14.10.11

ΚΥΠΡΟΣ: ΥΠΕΞ: «Η στήριξη μας για την ένταξη της Τουρκίας δεν είναι λευκή επιταγή»


Η στήριξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας δεν συνιστά λευκή επιταγή και τελεί υπό την αίρεση της πλήρους και χωρίς εκπτώσεις εφαρμογή από την Τουρκία όλων ανεξαιρέτως των υποχρεώσεων, που ανέλαβε έναντι της ΕΕ», αναφέρει το Υπουργείο Εξωτερικών.

Σε ανακοίνωση για την Έκθεση Προόδου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Τουρκία και το Έγγραφο Στρατηγικής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη Διεύρυνση, το ΥΠΕΞ αναφέρει ότι αντικειμενική και με ιδιαίτερη σημασία είναι η εκτίμηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι η Τουρκία θα πρέπει να εντείνει τη δέσμευση της και να συνεισφέρει ουσιαστικά στις συνομιλίες για επίλυση του Κυπριακού.

Τονίζει, ωστόσο, ότι ο ισχυρισμός της Επιτροπής ότι η Τουρκία συνεχίζει να εκφράζει δημόσια υποστήριξη στις συνομιλίες δεν αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα, δεδομένων, μεταξύ άλλων, και των δηλώσεων του Τούρκου Πρωθυπουργού κατά την παράνομη επίσκεψή του στα κατεχόμενα τον Ιούλιο του 2011.

Παράλληλα, αναφέρει ότι η ΕΕ οφείλει να ξεκαθαρίσει στην Τουρκία ότι δεν μπορεί να απειλεί την Ενωση ή / και τα κράτη μέλη της και ταυτόχρονα να επιθυμεί να καταστεί πλήρες μέλος της.