15.10.11

Ομπάμα: Το Ιράν «θα καταβάλει τίμημα»

Δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου για το σχέδιο δολοφονίας του Σαουδάραβα πρέσβη στην Ουάσινγκτον.

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα ανέφερε ότι το Ιράν «θα καταβάλει τίμημα» για το σχέδιο δολοφονίας του Σαουδάραβα πρέσβη στην Ουάσινγκτον.Σε συνέντευξή του ο πρόεδρος Ομπάμα είπε ότι είναι σαφές πως παράγοντες στους κόλπους της ιρανικής κυβέρνησης είχαν επίγνωση του σχεδίου, το οποίο και χαρακτήρισε ως μέρος μιας «επικίνδυνης και απερίσκεπτης συμπεριφοράς».

Ανέφερε επίσης ότι οι ΗΠΑ θα μελετήσουν όλες τις επιλογές ως απάντηση στο σχέδιο δολοφονίας, ξεκινώντας από την εφαρμογή των σκληρότερων δυνατών κυρώσεων για την περαιτέρω απομόνωση της Τεχεράνης.

Η εκπρόσωπος του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών Βικτόρια Νούλαντ επιβεβαίωσε την Πέμπτη ότι οι ΗΠΑ και το Ιράν είχαν «απευθείας επαφές» αναφορικά με την υπόθεση.

Το Ιράν αρνείται τις κατηγορίες. Αξιωματούχος της Τεχεράνης είπε ότι πρόκειται για «παράλογο» σενάριο.

Νωρίτερα την Τρίτη, η Σαουδική Αραβία κατηγόρησε το Ιράν ότι επιδιώκει να εξασφαλίσει διεθνή επιρροή μέσα από «δολοφονίες και καταστροφές».

Κατά την διάρκεια επίσκεψής του στην Αυστρία, ο Υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας, Πρίγκιπας Σαούντ αλ Φεϊσάλ ανέφερε ότι η χώρα εξετάζει προσεκτικά την απάντηση που θα δώσει. Τόνισε επίσης ότι η Σαουδική Αραβία «δεν θα υποκύψει» στις ιρανικές πιέσεις και ότι η Τεχεράνη θα είναι υπόλογη για τις ενέργειες της.

www.kathimerini.grμε πληροφορίες από ΣΚΑΪ