4.10.11

Άσκηση με σούπερ κομάντος ανατολικά της Καρπάθου

Μεσαίας κλίμακας άσκηση Έρευνας και Διάσωσης ναυαγών με την επωνυμία «ΑΕΤΟΣ Β΄/11» διεξάγεται σήμερα - ημέρα και νύχτα -στη θαλάσσια περιοχή και στον εναέριο χώρο ανατολικά της νήσου Καρπάθου.

Στην άσκηση συμμετέχουν δυνάμεις της Πολεμικής Αεροπορίας του Πολεμικού Ναυτικού και του Λιμενικού Σώματος. Συγκεκριμένα παίρνουν μέρος 2 μαχητικά αεροσκάφη, ένα ελικόπτερο μια φρεγάτα και ενα περιπολικό, ενώ το βασικό έργο έχουν επιφορτιστεί οι άνδρες της επίλεκτου 31ης Μοίρας Ειδικών Επιχειρήσεων Διάσωσης, που είναι οι σούπερ-κομάντος της Πολεμικής Αεροπορίας
. Έργο τους είναι να ρίχνονται στη μάχη με ειδικό εξοπλισμό, ακόμα και στα μετόπισθεν του εχθρού για να διασώσουν πιλότους που τυχόν έχει καταρριφθεί το μαχητικό τους. Η μεταφορά τους γίνεται με εξοπλισμένα ελικόπτερα Έρευνας Διάσωσης Μάχης.

Η εκπαίδευση του προσωπικού είναι ποικίλη και αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο των εν ειρήνη δραστηριοτήτων της Μοίρας. Ακολουθώντας τη θεμελιώδη αρχή της Πολεμικής Αεροπορίας «εκπαιδεύσου όπως θα πολεμήσεις» χωρίζεται σε τρία στάδια (αρχική, εξειδίκευσης, συντήρησης) και περιλαμβάνει πλειάδα εκπαιδεύσεων που πραγματοποιούνται σε σχολεία και των τριών κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας, αλλά και του εξωτερικού. Επίσης, η εκπαίδευση συμπληρώνεται από ένα ευρύ φάσμα συνεργασιών – συνεκπαιδεύσεων με επίλεκτες μονάδες εντός και εκτός της ελληνικής επικράτειας .

Ο εξοπλισμός, τον οποίο έχει στη διάθεση του, ένα στέλεχος της Μοίρας Ειδικών Επιχειρήσεων είναι από τους αρτιότερους και ο πλέον συμβατός με αυτόν των αντίστοιχων συμμαχικών ομάδων. Έτσι δύναται να εκτελέσει την αποστολή του ανεξαρτήτως του εδάφους, ημέρα ή νύχτα, αλλά και των καιρικών συνθηκών. Οι επιχειρήσεις τους, σε καιρό ειρήνης, είναι: Παροχή Πρώτων Βοηθειών. Απεγκλωβισμός ατόμων και περισυλλογή νεκρών από αεροπορικά δυστυχήματα σε ξηρά, θάλασσα και κάτω από την επιφάνεια αυτής. Εγκατάσταση δικτύου επικοινωνίας για υποστήριξη των αποστολών της.

Προστασία Αεροπορικών Εγκαταστάσεων - φύλαξη εξειδικευμένων στόχων - καταστολή καταδρομικών ενεργειών του εχθρού, σε φίλιες δυνάμεις της Π.Α. Συνεργασία για αντιμετώπιση αεροπειρατειών με εμπλοκή Α/Φ-Μονάδων της Π.Α. Προστασία μεταφορικών μέσων της Π.Α. σε μετακινήσεις εντός & εκτός Ελλάδος. Συμμετοχή σε αποστολές ανθρωπιστικής βοήθειας.

Σκοπός της άσκησης «ΑΕΤΟΣ Β΄/11» είναι η αξιολόγηση της επιχειρησιακής ικανότητας του προσωπικού και της αποτελεσματικότητας των μέσων και των συστημάτων των εμπλεκομένων φορέων και δυνάμεων. Επίσης θα δοκιμαστούν και θα αξιολογηθούν οι διαδικασίες συντονισμού και επικοινωνιών του Εθνικού Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΕΚΣΕΔ) στην έρευνα, εντοπισμό και διάσωση, μετά από αεροπορικό ατύχημα στη θάλασσα, ημέρα και νύχτα.
newsbomb