23.10.11

Να ζητήσει «συγγνώμη» η Μέρκελ ζητά ο Αλ.Τσίπρας


Για «πρωτόγνωρες εποχές, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για ολόκληρη την Ευρώπη» έκανε λόγο κατά την ομιλία του στο τακτικό συνέδριο της Γερμανικής Aριστεράς (Die Linke), ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλ. Τσίπρας. Αναφερόμενος στην καγκελάριο Μέρκελ, είπε ότι οφείλει μια συγγνώμη «για τα αισχρά ψέμματα».
Κύριο βάρος έριξε, όπως ήταν και αναμενόμενο, στις εξελίξεις γύρω από την οικονομική κρίση στην Ελλάδα. Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι "τα βάρη της κρίσης μεταφέρθηκαν από τις αγορές στις πλάτες του κόσμου της εργασίας και του κοινωνικού κράτους. Η Ελλάδα όπως έχουμε υπογραμμίσει στο Κόμμα Ευρωπαϊκής Αριστεράς ήταν το πειραματόζωο". 

Επίσης στράφηκε κατά της καγκελαρίου της Γερμανίας, Άγκελας Μέρκελ, την οποία κατηγόρησε ότι είπε "αισχρά ψέματα στους γερμανούς φορολογούμενους, ότι οι Έλληνες πληρώνονται για να κάθονται και για να κάνουν διακοπές όλο το χρόνο". Για αυτό και υποστήριξε ότι "οφείλει να ζητήσει συγγνώμη διότι σήμερα οι έλληνες έχουν τις λιγότερες διακοπές και τα χαμηλότερα εισοδήματα στην ευρωζώνη". 
Πρόσθεσε ο κ.Τσίπρας ότι η καγκελάριος πρέπει να ομολογήσει ότι τα δάνεια που φορτώνονται οι γερμανοί φορολογούμενο πάνε για να "διασώζουν χρεοκοπημένους τραπεζίτες τόσο στην Ελλάδα όσο και στη Γερμανία και στη Γαλλία", αλλά και να "αποσύρει από το τραπέζι το σχέδιο Ευρηκα για την ιδιωτικοποίηση δημόσιας περιουσίας της Ελλάδας ύψους 125 δις από μια εταιρεία με έδρα το Λουξεμβούργο". 
Τέλος, αναφέρθηκε στις κινητοποιήσεις που πραγματοποιούνται στην Ελλάδα, υποστηρίζοντας: "οι μαζικοί κοινωνικοί αγώνες μπορούν να αλλάξουν το μέλλον".
"Έχουμε την βεβαιότητα και την πεποίθηση ότι σε αυτούς τους καιρούς, η Ελληνική και η Γερμανική αριστερά, με την Αριστερά ολόκληρης της Ευρώπης, θα προχωρούν πάντοτε με κοινό βηματισμό, με συντροφική αλληλεγγύη και με πίστη στην δύναμη των κοινωνικών αγώνων", είπε. 
enet