2.10.11

Β.Λυσσαρίδης:"Όχι παραχωρήσεις στους τουρκοκύπριους"

Οι παραχωρήσεις προς τους Τ/κ δεν οδηγούν σε λύση γιατί δεν διαφοροποιούν τους σχεδιασμούς της Τουρκίας για γεωστρατηγικό έλεγχο της Κύπρου, ανέφερε ο Επίτιμος Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Βάσος Λυσσαρίδης.

Ο κ. Λυσσαρίδης, σε ομιλία του στην Κάλυμνο, όπου μετέβη ύστερα από πρόσκληση του δημάρχου, για τα 51 χρόνια της Κυπριακής Δημοκρατίας και τις σύγχρονες εξελίξεις, περιέγραψε τη σημερινή οδυνηρή εικόνα στο Κυπριακό λόγω κατοχής και τόνισε την απόφαση για αγώνα, για λευτεριά και δικαίωση. 




Στα πλαίσια της σημερινής διεστραμμένης παγκοσμιοποίησης η επιβίωση στηρίζεται στην εμμονή στις ρίζες, είπε ο κ. Λυσσαρίδης, προσθέτοντας ότι το όπλο των διεθνών κηδεμονικών κύκλων και των εθνικών παραρτημάτων τους είναι η αποπολιτικοποίηση και η αποεθνοποίηση. 

Στη συνέχεια ανέλυσε το ιστορικό με τον επικό αγώνα της ΕΟΚΑ, τη συμφωνία Ζυρίχης-Λονδίνου, τους στόχους της Μ. Βρετανίας και Τουρκίας, καθώς και την από την Τουρκία καθοδηγούμενη Τουρκανταρσία, την προπραξικοπηματική, πραξικοπηματική και μεταπραξικοπηματική περίοδο.

Για τις συνομιλίες, τόνισε την ανάγκη συμμόρφωσης όλων στις πρόνοιες του ανακοινωθέντος του Εθνικού Συμβουλίου του Σεπτεμβρίου του 2009, περιλαμβανομένης της επαναφοράς του Κυπριακού ως θέματος εισβολής, εθνοκάθαρσης, κατοχής και εποικισμού στα διεθνή, περιφερειακά και εθνικά βήματα, και αναφέρθηκε στο πλαίσιο λύσης το οποίο θα πρέπει να είναι σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και το Ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Αντίπαλη πλευρά είναι η Τουρκία όχι οι Τ/κ, είπε ο κ. Λυσσαρίδης και συμπλήρωσε ότι παραχωρήσεις προς τους Τ/κ δεν οδηγούν σε λύση γιατί δεν διαφοροποιούν τους σχεδιασμούς της Τουρκίας για γεωστρατηγικό έλεγχο της Κύπρου στην πορεία της προς περιφερειακή υπερδύναμη με παγκόσμια εμβέλεια.

Η Τουρκία στοχεύει σε Κυπροποίηση της Θράκης, διχοτόμηση του Αιγαίου και Αλεξανδρετοποίηση της Κύπρου, ανέφερε ο Επίτιμος Πρόεδρος της ΕΔΕΚ και πρόσθεσε ότι επιβάλλεται μια κοινή πανεθνική στρατηγική όχι μόνο λόγω εθνικής ταύτισης αλλά ταύτισης κινδύνων.

Εξέφρασε επίσης την άποψη του ο τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου αναφέρεται σε μηδενικά προβλήματα με τους γείτονες, εννοώντας όμως προσαρμογή των γειτόνων στις παράλογες και παράνομες αξιώσεις της Τουρκίας.

«Θέλουμε φιλία με όλους, αλλά στη βάση αλληλοσεβασμού δικαιωμάτων και του διεθνούς δικαίου» είπε ο κ. Λυσσαρίδης.

Οσον αφορά τα επί μέρους θέματα του Κυπριακού, ο κ. Λυσσαρίδης είπε ότι το δικαίωμα περιουσίας είναι αναπαλλοτρίωτα, ενώ αναφορικά με την λειτουργία του λιμανιού Αμμοχώστου ανέφερε ότι η κυπριακή Κυβέρνηση δικαιούται κυριαρχίας σε ολόκληρη την Κυπριακή επικράτεια.



Ανέφερε τέλος ότι τάσσεται υπέρ μιας διεθνούς διάσκεψης, με συμμετοχή μόνο Κυβερνήσεων, η οποία θα ασχοληθεί μόνο με τη διεθνή πτυχή του Κυπριακού, δηλαδή την κατοχή και τον εποικισμό και κατέληξε, λέγοντας ότι «από κοινού θ’ αγωνισθούμε ως τη δικαίωση».

Ο Δήμος Καλυμνίων αναμένεται να τιμήσει τον κ. Λυσσαρίδη.
onalert