24.10.11

Άρμα του εγγύς μέλλοντος ή τι το καλύτερο έχει το «Αρμάτα» από τα σύγχρονα τανκς


Η κατασκευή του νέου με προοπτική τάνκ Armata (Αρμάτα) προβλέπεται να ολοκληρωθεί το 2015. Αυτό το άρμα θα γίνει νέο πρότυπο και για ξένους  κατασκεαυστές τεθωρακισμένων οχημάτων.
Εξάλλου, το σύγχρονο ρωσικό άρμα T-90AM είναι σχεδόν απρόσβλητο για τα φορητά αντιαρματικά όπλα και το σύνολο συσκευών δυναμικής προστασίας Relict το προστατεύσει ακόμα και από τους σύγχρονους βαριούς αντιαρματικούς πυραύλους, ενώ το Armata θα γίνει ακόμα πιο ασφαλές όχημα.
Η εγκατάσταση του πληρώματος σε συμπαγή τεθωρακισμένη κάψουλα αποκλείει ουσιαστικά την προσβολή του από τα σύγχρονα όπλα πεδίου μάχης. Για να εξολοθρευτεί το όχημα μαζί με το πλήρωμά του θα απαιτηθεί η χρήση πολυδάπανων βαριών συστημάτων πυροβολικού είτε αεροπορικών πυρομαχικών. Κανένα σύγχρονο τανκ με τους εξοπλισμούς που διαθέτει δεν θα είναι ικανό να προξενήσει οσοδήποτε σοβαρή ζημιά στο Armata.

Ένα από τα σημαντικότερα προτερήματα του Armata συνίσταται στο ότι θα κατασκευαστεί πάνω στη βάση ενιαίας πλατφόρμας δηλαδή βαριού ερπυστροφόρου σασί. Για το ρωσικό Στρατό προβλέπεται να κατασκευαστούν συνολικά τέσσερις ενιαίες πλατφόρμες τρειών τύπων – βαριά ερπυστροφόρα πλατφόρμα, μεσαία τροχοφόρα, μεσαία ερπυστροφόρα και ελαφρά τροχοφόρα.

Πάνω στη βάση αυτών των πλατφόρμων, που είναι ομοιοποιημένες μέσα σε κάθε τύπο ως προς τον τρόπο κίνησης και το προωθητικό σύστημα, θα κατασκευάζεται όλο το σύνολο των μαχητικών, ειδικών και βοηθητικών οχημάτων για τις ΄Ενοπλες Δυνάμεις της χώρας. Τέτοια προσέγγιση εφαρμόζεται για πρώτη φορά στη διεθνή πρακτική, χωρίς να παίρνεται υπόψη το αποτυχημένο αμερικανικό πρόγραμμα Future Combat System.

Βασικός εξοπλισμός του Armata θα είναι το κανόνι διαμετρήματος 125mm με επιμηκυμένη κάννη. Γενικά, ο υπερσύγχρονος στρατιωτικός και τεχνικός εξοπλισμός του θα ανταποκρίνεται στις τεχνολογικές και επιστημονικές δυνατότητες της χώρας, κάτι που θα κάνει πραγματοποιήσιμο το εν λόγω σχέδιο και θα επιτρέψει σημαντική εξοικονόμηση χρημάτων μιά και η αγορά και η εξυπηρέτηση των ενιαίων πλατφόρμων θα στοιχίζει φθηνότερα από τις ανόμοιες.
http://greek.ruvr.ru