15.10.11

«Ιδιώτες» μαζεύουν τα σκουπίδια από τους δρόμους

Νέα 48ωρη αποχή αποφάσισε χθες το βράδυ η Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΟΕ-ΟΤΑ, για αυτό το Σαββατοκύριακο για όσους δουλεύουν υπερωριακά και για όσους εργάζονται για συμπλήρωση ωραρίου, ενώ έχει ήδη αποφασιστεί και νέα 48ωρη απεργία για τη Δευτέρα 17 και την Τρίτη 18 Οκτωβρίου και συμμετοχή στην 48ωρη γενική απεργία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ την Τετάρτη και την Πέμπτη. Οι εργαζόμενοι του τομέα της καθαριότητας συγκεντρώθηκαν το πρωί στην πλατεία Καραΐσκάκη ενώ στη συνέχεια πραγματοποίησαν πορεία προς το Σύνταγμα. Ο δήμος Αθηναίων προσέφυγε στη δικαιοσύνη για να κηρυχθεί παράνομη η απεργία.


Χθες ωστόσο αποφασίστηκε η αποκομιδή των σκουπιδιών από ιδιωτικά απορριμματοφόρα στο κέντρο της Αθήνας, η οποία και ξεκίνησε χθες το βράδυ, συνοδεία αστυνομικών δυνάμεων.

Το βράδυ πάνω από 500 εργαζόμενοι της ΠΟΕ-ΟΤΑ είχαν αποκλείσει το ΧΥΤΑ Φυλής, ενώ ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις τους επέβλεπαν προκειμένου να μην εμποδιστεί η είσοδος των ιδιωτικών απορριμματοφόρων, που έχουν κληθεί από τον Περιφερειάρχη Αττικής να μαζέψουν τα σκουπίδια.

Ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος έχει ήδη εκδώσει υγειονομική διάταξη σύμφωνα με την οποία πρέπει να γίνει αποκομιδή των σκουπιδιών γιατί απειλούν πλέον τη δημόσια υγεία.

Η προσφυγή του δήμου Αθηναίων στη δικαιοσύνη, ώστε να κηρυχθεί παράνομη η απεργία αναμένεται να εκδικασθεί σήμερα το απόγευμα, ενώ στις 6 μ.μ. θα συγκληθεί έκτακτα δημοτικό συμβούλιο, στο οποίο εικάζεται ότι ίσως συζητηθεί η ανάθεση της περισυλλογής απορριμάτων σε ιδιωτικές εταιρείες.

Το πρωί είχε προηγηθεί συνάντηση του δημάρχου Αθηναίων Καμίνη με τους εκπροσώπους των σωματείων καθαριότητας που κατέληξε σε αδιέξοδο.
enet