4.10.11

Θεσσαλονίκη: «Χειροπέδες» για το ΦΠΑ

ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΚΥΡΙΑΚΟΥΛΗ

«Σαφάρι» για τον εντοπισμό και τη σύλληψη όσων φοροδιαφεύγουν εξαπολύει η Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με τους άνδρες του ΣΔΟΕ.
Οπως έγινε γνωστό, μετά την εγκύκλιο του αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ν. Παντελή στη Θεσσαλονίκη, πραγματοποιήθηκε χτες σύσκεψη προκειμένου να εντοπιστούν προκλητικές περιπτώσεις διακράτησης ΦΠΑ και να οδηγηθούν οι υπαίτιοι στη Δικαιοσύνη με την αυτόφωρη διαδικασία. Ηδη, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν εντοπιστεί 50 φοροφυγάδες και οι έρευνες συνεχίζονται.


Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε συμμετείχαν ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης Λάμπρος Τσόγκας, αρμόδιος για τη δίωξη οικονομικών εγκλημάτων, επικεφαλής εφοριών της Θεσσαλονίκης, καθώς και στελέχη του ΣΔΟΕ και των Ελεγκτικών Κέντρων. Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διάρκεια της σύσκεψης ζητήθηκε να εντοπιστούν άμεσα όσοι οφείλουν ΦΠΑ πάνω από 75.000 ευρώ, από την 1η Απριλίου 2011 και έπειτα, ώστε να ξεκινήσει επιχείρηση για τη σύλληψή τους! Μάλιστα, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, κάποια από τα στοιχεία που ζητήθηκαν παραδόθηκεν ήδη στις διωκτικές αρχές.

Είχε προηγηθεί οδηγία του αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου προς όλες στις εισαγγελικές αρχές, στην οποία τονίζεται ότι πρέπει να εφαρμόζεται η αυτόφωρη διαδικασία σε βάρος όσων έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο ύψους 75 χιλιάδων ευρώ και πάνω. Σύμφωνα με την εγκύκλιο που απέστειλε ο αντιεισαγγελέας Ν. Παντελής, «η παραπομπή στην αυτόφωρη διαδικασία είναι επιβεβλημένη και στις περιπτώσεις κατά τις οποίες το ύψος του διακρατηθέντος ποσού ΦΠΑ, ΦΚΕ, κ.λπ., υπερβαίνει (σε ετήσια βάση) το ποσό των 75.000 ευρώ (άρθρο 18, παράγραφος 1, εδάφιο γ του Ν. 2523/1997), πέραν του οποίου η πράξη καθίσταται κακούργημα, ή το ύψος του βεβαιωμένου χρέους που δεν έχει καταβληθεί υπερβαίνει το ποσό των 150.000 ευρώ. Επίσης, ο εισαγγελέας με την ίδια εγκύκλιο ζητά τόσο από τις Εισαγγελίες Εφετών όσο και Πρωτοδικών να ορίσουν ιδιαίτερες δικάσιμες, στις οποίες θα προσδιορίζονται μόνο φορολογικές υποθέσεις.



Αντιδράσεις των δικηγόρων

Ηδη, η εγκύκλιος του αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου έχει προκαλέσει τις αντιδράσεις των δικηγόρων. Με ανακοίνωσή του ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών επισημαίνει ότι οι διατάξεις του Ν. 3943/2011 έρχονται σε πλήρη αντίθεση με το Σύνταγμα. «Η καθιέρωση της ανωτέρω διαδικασίας για τα εν λόγω αδικήματα, όσο και η τεκμηρίωση που επιχειρείται στην προαναφερθείσα εγκύκλιο ως προς την αναγκαιότητα εφαρμογής της γεννούν εύλογες απορίες και ερωτηματικά, καθώς μεταφέρουν πλέον την προβληματική του ζητήματος από το επίπεδο της νομιμότητας σε αυτό της σκοπιμότητας. Σε κάθε περίπτωση, είναι αδιανόητο και ανεπίτρεπτο για μια δημοκρατικά δομημένη Πολιτεία η χρονίζουσα αδυναμία ενός κρατικού μηχανισμού να επιτύχει τους επιδιωκόμενους δημοσιονομικούς στόχους του να επιδιώκεται να θεραπευτεί κατά τρόπο αποσπασματικό διά ρυθμίσεων που προσλαμβάνουν τη μορφή νομοθετικών ακροβασιών και συνοδεύονται από ελλειμματική δικαστική προστασία, χωρίς σεβασμό στα θεμελιώδη και συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματα του πολίτη, φορολογουμένου και κατηγορουμένου», αναφέρεται στην ανακοίνωση, που υπογράφεται από τον πρόεδρο του ΔΣΑ, Γιάννη Αδαμόπουλο.
agelioforos