15.10.11

Ε Π Ι Κ Α Ι Ρ Ο Τ Η Τ Α


Ελβετοκαταθέτες…εξαγωγείς


Το πρόγραμμά σας περιήγησης μπορεί να μην υποστηρίζει την προβολή αυτής της εικόνας. Του Θανάση Νικολαΐδη
ΕΙΧΕ  στο πουγκί του  οικονομίες ο…μεροκαματιάρης και σκέφθηκε την  Ελβετία. Εκεί το διεθνές  θησαυροφυλάκιο, όπου δεν υπάρχει «αγωνία, λύπη και στεναγμός» για πολέμους κ.ά. Και, βέβαια, δεν άνοιξαν  τα σύνορα για την (εξ)ασφάλιση του φτωχού. Η παράπλευρη κατάθεσή του δίπλα σ’ εκείνην της πλουτοκρατίας (που θα’ λεγε η Αλέκα), δίνει άλλοθι στον πλουτοκράτη και εγκυκλιότητα στο δικαίωμα της κατάθεσης.
Χάραξε τον δρόμο η παγκοσμιοποίηση, τον ασφαλτόστρωσε η Ε.Ε. με τους νόμους της και το χρήμα έφυγε αστραπιαία, χωρίς διαβατήριο και διατυπώσεις.
ΚΑΙ, βέβαια, είναι μέτρο…πατριωτισμού του (νεο)έλληνα το φευγάτο  χρήμα, είναι και  δείκτης της ανθρώπινης πλεονεξίας. Κοιμόταν ήσυχος ο «καταθέτης»  κι η τύχη του δούλευε. Κάτι ψυχανεμίστηκε στον ξύπνιο του βλέποντας την κάμερα της σάρωσης (για ανίχνευση του φοροκλέφτη) απάνω του, θυμήθηκε πως «δεν έχουμε Κράτος» και άλλαξε πλευρό. Τον παρέκαμψαν, του τη χάρισαν και χάρηκε. Μόνο ο φορολογούμενος «παρίας» μελαγχόλησε στυμμένος απ’ την πρέσα και ανήμπορος να αντιδράσει που του άδειασαν τη τσέπη.
ΔΕΝ πρόκειται να πείσουν  τον κόσμο χωρίς  να δώσουν μάχη κατά (Ελβετο)καταθετών  που δήλωναν πενταροδεκάρες κι αν δεν ξεψαχνίσουν (ή  δεν αποικοδομήσουν) τις of shore που δεν πληρώνουν «σεντ». Έστησαν τα πολυβόλα τους κι αδειάζουν σφαίρες, βάλλουν τα κανόνια τους για πουλιά και καρδερίνες και οι…κωδικοί της Ελβετίας μας στέλνουν μούντζες. Με τους ντόπιους φοροκλέφτες να μας γνέφουν τρωγοπίνοντας στο πανηγύρι τους κι έτοιμους να μας (εξ)αγοράσουν, αν ξαναπάμε στη δραχμή.
ΚΑΙ, βέβαια, το δούλεμα  πάει σύννεφο, με υποσχέσεις πως το χέρι (των  «κυβερνώντων»)  θα φτάσει μακριά (ως την  Ελβετία) και πως  θα βγάλουν τα λαβράκια απ’ το δίχτυ. Περνάει  ο καιρός, περνάει  και η λίστα  στην Ιστορία. Θα τη δούμε-δεν θα τη δούμε και…να δεις πως την τελευταία στιγμή θα κατεβάσουν απ’ το ράφι τον σωτήριο νόμο (τους), ευρωπαϊκής εμπνεύσεως, οδηγιών και ισχύος. Κάτι ανάλογο με εκείνον περί…ανευθυνότητας υπουργών (γνησίως ελληνικού), που θα περάσει στα αζήτητα τους φοροκλέφτες-Ελβετοκαταθέτες. Θ’ ανοίξουν τις σελίδες του και θα το αναγνώσουν δυνατά: Νόμος περί προσωπικών δεδομένων(!).
ΘΑ  κλείσουν το βιβλίο και, όπως κανένας  τους στη φυλακή, έτσι και ο φοροκλέφτης  στην…πισίνα του.