20.10.11

Η οργή κυκλώνει το Κοινοβούλιο - Στήθηκε ο φράχτης


Πολεμικό σκηνικό στήνεται και πάλι στο κέντρο της Αθήνας, μόλις λίγες ώρες μετά τα χθεσινά επεισόδια μεταξύ διαδηλωτών και δυνάμεων των ΜΑΤ.
Σήμερα κορυφώνονται οιαπεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων κατά της οικονομικής πολίτικής και τουπολυνομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών για εργασιακή εφεδρεία, ενιαίο μισθολόγιο και εργασιακές σχέσεις.

Σε κλοιό διαδηλωτών βρίσκεται από νωρίς το πρωί η Βουλή. Χιλιάδες κόσμου βρίσκεται ήδη μπροστά από το Κοινοβούλιο, δίνοντας δυναμικό παρόν στις κινητοποιήσεις κατά του πολυνομοσχεδίου που ψηφίζεται απόψε στη Βουλή.
Από νωρίς το πρωί η αστυνομία προχώρησε σε κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο κέντρο διακόπτοντας την κυκλοφορία σε αρκετούς δρόμους.
Αποκλεισμένη είναι η Βασιλίσσης Σοφίας από τη συμβολή της με την Αμαλίας έως το ύψος της Ηροδότουενώ και τα οχήματα που κινούνται στην οδό Ακαδημίας οδηγούνται στην οδό Κανάρη καθώς η έξοδος προς Βασιλίσσης Σοφίας είναι κλειστή. Κλειστή και η Ηρώδου Αττικού.
ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, κατά τη δεύτερη μέρα της 48ωρης απεργίας τους, θα συγκεντρωθούν στις 11:00 στο Σύνταγμα, ενώ ξεχωριστή συγκέντρωση θα πραγματοποιήσει το ΠΑΜΕ, το οποίο έχει συγκεντρωθεί από νωρίς το πρωί γύρω από το Κοινοβούλιο. Ένα μπλοκ βρίσκεται ήδη στην αρχή της Ηρώδου Αττικού, όπου έχουν παραταχθεί ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις οι οποίες αποτρέπεουν τους διαδηλωτές να προχωρήσουν προς το Μέγαρο Μαξίμου και το Προεδρικό Μέγαρο.
Οι πρώτοι διαδηλωτές βρίσκονται ήδη στο Σύνταγμα, ενώ οι συνδικαλιστικές οργανώσεις μαζί με το ΠΑΜΕ αναμένεται να περικυκλώσουν το Κοινοβούλιο, δημιουργώντας ένα ανθρώπινο κύμα, έτοιμο να πνίξει το κοινοβούλιο.
Λίγο πριν τις 07:00 το πρωί, η Βασιλίσσης Σοφίας μπροστά στη Βουλή έχει κλείσει και έχει τοποθετηθεί ο σιδερένιος φράχτης. Ισχυρές δυνάμεις τν ΜΑΤ παρέμειναν όλη τη νύχτα μπροστά από τη Βουλή, ενώ ήδη από νωρίς το πρωί έχουν αρχίσει να ενισχύονται και να μετατρέπουν την περιοχή πέριξ του Κοινοβουλίου σε φρούριο.
Οι καταστηματάρχες έχουν βάλει «λουκέτο» και σήμερα στα μαγαζιά τους, ενώ τα ξενοδοχεία στο κέντρο κρατούν τις πόρτες τους σφραγισμένες.
Παραδομένη στο χάος η Αθήνα
Πετροπόλεμος, ρίψεις μολότοφ και χημικών και μάχες σώμα με σώμα συνέθεσαν το πολεμικό σκηνικό χθες στην Αθήνα.
Τα εκτεταμένα επεισόδια που σημειώθηκαν κυρίως μπροστά από το Ελληνικό Κοινοβούλιο, αμαύρωσαν για ακόμα μια φορά, μια από τις μαζικότερες απεργιακές συγκεντρώσεις των τελευταίων ετών στη χώρα.
Για περίπου πέντε ώρες, η πλατεία Συντάγματος και ο δρόμος μπροστά στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη μετατράπηκαν σε πεδίο μάχης μεταξύ νεαρών και ανδρών των ΜΑΤ.
Εικοσιτέσσερις ώρες μετά, η Αθήνα θυμίζει βομβαρδισμένη πόλη, με τους κατοίκους του κέντρου να μετρούν τις πληγές τους.
Κουκουλοφόροι έσπασαν βιτρίνες δεκάδων καταστημάτων, ξήλωσαν κάγκελα και μάρμαρα από την πλατεία Συντάγματος και από τα γύρω ξενοδοχεία, κατέστρεψαν στάσεις λεωφορείων, πυρπόλησαν εκδοτήρια εισιτηρίων, ενώ παρέδωσαν στις φλόγες δεκάδες κάδους με σκουπίδια που λόγω της απεργίας της ΠΟΕ – ΟΤΑ είχαν συσσωρευτεί στους δρόμους.
Από την αστυνομία έγινε γνωστό ότι έχουν γίνει 28 προσαγωγές, εκ των οποίων πέντε μετατράπηκαν σε συλλήψεις.
Συνολικά 16 αστυνομικοί έχουν μεταφερθεί, τραυματίες, στο 401 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Αθηνών ενώ από την άλλη πλευρά, 12 άτομα μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο «Γενικό Κρατικό Αθηνών».
Πάντως, η σαφής εντολή που δόθηκε στα αστυνομικά όργανα που κλήθηκαν να περιφρουρήσουν το κέντρο της Αθήνας ήταν να κρατήσουν αμυντική στάση και όχι να εμπλακούν σε μάχες σώμα με σώμα.
Ανάλογη αναμένεται να είναι η στάση των ανδρών της αστυνομίας και σήμερα.
newsbomb