3.10.11

Δικαίωση της ΜΥΑ/ΛΣ στο δικαστήριο - Καταδίκη για δυσφημιστικό δημοσίευμα

Του Σάββα Δ. Βλάσση*

Την επιβολή ποινής 6 μηνών με 3ετή αναστολή, επέβαλε την Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου το δικαστήριο στην δημοσιογράφο Αλεξάνδρα Τζαβέλα, για άρθρο της που δημοσιεύθηκε στις 9 Οκτωβρίου 2010 στην εφημερίδα «Αποκαλύψεις», το οποίο κρίθηκε συκοφαντικό για την Μονάδα Υποβρυχίων Αποστολών του Λιμενικού Σώματος (ΜΥΑ/ΛΣ).



Στο δημοσίευμα με τον χαρακτηριστικό τίτλο «Μισθοφόροι από τα ΜΥΚ, φρουροί πλοίων στη Σομαλία!» αναφερόταν ότι η ΜΥΑ/ΛΣ (δείγμα του επιπέδου γνώσεων του συντάκτη ήταν ότι η μονάδα αναφερόταν ως «ΜΥΚ») έχει μετατραπεί σε δεξαμενή μισθοφόρων, λόγω της δράσεως εντός των κόλπων της κυκλώματος που συνεργάζεται με «ιδιωτική εταιρεία security και έχει συγκροτήσει παραστρατιωτική ομάδα που οργανώνει… αποστολές στην Ερυθρά θάλασσα για να προσφέρει έμμισθες υπηρεσίες σε εφοπλιστές, τα πλοία των οποίων δέχονται επιθέσεις Σομαλών πειρατών». Σημειώνεται ότι το συγκεκριμένο δημοσίευμα, έτυχε ευρείας προβολής από τηλεοπτικά κανάλια και πληθώρα ιστοτόπων, γενικεύοντας την εικόνα δυσφημήσεως και απαξιώσεως της Μονάδος και του Σώματος. Ο δε αρμόδιος υπουργός, διέταξε την διενέργεια ΕΔΕ για την υπόθεση.


Το δικαστήριο δεν άργησε να αντιληφθεί τις πραγματικές διαστάσεις της υποθέσεως, από την εξέταση της δημοσιογράφου Αλεξάνδρας Τζαβέλα, του ιδιοκτήτη της εφημερίδος Σεραφείμ Κοτρώτσου αλλά και μαρτύρων υπερασπίσεως, μεταξύ των οποίων και ο διαπιστευμένος αμυντικός συντάκτης Δήμος Βερύκιος. Οι απαντήσεις και «εξηγήσεις» που επιχειρήθηκε να δοθούν κινήθηκαν στο επίπεδο της αοριστίας και σε κάθε περίπτωση κρίθηκαν ανεπαρκείς. Σημειώνεται ότι συχνά, στην διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας, το ακροατήριο ήταν αδύνατο να συγκρατηθεί και ξεσπούσε σε ηχηρά γέλια, από τα όσα ακούγονταν στην αίθουσα. Όλο το βάρος «φορτώθηκε» στους ώμους της νεαρής δημοσιογράφου, η οποία δεν έχει σχέση με συναφή θέματα, αφού το έργο της περιστρέφεται γύρω από υποθέσεις γενικού κοινωνικού ρεπορτάζ.

Η εμφάνιση της πενταμελούς διοικήσεως της ΜΥΑ/ΛΣ η οποία και προσέφυγε στην Δικαιοσύνη, θεωρώντας ότι η Μονάδα συκοφαντείται, κέρδισε τον σεβασμό του δικαστηρίου και του ακροατηρίου, με τις σαφείς, λιτές και σοβαρές απαντήσεις που έδωσε, επιβεβαιώνοντας το υψηλό επίπεδο πειθαρχίας και επαγγελματισμού που διακρίνει όλο το προσωπικό. Η εξέλιξη της υποθέσεως, αποτελεί σαφή ηθική δικαίωση της ΜΥΑ/ΛΣ και των στελεχών των Σωμάτων Ασφαλείας γενικότερα, τα οποία παρά τις συχνές επιθέσεις και προσβολές που δέχονται από τα ΜΜΕ και διάφορες «υπερευαίσθητες» ομάδες, παραμένουν αφοσιωμένα στην αποστολή τους και στην υπηρέτηση του κοινωνικού συνόλου.

Σχολιάζοντας γενικότερα, δεν μπορεί κανείς παρά να σταθεί στο ότι αυτή η σημαντική, για τα Σώματα Ασφαλείας εν γένει, δικαστική υπόθεση, δεν προβλήθηκε διόλου από τα ΜΜΕ. Ίσως επειδή η Δικαιοσύνη έκρινε ένοχους κάποιους εκπροσώπους των ΜΜΕ.
Αναφερόμενοι δε στην ενασχόληση των ΜΜΕ με παρόμοιες υποθέσεις, καλό θα ήταν να τονίσουμε ότι δεν τυγχάνουν καμμίας προβολής οι άοκνες προσπάθειες διοικήσεων και προσωπικού των Σωμάτων Ασφαλείας για την εκπλήρωση της αποστολής, παρά τις αντίξοες συνθήκες εξαιτίας της δυσχερούς οικονομικής συγκυρίας που πλήττει τους πάντες. Μονάδες όπως η ΜΥΑ/ΛΣ, «ξεχασμένες» από τις ηγεσίες στην κυριολεξία, προσφέρουν πολύτιμο έργο αντιμετωπίζοντας σοβαρότατα λειτουργικά προβλήματα και «επιβιώνουν» χάρη στην εξασφάλιση χορηγιών από ευαισθητοποιημένα πρόσωπα του ιδιωτικού τομέα, που αναγνωρίζοντας το πολύτιμο έργου τους, επιλέγουν να τις τιμήσουν με αυτό τον τρόπο.

Οι δε διοικήσεις, βρίσκονται αντιμέτωπες με την υψηλότερη πρόκληση που μπορούν να συναντήσουν, την διατήρηση της συνοχής, του ηθικού και του επιπέδου εκπαιδεύσεως του προσωπικού τους, το οποίο, αντιμετωπίζοντας σοβαρές δυσχέρειες διαβιώσεως, είναι φυσιολογικό να παρουσιάζει κάμψη του ενδιαφέροντος και του ζήλου. Αναφέρεται ενδεικτικώς, ότι ο αριθμός των στελεχών παρομοίων μονάδων, που υποχρεώνονται πλέον να διαμένουν εντός της μονάδος, επειδή αδυνατούν μεταξύ των άλλων υποχρεώσεων να καλύψουν και έξοδα ενοικίου, έχει αυξηθεί!

Με την δικαστική απόφαση της 29ης Σεπτεμβρίου, καλύφθηκε το ποινικό σκέλος της υποθέσεως. Αναμένεται η εξέλιξη του αστικού μέρους, με την κατάθεση αγωγών για την παροχή αποζημιώσεων από τους υπευθύνους.

*Ο Σάββας Δ. Βλάσσης είναι εκδότης του περιοδικού ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΙΠΠΟΣ
enkripto