22.10.11

Νέα δομή διοίκησης ή νέα ηγεσία στις ΕΔ;"Μυρίζει" κρίσεις!



Νέα δομή διοίκησης και νέα ηγεσία στις ΕΔ; Την Δευτέρα στο Συμβούλιο Αρχηγών θα γίνει συζήτηση για τη νέα δομή δυνάμεων με τις αντιρρήσεις του ΓΕΣ να είναι γνωστές και ομολογημένες. Παρά την καλή θέληση που εκφράζεται από πηγές του ΓΕΣ ότι “θα τα βρούμε”,εκφράζονται σοβαρές αμφιβολίες για το αν μπορεί να βρεθεί σημείο επαφής.

Η μείωση του όγκου του Στρατού Ξηράς που μεταφράζεται σε “κούρεμα” του αριθμού ανωτάτων κι όχι μόνο (τρεις αντιστράτηγοι-έξι υποστράτηγοι μείον), προκαλεί τις αντιδράσεις του ΓΕΣ ,το οποίο επικαλείται ασφαλώς την στρατιωτική απειλή που ενδέχεται να αντιμετωπίσει η χώρα και γι΄ αυτό υποστηρίζει ότι η περικοπές πρέπει να είναι “μετρημένες”.

Από την άλλη ο ΥΕΘΑ αλλά και το ΓΕΕΘΑ είναι υπέρ δραστικών περικοπών που προβλέπουν κλείσιμο μονάδων και σχηματισμών και “σβήσιμο” από τη λίστα των απειλών αυτή του “από βορρά κινδύνου”,όπως έγραφαν και χθες τα ΝΕΑ.

Αντί για αλλαγή δομής…αλλαγή ηγεσίας;


Η υποβόσκουσα αντιπαράθεση της πολιτικής ηγεσίας με την ηγεσία του ΓΕΣ, η οποία έχει απέναντι και το ΓΕΕΘΑ, δεν αποκλείεται να οδηγήσει σε αλλαγές στην ηγεσία των ΕΔ και ειδικότερα στην ηγεσία του ΓΕΣ.

Κρίσεις στην ηγεσία έχει προαναγγείλει αρκετές φορές το τελευταίο διάστημα το υπουργικό περιβάλλον,χωρίς όμως ποτέ μέχρι στιγμής ο κ.Μπεγλίτης να έχει τολμήσει να προχωρήσει. Αυτή την εβδομάδα υπάρχει πάντως σοβαρό ενδεχόμενο οι φήμες για κρίσει να επαληθευτούν.

Φυσικά όποτε και να γίνουν οι κρίσεις το ενδιαφέρον τους θα είναι επικεντρωμένο στην ηγεσία του ΓΕΣ και αυτό όχι μόνο λόγω των αντιρρήσεών του στο θέμα της νέας δομής.

•Η σχέση Μπεγλίτη-Φράγκου, έχει περάσει από 40 κύματα με τις “καταιγίδες” να είναι μάλλον περισσότερες από τις περιόδους γαλήνης.

•Ο Α/ΓΕΣ βρέθηκε αρκετές φορές σε άλλο μήκος κύματος και δεν δίστασε να εκφράσει τις διαφωνίες του. Τελευταίο παράδειγμα το θέμα των σκουπιδιών,όπου οι επιφυλάξεις του ΓΕΣ για την εμπλοκή των ΕΔ, ήταν σοβαρές.

Τα σενάρια στους διαδρόμους του ΥΕΘΑ, δίνουν και παίρνουν,όπως και τα ονόματα υποψήφιων διαδόχων του Αρχηγού.

Λέγεται ότι αν ο Μπεγλίτης τολμήσει τελικά να κάνει κρίσεις και αλλάξει τον Α/ΓΕΣ, πιθανός αντικαταστάτης του είναι ο Αντιστράτηγος Μιχαήλ Κωσταράκος Διοικητής του ΓΣΣ/ NDC-GR (Τάξεως 78). Σ΄ αυτή τη περίπτωση αποστρατεύονται ο Λυμπέρης,(Ταξεως 75) ο Διοικητής Στρατιάς Δ. Αγγελούδης(Τάξεως 76) , ο Διοικητής του Β’ ΣΣ Ρουσάκης(Τάξεως 77) και ο Υπαρχηγός ΓΕΕΘΑ Νακόπουλος,(Τάξεως 77).

Το επόμενο ερώτημα είναι αν θα παραμείνει Α/ΓΕΕΘΑ ο Ι.Γιάγκος ή αν θα αντικατασταθεί κι αυτός.Περισσότερες πιθανότητες έχει το πρώτο,αν και υπάρχει σενάριο για προώθηση του Αρχηγού Στόλου Π.Ευσταθίου, στη θέση του Α/ΓΕΕΘΑ.

Σωστά κάτι σας θυμίζει η κατάσταση. Λείπει μόνο ..ο Μεϊμαράκης και η ημερομηνία των εκλογών,όπως είχε γίνει το 2009.Γιατί υπάρχουν κι αυτοί που υποστηρίζουν πως αν γίνουν κρίσεις αυτές θα έχουν σχέση με τις επερχόμενες πολιτικές εξελίξεις κι όχι με τα επιχειρησιακά θέματα. Γιατί νομίζουμε ότι αυτοί οι τελευταίοι είναι πιο κοντά στη πραγματικότητα;
onalert