερέψει.

Η τουρκική εφημερίδα Χουριέτ είχε δημοσιεύσει τους εξοπλισμούς του τουρκικού υπουργείου Άμυνας και είναι συγκλονιστικοί.

Η Τουρκία εξοπλίζεται με επιθετικά ελικόπτερα που κοστίζουν 7 δισ. δολάρια. Παραλαμβάνει έξι νέα υποβρύχια ύψους 3 δισ. δολαρίων.

Ακόμη παρέλαβε 30 αεροσκάφη τύπου F-16 Block 50 και ετοιμάζεται να παραλάβει άλλα 100 μαχητικά αεροσκάφη F-35 που το κόστος τους θα ξεπεράσει τα 15 δισ. δολάρια.

Με όλες τις παραπάνω δαπάνες, αλλάζουν δραματικά οι ισορροπίες στο Αιγαίο.

Οι επιτελείς του ΓΕΑ με συνεχή υπομνήματα παρακαλούν τις προηγούμενες αλλά και την τωρινή πολιτική ηγεσία να κάνουν κάτι, ώστε να μην ανοίξει πολύ η ψαλίδα των εξοπλισμών, ιδιαίτερα στην ευαίσθητη περιοχή του Αιγαίου, γιατί -όπως εξηγούν- η κατάσταση σε λίγο θα είναι ανεξέλεγκτη και επικίνδυνη.

Η ηγεσία συμφωνεί με τις διαπιστώσεις τους, αλλά ακόμα το σκέφτεται.

Το τραγικό στην όλη ιστορία ήρθε από την αντίδραση της Γερμανίας, της Αυστρίας και της Φιλανδίας, που πάγωσαν τη δωρεά των Αμερικανών προς την Ελλάδα, ήτοι 400 άρματα μάχης Μ1Α1.

Οι Αμερικανοί δώριζαν τα άρματα γιατί κερδίζουν από τα ανταλλακτικά και τα πυρομαχικά. Το συγκεκριμένο δώρο, αξίας 4 δισ. ευρώ οι Τούρκοι το πολέμησαν κινητοποιώντας το λόμπι τους στις ΗΠΑ.

Οι Γερμανοί αντέδρασαν, κινητοποιώντας τους Αυστριακούς και τους Φιλανδούς μέσα στην Ευρωβουλή, γιατί θέλουν να έχουν το μονοπώλιο στα Leopard.

Η πραγματικότητα είναι ότι ουσιαστικά δεν έχουμε μόνο οικονομικό πόλεμο, αλλά κινδυνεύουμε από παντού.

Οι ειδικοί αναρωτιούνται: «Οι Ευρωπαίοι δεν μπορούν να αποφασίσουν για απλά θέματα, θα αποφασίσουν σε περίπτωση που δεχθούμε προσβολή από την Τουρκία; Ώσπου να αποφασίσουν θα έχουμε χάσει τα μισά νησιά μας, υπογραμμίζουν».
newsbomb