4.10.11

«Ευρασιατική Ενωση» επιθυμεί ο Πούτιν


«Ευρασιατική Ενωση» επιθυμεί ο Πούτιν

ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ IZVESTIA

Τη δημιουργία μίας "Ευρασιατικής Ένωσης" με τις πρώην σοβιετικές χώρες, πρότεινε ο Ρώσος πρωθυπουργός, Βλαντίμιρ Πούτιν.

Πάντως, όπως επεσήμανε σήμερα σε άρθρο του στη ρωσική εφημερίδα Izvestia, ο στόχος του δεν είναι η αναβίωση της ΕΣΣΔ.
"Προτείνουμε ένα μοντέλο ισχυρής και διεθνικής ένωσης, που θα είναι σε θέση να γίνει ένας από τους πόλους του σύγχρονου κόσμου", εξηγεί στο άρθρο του ο Πούτιν, που είναι υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές του 2012.

Ο Ρώσος πρωθυπουργός εξάλλου εξήρε τα πλεονεκτήματα της τελωνιακής ένωσης της Ρωσίας με το Καζακστάν και τη Λευκορωσία, που οριστικοποιήθηκε το 2009 και σύμφωνα με τον Πούτιν μπορεί να αποτελέσει τον πυρήνα αυτού του νέου σχεδίου.

"Έχουμε έναν πιο φιλόδοξο στόχο: να πάμε σε άλλο επίπεδο, μεγαλύτερης ενσωμάτωσης: προς μία Ευρασιατική Ένωση", εξήγησε στο άρθρο του.

"Η ιδέα δεν είναι να αναβιώσουμε την Σοβιετική Ένωση με μία άλλη μορφή", υπογράμμισε παρόλα αυτά ο Πούτιν, ο οποίος είχε χαρακτηρίσει το 2005 την κατάρρευση της ΕΣΣΔ "τη μεγαλύτερη γεωπολιτική καταστροφή" του 20ού αιώνα, ενώ το 2000, όταν ανήλθε στην εξουσία, είχε αποκαταστήσει και τον σοβιετικό εθνικό ύμνο.

Η ιδέα της Ευρασιατικής Ένωσης είναι αυτή "της ενσωμάτωσης με νέες πολιτικές και οικονομικές αξίες", ανέφερε ο Πούτιν επισημαίνοντας ότι "αυτές είναι οι απαιτήσεις της εποχής".

Στο άρθρο του ο Ρώσος πρωθυπουργός χαρακτήρισε επίσης "ιστορικό βήμα" την δημιουργία από τον Ιανουάριο του 2012 ενός κοινού οικονομικού χώρου μεταξύ της Ρωσίας της Λευκορωσίας και του Καζακστάν.
ethnos