1.10.11

Ρώσο-Ισραηλινή ομπρέλα προστασίας πάνω απο την Κύπρο


Ρωσία και Ισραήλ καθιστούν σαφείς, με τις πράξεις τους, τις προθέσεις τους, υπέρ των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, προειδοποιώντας την Τουρκία ότι τα ψέματα τελείωσαν. Ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη, θα εμφανιστούν στον κυπριακό ουρανό στις 4 Οκτωβρίου.
 Εξάλλου, ρωσικής στήριξης και μάλιστα σε εξαιρετικά μεγάλο βαθμό, θα τύχει η περιοχή του οικοπέδου 12 της Κυπριακής ΑΟΖ. Επιπλέον αμερικάνικο μη επανδρωμένο αεροσκάφος πραγματοποίησε πτήσεις πάνω από το οικόπεδο 12 σε μία προσπάθεια να γίνει εμφανής και η αμερικανική εμπλοκή στην περιοχή.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του ΣΙΓΜΑ, δύο Ισραηλιτικά μαχητικά αεροσκάφη, θα εμφανιστούν στον κυπριακό ουρανό την Τρίτη 4 Οκτωβρίου και θα κάνουν σκοπίμως κύκλους πάνω από την Κύπρο, με μεγάλες πιθανότητες προσγείωσης στην αεροπορική βάση «Αντρέας Παπαντρέου» στην Πάφο

Στην περίπτωση που δεν προσγειωθούν, θα κάνουν προσομοίωση προσγείωσης. Αξιόπιστη Ισραηλινή πηγή, δήλωσε στο Sigmalive ότι αυτή η κίνηση αποσκοπεί στο να δείξει, από τη μια, στους Κύπριους ότι δεν είναι μόνοι τους και από την άλλη, στην Τουρκία ότι τα ψέματα τελείωσαν.

Επίσης, τα αεροσκάφη θα προβούν σε σχηματισμούς σε μια προσπάθεια τόνωσης του αισθήματος ασφάλειας.

Η Μόσχα ανακοίνωσε και επίσημα πως ισχυρή μοίρα του Ρωσικού Στόλου του Βορρά πρόκειται να περάσει τα στενά του Γιβραλτάρ, με προορισμό την Ανατολική Μεσόγειο. Η ναυτική δύναμη αποτελείται από 6 σκάφη, με πρώτο και κύριο το αεροπλανοφόρο «Ναύαρχος Κουζνέτσωφ».

Η είδηση προκάλεσε εντύπωση, ιδιαίτερα στην Τουρκία. Το γεωπολιτικό ενδιαφέρον της Ρωσίας συμπίπτει χρονικά με την ένταση που επικρατεί στην περιοχή εξόρυξης υδρογονανθράκων, νότια-νοτιοανατολικά της Κύπρου, στη θέση «Αφροδίτη». Ήδη στην ευρύτερη αυτή γεωγραφική ζώνη επιχειρούν μονάδες του Τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού και πολύ κοντά στην εξέδρα με το γεωτρύπανο «Όμηρος» πλέει και το τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Πίρι Ρέις».

Η παρουσία του Ρωσικού Στόλου προσλαμβάνει διαστάσεις από τη στιγμή που, υπεργολαβικά, η ρωσική εταιρεία πετρελαιοειδών «CAZPROM» συνεργάζεται με τον πετρελαϊκό όμιλο που έχει αναλάβει την εξόρυξη υδρογονανθράκων από την κυπριακή και ισραηλινή ΑΟΖ. Άλλωστε, η Ρωσία διαθέτει ναυτική βάση στη Συρία.

Οι σχέσεις Ισραήλ –Τουρκίας έχουν ραγδαίως επιδεινωθεί το τελευταίο διάστημα. Η επιδείνωση αυτή οφείλεται κατά κύριο λόγο στη διαδικασία εξόρυξης υδρογονανθράκων. Η Άγκυρα εννοεί να διεκδικήσει ρόλο στην περιοχή και μερίδιο στους υδρογονάνθρακες, ασκώντας διπλωματικές πιέσεις, ακόμη και με απειλές στρατιωτικού περιεχομένου. «Αν χρειαστεί, θα πάμε σε πόλεμο με το Ισραήλ» δήλωνε προ ημερών ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, στις Η.Π.Α. όπου παρευρέθη στις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης του Ο.Η.Ε.
http://www.sigmalive.com/news/local/423769
infognomon politics