26.10.11

Για έλεγχο περιοχών της Μεσογείου,μιλάει ο Τούρκος Αρχηγός ΕΔ

Οι θαλάσσιες περιοχές που θα έχει αρμοδιότητα η Τουρκία στη Μεσόγειο πρέπει να είναι ανάλογες προς το μέγεθος των ακτών της, υποστηρίζει ο αρχηγός των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, στρατηγός Νετζντέτ Οζέλ.



Σε συνέντευξή του προς το τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV, ο κ. Οζέλ υποστήριξε ότι “η ελληνοκυπριακή διοίκηση της Νότιας Κύπρου (όπως αποκάλεσε την Κυπριακή Δημοκρατία) με τις παράνομες συμφωνίες που κάνει, παρότι δεν έχει την αρμοδιότητα, και τις αδειοδοτήσεις που κάνει από το 2003, παραβιάζει τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της Τουρκίας και της ΤΔΒΚ-ψευδοκράτος” και συνέχισε:


“Επιπρόσθετα οι έρευνες που είναι υπό εξέλιξη στο οικόπεδο 12 νότια της Κύπρου, σαμποτάρουν τις συνεχιζόμενες συνομιλίες. Αφενός προσπαθεί να εκμεταλλευτεί μονομερώς τον φυσικό πλούτο ο οποίος ανήκει εξίσου και στον τουρκοκυπριακό λαό και αφετέρου προσπαθεί να βρει προφάσεις για να καταστήσει αναποτελεσματικές τις συνομιλίες”.



Ο κ. Οζέλ είπε επίσης ότι “η Τουρκία εκφράζει την άποψη ότι έχει αποκλειστικά δικαιώματα που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο στο βυθό και στην επιφάνεια που βρίσκεται δυτικά του σημείου 32.16.18, ότι η οριοθέτηση στην περιοχή πρέπει να γίνει μεταξύ των κρατών με βάση της ευθυδικία, ότι η ελληνοκυπριακή διοίκηση της Νότιας Κύπρου δεν εκπροσωπεί μόνη της το νησί της Κύπρου και ότι οι συμφωνίες που υπογράφονται παραβλέποντας την ΤΔΒΚ δεν έχουν ισχύ και δεν θα τις αναγνωρίσει”. 



Απαντώντας σε ερώτηση για το αν τίθεται θέμα κατάργησης της Στρατιάς Αιγαίου στο πλαίσιο της αναδόμησης των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, ο κ. Οζέλ είπε ότι “στη φάση αυτή δεν σχεδιάζεται κάτι τέτοιο” τονίζοντας ότι “οι τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις επανεξετάζουν συνεχώς τη δομή τους με βάση τις παγκόσμιες και περιφερειακές ανάγκες ασφάλειας, την τεχνολογική εξέλιξη και τις αλλαγές στις απειλές. Υπό την έννοια αυτή οι αναγκαίες ρυθμίσεις εντάσσονται στο βραχυπρόθεσμο, μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο σχεδιασμό”.


Την ίδια ώρα, ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, Τανέρ Γιλντίζ, ισχυρίστηκε ότι “η ελληνοκυπριακή διοίκηση της Νότιας Κύπρου (κατά την πάγια τακτική των Τουρκων να αποκαλούν έτσι την Κυπριακή Δημοκρατία) δεν εκπροσωπεί ολόκληρο το νησί και συνεπώς δεν έχει δικαιοδοσία να προβαίνει στην υπογραφή συμφωνιών και σε νομικές ρυθμίσεις σχετικά με την έρευνα και εξόρυξη των φυσικών πηγών της Κύπρου για λογαριασμό ολόκληρου του νησιού”, ισχυρίστηκε ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας Τανέρ Γιλντίζ.

Ο κ. Γιλντίζ απαντούσε σε γραπτή ερώτηση βουλευτή της τουρκικής εθνοσυνέλευσης σχετικά με τις έρευνες της Τουρκίας.

Υποστήριξε περαιτέρω ότι η τουρκική κυβέρνηση “δείχνει την αναγκαία προσοχή στο θέμα της υπεράσπισης των δικαιωμάτων και των συμφερόντων της Τουρκίας” και του ψευδοκράτους.

Ως προς τις έρευνες της Τουρκίας, ο Γιλντίζ είπε ότι στόχος της κυβέρνησης στο πλαίσιο των ερευνών σχετικά με τα πετρέλαια και το φυσικό αέριο είναι “να έχουν γίνει έρευνες σε ολόκληρη την Τουρκία μέχρι το 2023”. Πιο συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στις έρευνες που διεξάγονται από το έτος 2005 στη Μαύρη Θάλασσα και στη Μεσόγειο, ειδικά μετά το 2007.

Ως προς τη Μεσόγειο δήλωσε ότι έχουν γίνει έρευνες σε έκταση 4.200 τετραγωνικών χιλιομέτρων το 2007, σε έκταση 6.800 τ.χλμ. Το 2008 και σε έκταση 1.100 τ. χλμ. το 2010, ενώ τόνισε ότι για το τρέχον έτος έχουν σχεδιαστεί δισδιάστατες έρευνες σε έκταση 4.100 τ. Χλμ. και τρισδιάστατες έρευνες σε έκταση 1.00 τ. Χλμ.

Πηγή: ΚΥΠΕ/onalert