19.10.11

Νέες αδειοδοτήσεις από την Κύπρο


Ετοιμη να προχωρήσει σε νέες αδειοδοτήσεις για έρευνες για κοιτάσματα υδρογονανθράκων πριν από το τέλος του χρόνου είναι η κυπριακή κυβέρνηση, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε χθες η Κύπρια υπουργός Εμπορίου, Πραξούλα Αντωνιάδου.

Παράλληλα, η Κυπριακή Δημοκρατία εντατικοποιεί τις επαφές με τον Λίβανο, ώστε να προχωρήσει η επικύρωση από τη λιβανέζικη Βουλή της συμφωνίας που έχουν υπογράψει οι δύο πλευρές για καθορισμό ΑΟΖ. Εντός των προσεχών ημερών

αναμένεται στη Λευκωσία αντιπροσωπεία τεχνοκρατών από τον Λίβανο, προκειμένου, όπως δήλωσε χθες η υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Ερατώ Μαρκουλλή, να συζητηθούν ορισμένες ανησυχίες που έχουν διατυπωθεί από την πλευρά της Βηρυτού, όχι για τη συμφωνία με την Κύπρο, αλλά σχετικά με κάποιες συντεταγμένες που αφορούν την ΑΟΖ του Λιβάνου με το Ισραήλ. Μάλιστα, η κ. Μαρκουλλή πρόκειται, πιθανότατα εντός Νοεμβρίου, να επισκεφθεί τον Λίβανο.

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Ντερβίς Ερογλου, δήλωσε χθες ότι για όσο διάστημα θα συνεχίζονται οι έρευνες της Κυπριακής Δημοκρατίας, η τουρκοκυπριακή πλευρά θα δηλώνει την παρουσία της και θα υπερασπίζεται τα δικαιώματά της με δικές της έρευνες, που πραγματοποιεί το τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Πίρι Ρέις». Το σκάφος κινήθηκε χθες βορειοανατολικά της εξέδρας γεωτρήσεων, χωρίς να πλησιάσει στη δεσμευμένη θαλάσσια περιοχή. Παράλληλα, από τουρκικής πλευράς συνεχίζεται η παραμονή πολεμικών πλοίων κοντά στην Κύπρο. Το «Πίρι Ρέις» συνόδευε χθες μία φρεγάτα. Το απόγευμα, από τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις εκδόθηκε ανακοίνωση για δέσμευση θαλάσσιας περιοχής μεταξύ της Κύπρου και της εξέδρας για την πραγματοποίηση άσκησης αεροναυτικής συνεργασίας. Πρόκειται για την ίδια περιοχή που δεσμεύει συνεχώς η Αγκυρα από την έναρξη των γεωτρήσεων και μετά.


Η τουρκική πλευρά συντηρεί υψηλούς τόνους και σε λεκτικό επίπεδο, με τον υπουργό, αρμόδιο για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, Εγκεμεν Μπαγκίς, να δηλώνει ότι «η ελληνοκυπριακή πλευρά αποτελεί το Δούρειο Ιππο του Ισραήλ».

Ειδικότερα, μιλώντας για τις γεωτρήσεις, ανέφερε: «Αρχισαν να σκάβουν τρύπες στον βυθό της Μεσογείου μόνο και μόνο για προβοκάτσια, λες και οι φυσικοί πόροι γύρω από το νησί είναι γκαζόζα ή λες και θα έφευγε το αέριο. Προβαίνουν στις ενέργειες αυτές με το Ισραήλ, το οποίο εκτός από αυτό με την Τουρκία έχει και άλλα προβλήματα».

Η κ. Μαρκουλλή, απαντώντας σε ερώτηση για τη συμπεριφορά της Τουρκίας, δήλωσε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία τηρεί συνεχώς ενήμερο το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για όλες τις εξελίξεις. Πρόσθεσε, δε, ότι δεν υπάρχει ούτε μία χώρα στον κόσμο που να μην αναγνωρίζει το αποκλειστικό δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας για αξιοποίηση των ενεργειακών κοιτασμάτων της.

www.kathimerini.gr