29.10.11

Μαζικές συλλήψεις Κούρδων στην Τουρκία


Η Τουρκική αστυνομία συνέλαβε την Παρασκευή 28 Οκτωβρίου περισσότερο από εκατό μέλη του κύριου κουρδικού κόμματος BDP, συμπεριλαμβανομένης μιας διάσημης καθηγήτριας που προεδρεύει της Επιτροπής για την ελευθερία της δημοσίευσης της Ένωσης Εκδοτών της Τουρκίας, ενώ ξεκίνησαν έρευνες εναντίον τριών Κούρδων πρώην βουλευτών.
Οι μαζικές συλλήψεις που στρέφονται κατά του Κόμματος Ειρήνης και Δημοκρατίας (BDP) συνεχίζονται με φρενιτικό ρυθμό. Η αστυνομία διενήργησε ταυτόχρονες εφόδους στα
γραφεία της Ακαδημίας του BDP στην Κωνσταντινούπολη, συλλαμβάνοντας 70 άτομα στα πλαίσια της υπόθεσης KCK (Ένωση των Κουρδικών Κοινοτήτων), που κατηγορείται ότι αποτελεί το αστικό παρακλάδι του PKK.

Σύλληψη δυο γνωστών προσώπων  
Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται η καθηγήτρια Δρ Burā Iscanli, μέλος του διοικητικού συμβουλίου του BDP και ο Ραγκίπ Zarakolu, διευθυντής του βελγικού εκδοτικού οίκου Belge Publishing ο οποίος ηγείται επίσης της επιτροπής για την Ελευθερία της δημοσίευσης της Ένωσης Εκδοτών της Τουρκίας (Tyb) .

Είκοσι τέσσερις άνθρωποι συνελήφθησαν στην Ουρφά επειδή γιόρταζαν στις 4 Απριλίου τα γενέθλια του ηγέτη του ΡΚΚ, Αμπντουλάχ Οτσαλάν, που βρίσκεται σε απομόνωση στο νησί Ιμραλί από το 1999. Η αστυνομία αναζητεί 76 άλλους για την ίδια υπόθεση.
Έντεκα συλλήψεις έγιναν επίσης στη Μερσίνα και το Σιρνάκ.

Στις αρχές Οκτωβρίου, περισσότερα από 100 μέλη του BDP είχαν συλληφθεί στην Κωνσταντινούπολη και ανάμεσά τους 98 άτομα, από τα οποία ο Cihan Deniz Zarakolu, γιος του Ραγκίπ Zarakolu και ο συγγραφέας Tunc Aziz, είχαν φυλακιστεί. Ο πρώτος είναι μεταφραστής πολλών έργων όπως «Η Πολιτική Φιλοσοφία» του Thomas Hobbes και ο τελευταίος έγινε γνωστός για το βιβλίο του σχετικά με τη σφαγή της Μάρας, που ορίστηκε ως βιβλίο του μήνα από τον έκδοτη  «Η Πένα» (ΡΕΝ).

Έρευνες κατά τριών πρώην βουλευτών
Ενώ πέντε Κούρδοι βουλευτές είναι ακόμη στη φυλακή και η εκλογή ενός έκτου ακυρώθηκε από τις αρχές μετά τις βουλευτικές εκλογές της 12ης Ιουνίου, η δικαιοσύνη θέλει να φυλακίσει και τους άλλους βουλευτές του BOP που βρίσκονται έξω από τις φυλακές. Εισαγγελικές έρευνες άρχισαν το Σάββατο 29 Οκτωβρίου, από την Εισαγγελία της Δημοκρατίας της Άγκυρας έναντι τριών πρώην βουλευτών του BDP Οσμάν Ozcelik, Fatma Kurtulan και Sevahir Bayindir, δυνάμει του άρθρου 117 του νόμου περί πολιτικών κομμάτων.

Χιλιάδες άνθρωποι συνελήφθησαν αυθαίρετα, στα πλαίσια της υπόθεσης KCK, υπόθεση που θεωρείται πολιτική συνομωσία από τις κουρδικές οργανώσεις. Η υπόθεση αυτή έχει γίνει τρομερό όπλο της κυβέρνησης του ΑΚΡ του Πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για να εκφοβίσει και να φυλακίσει όλους τους αντιπολιτευόμενους Κούρδους.

Η μεγαλύτερη φυλακή του κόσμου για δημοσιογράφους και αιρετούς πολιτικούς
Περισσότερα από 4.500 μέλη του BDP συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια των τελευταίων έξι μηνών. Ανάμεσα τους, περισσότεροι από 1.600 άνθρωποι φυλακίστηκαν. 
Σήμερα, χιλιάδες ενεργά μέλη, μεταξύ των οποίων 18 δήμαρχοι από τους 99 που εκλεχτήκαν από το BDP και έξι βουλευτές φυλακίζονται. 
Περισσότερο από 500 εκλεγμένους αξιωματούχους φυλακίστηκαν στην πόλη Σιρνάκ μετά τη μεγάλη επιτυχία του κουρδικού κόμματος στις τοπικές εκλογές της 29ης Μάρτιου 2009.

Η Τουρκία είναι σήμερα η μεγαλύτερη φυλακή για δημοσιογράφους και εκλεγμένους πολιτικούς. Σύμφωνα με τις οργανώσεις προάσπισης του δημοσιογραφικού επαγγέλματος και υποστήριξης των φυλακισμένων δημοσιογράφων, περίπου 70 δημοσιογράφοι παραμένουν ακόμη στις φυλακές της Τουρκίας.

infognomon politics