21.10.11

Μεγαλο-οφειλέτες: Παίρνουν επίδομα ανεργίας και έχουν εκατομμύρια στο εξωτερικό!

Έβγαλαν εκατομμύρια στο εξωτερικό και χρωστούν εκατομμύρια στο δημόσιο! Απίστευτες περιπτώσεις φοροδιαφυγής προκύπτουν από τις λίστες με τα στοιχεία των μεγαλο-οφειλετών που δίνονται μόνο για ανάγνωση στους βουλευτές μέσα στη Βουλή. Ωστόσο, με ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημ. Παπαδημούλης, εγκαλεί τον κ. Βενιζέλο ότι «αξιοποιεί αυτές τις λίστες μέσω της οδού της Βουλής την ημέρα που ψηφίζεται το αντιλαϊκό πολυνομοσχέδιο», αλλά στον προϋπολογισμό δεν προβλέπει ούτε δραχμή από την είσπραξη αυτών των οφειλών.



Οι δύο λίστες του υπουργείου Οικονομικών, με τα ονόματα μεγαλοφειλετών του Δημοσίου και καταθετών σε τράπεζες του εξωτερικού, κατατέθηκαν στη Βουλή και βρίσκονται στον Τομέα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου, όπου μπορούν να προσέλθουν για να τις διαβάσουν οι βουλευτές. Η πρώτη λίστα, εμπεριέχει 1.739 φυσικά πρόσωπα που χρωστούν στο ελληνικό Δημόσιο ποσά άνω του ενός εκατ.ευρώ έκαστο, ενώ η δεύτερη περιλαμβάνει 756 ονόματα φυσικών προσώπων που έχουν καταθέσεις στο εξωτερικό, το ύψος τους ωστόσο δεν δικαιολογείται από τα δηλωμένα έσοδά τους.
Σύμφωνα με δημοσίευμα των «Νέων», στις λίστες περιλαμβάνονται οι εξής χαρακτηριστικές περιπτώσεις:
-Φυσικό πρόσωπο, δηλώνει εισόδημα 4.000 ευρώ αλλά έβγαλε στο εξωτερικό 18 εκατομμύρια ευρώ
-Μεγαλο-οφειλέτης που χρωστάει στο κράτος 636 εκατομμύρια ευρώ, έχει εκατομμύρια σε τραπεζικούς λογαριασμούς.
-Δεκαοκτώ οφειλέτες που δηλώνουν άνεργοι και παίρνουν επίδομα ανεργίας από τον ΟΑΕΔ, έχουν καταθέσεις σε τράπεζες του εξωτερικού από 1 έως 1,5 εκατ. ευρώ έκαστος.
-Φορολογούμενος που έχει δηλώσει 42.000 ευρώ διαθέτει καταθέσεις 104 εκατ. ευρώ
- Φορολογούμενος που έχει δηλώσει 20.000 ευρώ έχει σε ξένες τράπεζες 33 εκατομμύρια ευρώ.


Παπαδημούλης: Φθηνό επικοινωνιακό τέχνασμα η λίστα
Με ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης ζητά να δοθεί η λίστα στη δημοσιότητα και να δεσμευτεί η κυβέρνηση πόσα χρήματα θα εισπράξει από τις βεβαιωθείσες οφειλές και πότε. Η ερώτηση με θέμα «φθηνό επικοινωνιακό τέχνασμα η λίστα του κ. Βενιζέλου. Κόβουν άγρια μισθούς και συντάξεις ενώ προβλέπουν μηδενικά έσοδα από την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής για το 2012», μεταξύ άλλων επισημαίνει:
«Δυο χρόνια τώρα η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, όπως και οι προηγούμενες, δεν έχει κάνει τίποτε για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής, την διεύρυνση της φορολογικής βάσης και την άντληση εσόδων από τους μεγαλοφειλέτες του Δημοσίου.
Αντί ο κ. Βενιζέλος να αξιοποιεί αυτές τις λίστες μέσω της οδού της Βουλής την ημέρα που ψηφίζεται το αντιλαϊκό πολυνομοσχέδιο οφείλει να δώσει απαντήσεις και να δεσμευτεί για την κυβερνητική ολιγωρία και αποτυχία. Οφείλει να δεσμευτεί με ποσοτικούς στόχους και διάγραμμα. Όσο τα παραπάνω ερωτήματα παραμένουν αναπάντητα λειτουργεί ως προπέτασμα καπνού, προσπαθώντας μάταια να κρύψει την άγρια λεηλασία του εισοδήματος μισθωτών και συντάξεων».
Ο κ. Παπαδημούλης ερωτά γιατί ο κ. Βενιζέλος δεν δίνει με ευθύνη του στην δημοσιότητα την λίστα των μεγαλοφειλετών αλλά επιλέγει την εκ του πλαγίου μέθοδο της Βουλής; Γιατί και στο μεσοπρόθεσμο και στο προσχέδιο του προϋπολογισμού τα έσοδα από τον περιορισμό της φοροδιαφυγής και για το 2011 και για το 2012 παραμένουν στο επίπεδο ενός ολοστρόγγυλου μηδενικού; Πόσα προβλέπει η κυβέρνηση να εισπράξει και έως πότε από τη λίστα των μεγαλοφειλετών που έδωσε στους βουλευτές;»
eklogika.gr