18.10.11

« Ο αιτών λαμβάνει, ο ζητών ευρίσκει και τω κρούοντι ανοιγήσεται» (Ευαγγέλιον)





του Στέλιου Παπαθεμελή


      Η χαροποιός είδηση από το Οικόπεδο 12: το φυσικό αέριο αναβλύζει και το κοίτασμα είναι αισθητά πλουσιότερο απ’ ότι προϋπολόγιζαν. Αμήν!
      Ο επηρμένος γείτων λύσσαξε, αλλά έχοντας απέναντί του, χάρη στην εύστοχη συμμαχία, έναν κραταιό και άγρυπνο στρατιωτικό μηχανισμό, ψάχνεται σε αφύλακτες πλευρές του ελλαδοκυπριακού χώρου.
      Τα μισθωμένα από αυτόν νορβηγικά ερευνητικά μας προκαλούν μεταξύ Καστελορίζου και Πάφου. Γνωρίζει όμως ότι δεν του ανήκουν αυτές οι περιοχές. Ο Αττίλας και τα έκγονά του, δεν παράγουν έννομα αποτελέσματα. Η Κυπριακή Δημοκρατία είναι το μόνον υποκείμενο διεθνούς δικαίου. Η Τουρκία δεν έχει κοινά θαλάσσια σύνορα με την Αίγυπτο.

      Η Κυβέρνηση καθυστερεί επικινδύνως α) Να υπογράψει με την Κύπρο την οριοθέτηση της ΑΟΖ, β) Να καταγγείλει στο Συμβούλιο Ασφαλείας τις έκνομες ενέργειες της Άγκυρας, γ) Να προσφύγει με ασφαλιστικά μέτρα στη Χάγη.
      Η ελληνική εξωτερική πολιτική δεν φημίζεται για δημιουργία ευκαιριών, ή αξιοποίηση εκείνων που της προκύπτουν αυτοφυείς.
      Οι Αμερικανοί εισέρχονται σε προεκλογική περίοδο. Ο Ελληνισμός διαθέτει εκεί μιαπυρηνική δύναμη σε ψήφους που οριακά μπορούν να καθορίσουν τον νικητή, και σε βαρύ πολιτικό χρήμα. Διαχρονικά, λόγω εθνικής μας αβελτηρίας και τα δύο αυτά μεγέθη εγκαταλείπονται να διαχυθούν τήδε κακείσε, αντί να κατευθυνθούν συστηματικά και μεαντάλλαγμα τη στήριξή μας.
      Ποτέ δεν καταπιαστήκαμε σοβαρά με τον επηρεασμό των αμερικανικών κέντρωναποφάσεων που έπρεπε να μας είναι απόλυτης προτεραιότητας, αφού εκεί κρίνεται η μοίρα των μειζόνων υπαρξιακών μας θεμάτων. Περιφρονήσαμε, παραβλέψαμε, προσπεράσαμε τους αποφασιστικούς μοχλούς προώθησής τους, αυτοϊκανοποιούμενοι πάντοτε από τα κούφια ανέξοδα λόγια των εκάστοτε Προέδρων που ψέλλιζαν για να ιδιοποιηθούν ασμένως και αδαπάνως την ψήφο και το χρήμα των συμπατριωτών μας. Ο Θουκυδίδης μας δίδαξε: «ου τοίς άρχειν βουλομένοις μέμφομαι, αλλά τοις υπακούειν ετοιμοτέροις ούσιν» (IV,61). Δεν μέμφομαι, αυτούς που θέλουν να διαφεντεύουν, αλλά τους πρόθυμους να δουλωθούν… Εκεί ανήκουμε!
      Πηγαίνει στην Άγκυρα ο αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν. Θα διέλθει και εξ Αθηνών. Ο πρόεδρός του δεν το έπραξε. Δεν πήγε ούτε στο Φανάρι.
      Στην Άγκυρα ο Μπάιντεν μεταβαίνει να δώσει. Για να επαναφέρει τον σεϊχουλισλάμη στην τροχιά του Ισραήλ (ακοίμητος αμερικανικός καημός!).
      Στο κλεινόν μας άστυ θα επιδαψιλεύσει δωρεάν χαμόγελα στην αφερέγγυα ηγεσία μας. Επιταγές άνευ αντικρύσματος. Ο Τούρκος διεκδικεί χίλια και παίρνει πεντακόσια! Εμείς δεν διεκδικούμε τίποτε. Και μας δίνουν τίποτε!
      Η Ελλάδα έχει τώρα μια διπλή ευκαιρία τις αμερικανικές εκλογές και τη σοβούσατουρκοϊσραηλινή ρήξη. Αν δεν τις εκμεταλλευθεί θα τις χάσει.
      Ο αλλαζών νεοοθωμανός βιάζει κατά συρροήν την εθνική μας κυριαρχία. Τα πολεμικά του αλωνίζουν στις θάλασσες και τον εναέριο χώρο μας. Το Πίρι Ρέις μας προκαλεί. Η επίσημη Ελλάςσιωπά αιδημόνως και απρακτεί πεισμόνως.
      Ο σουλτάνος θα εκβιάσει τον αμερικανό για να αποσπάσει αποφάσεις που νομοτελειακά πλήττουν τα ελληνικά ζωτικά συμφέροντα, αφού οι γεωπολιτικοί του στόχοι είναι πάντοτε μηδενικού αθροίσματος.
      Χθες, η Ε.Ε. αξιολογώντας την ενταξιακή πορεία της γείτονος, την ξαναθώπευσε τρυφερά. Και αντί να καταδικάσει τους λεονταρισμούς της (τους κατήγγειλε άλλωστε κανείς;), ζήτησε «αυτοσυγκράτηση και διάλογο». Καλά κρασιά!
      Ο Μπάιντεν ερχόμενος (όχι εν ονόματι Κυρίου), το τι θα πει, θα εξαρτηθεί, από το τι θα ακούσει. Για τα ελληνοτουρκικά «αυτοσυγκράτηση», για την Κρίση «κατανόηση» και συμβουλές στην Ε.Ε. «που κάνει μεγάλο λάθος να απαιτεί ταυτόχρονα νέους φόρους και σκληρές δημοσιονομικές περικοπές » (N.Y.Times 11/10/11).
      Θα καταγγείλουμε ποτέ ανοιχτά τα εγκλήματα της Άγκυρας, ή θα τα συγκαλύπτουμε διά της σιωπής μας;
      Ο Μπάιντεν που «προπηλάκισε» κάποτε τον Ετσεβίτ, αξιώνοντας την απόσυρση του Αττίλα, έρχεται με στόχο το πορτοφόλι και την ψήφο των Ελληνοαμερικανών. Αν του δείξουμε τηδύναμή μας και την…πόρτα, μπορούμε να αλλάξουμε τον στόχο του.
      Οι υπερατλαντικοί είναι και «αφελείς», για ασήμαντα ανταλλάγματα (16 σκοπιανούς φαντάρους στο Αφγανιστάν…) ονόμασαν Μακεδονία τα Σκόπια, αφού προενημέρωσαν τον ΓΑΠ ως ΥΠΕΞ και αργότερα τον Καραμανλή (Βλ. απόρρητα τηλεγραφήματα, ΕΠΙΚΑΙΡΑ τ.103/2011). Αμφότεροι απράκτησαν.   
      Στις Συμπληγάδες της Κρίσης και των εντεινόμενων εθνικών εκβιασμών να (εξ)εγερθεί οπαροπλισμένος πατριωτισμός των Ελλήνων.
        Νυν υπέρ πάντων ο αγών!

Δημοσιεύθηκε στην εφ. Το πρώτο Θέμα, 16/10/2011