22.10.11

"Επανεκκίνηση" της οικονομίας...μέσω όπλων;Τι δείχνει η ιστορία.

Η παγκόσμια οικονομία κι όχι μόνο η ελληνική “ψυχορραγεί”! Άπαντες ψάχνουν να βρουν τρόπους επανεκκίνησης της οικονομίας και δυστυχώς ανάμεσα στα σενάρια που εξετάζονται και συζητούνται είναι ακόμη κι αυτά που προβλέπουν “εστίες ανάφλεξης” οι οποίες θα “επανεκκινήσουν” τους αμυντικούς βιομηχανικούς κολοσσούς που έχουν αρχίσει να πλήττονται δραματικά από τη κρίση.

Η ευρύτερη περιοχή μας και όχι μόνο η Ελλάδα αποτελεί ένα ιδανικό μέρος για να υλοποιηθούν τέτοιου είδους σενάρια για να “κινηθεί” χρήμα. Μπορεί η θεωρία -που δεν είναι μόνο θεωρία- να μοιάζει “συνωμοσιολογική”,όμως η ιστορία δείχνει ότι έχει απόλυτη βάση.

Ελληνοτουρκικές κρίσεις και …”οικονομία”


«Οι κρίσεις Ελλάδας και Τουρκίας γίνονται και για να αγοράζουμε όπλα». Η διαπίστωση αυτή δεν αποτελεί εικασία, αλλά γεγονός που αποδεικνύεται με ντοκουμέντα.

Η κρίση στα Ιμια δεν είναι το μόνο παράδειγμα,είναι ίσως το πιο χαρακτηριστικό. Αμέσως μετά τη κρίση ο Κώστας Σημίτης,πρωθυπουργός τότε της Ελλάδας είχε ανακοινώσει από το ΥΕΘΑ ένα εξοπλιστικό πρόγραμμα που υπολογίζεται ότι μας στοίχισε περίπου 10 δις.

Για περισσότερο από 60 χρόνια κατά σύμπτωση όταν συμβαίνει να μειώνονται οι εισαγωγές όπλων, ξαφνικά η χώρα αντιμετωπίζει θερμό κλίμα με εντάσεις, όπως χαρακτηριστικά αποτυπώνεται σε στοιχεία του Διεθνούς Ινστιτούτου Ειρήνης της Στοκχόλμης (Sipri).

•Η είσοδος της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ κατά την περίοδο του «ψυχρού πολέμου» συνοδεύτηκε από αθρόες εισαγωγές οπλικών συστημάτων, βάζοντάς την στην ατζέντα των καλύτερων πελατών της διεθνούς βιομηχανίας. Τότε, σχεδόν το σύνολο των αγορών αφορούσε αμερικανικές προμήθειες.

•Την περίοδο πριν από τη χούντα των συνταγματαρχών οι εισαγωγές όπλων εμφανίζουν μια κατακόρυφη πτώση. Πριν τη χούντα η χώρα βρισκόταν στην πρώτη εικοσάδα των εισαγωγέων παγκοσμίως και έπεσε κατά 20 έως 30 θέσεις στη λίστα της κατάταξης.

•Τον Ιούνιο του 1974, η Τουρκία ανακοινώνει ότι το υδρογραφικό πλοίο «Τσανταρλί» πραγματοποίησε έρευνες σε τμήμα της υφαλοκρηπίδας δυτικά της Λέσβου. Ακολούθησε τον Ιούλιο η εισβολή στην Κύπρο.

•Ενταση υπήρξε στις σχέσεις των δύο χωρών το καλοκαίρι του 1976, με την έξοδο του ερευνητικού σκάφους «Σισμίκ 1» (πρώην «Χόρα»). Ο Αν. Παπανδρέου ζήτησε δυναμική αντίδραση και ο Τύπος του απέδωσε τη φράση «βυθίσατε το ''Χόρα''».

• Φθίνουσα πορεία είχαν οι αγορές εξοπλισμών την πρώτη τετραετία του ΠΑΣΟΚ. Το 1987 η Ελλάδα κατέλαβε την 72η θέση στην παγκόσμια κατάταξη, τη χαμηλότερη από κάθε άλλη φορά τα τελευταία 60 χρόνια. Η κρίση με το «Σισμίκ» τροφοδότησε νέες αγορές εξοπλισμών, που μας έφεραν με εντυπωσιακό τρόπο στις πρώτες θέσεις.


•Η ένταση κορυφώθηκε όταν η Αγκυρα επεδίωξε την εκμετάλλευση πετρελαίων σε περιοχές του Αιγαίου που ανήκαν στην ελληνική υφαλοκρηπίδα. Ταυτόχρονα, αποφάσισε την έξοδο ερευνητικού σκάφους της στο Αιγαίο.

•Η χρονιά της κρίσης στα Ιμια αποτέλεσε άλλο ένα μικρό «διάλειμμα» στην κούρσα των εξοπλισμών. Η χώρα βρισκόταν στην 22η θέση.Οι αγορές που ακολούθησαν την έφεραν ξανά ψηλά στη λίστα των καλύτερων πελατών.

•Το 2005 κάνουμε τη τελευταία μεγάλη αγορά των 30 F-16 ,που μας κόστισαν 2 δις.Από τότε μέχρι και σήμερα οι αγορές έπεσαν και πάλι,βγάζοντάς μας από το … top 20 των καλύτερων πελατών.

Συμπτωματικά μέσα στην οικονομική θύελλα που ζούμε οι προκλήσεις των Τούρκων κλιμακώνονται και περιέργως εδώ και καιρό πολλοί στην Αθήνα -από την κυβέρνηση εννοούμε- μιλούν για αναμενόμενη “ραγδαία κλιμάκωση στα ελληνοτουρκικά”.


Κοινός παρονομαστής όλων αυτών; Οι κρίσεις συνήθως άφησαν πίσω τους διπλωματικά προβλήματα, αλλά και αγορές όπλων με τεράστια δάνεια, που υποθήκευσαν την οικονομική ανάπτυξη και την ευημερία των πολιτών,χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει ότι το …παραμύθι πως οι εξοπλισμοί ευθύνονται για το “μαύρο” οικονομικό μας χάλι έχει βάση. Έγιναν -όπως έχουμε ξαναγράψει- πολύ μεγαλύτερα “πάρτυ” σε άλλους χώρους.

Ενδιαφέρον για ελληνικές αμυντικές βιομηχανίες μέσα στη κρίση

Είναι τυχαίο το έντονο ενδιαφέρον που δείχνουν ,αυτή τη περιοδο της οικονομικής κρίσης αμερικανοί  και γερμανοί για την ΕΑΒ; Τους τελευταίους μήνες ο αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα έχει επισκεφθεί δύο φορές την ΕΑΒ,οι Γερμανοί παρακολουθούν από κοντά και ρίχνουν και τη ματιά τους στην ΕΛΒΟ που τους ενδιαφέρει. Αμερικανοί και Ισραηλινοί ενδιαφέρονται για εργοστάσια των ΕΑΣ. Η οικονομική κατάρρευσή μας αποτελεί κίνητρο γι΄ όλους αυτούς.

Είναι επίσης τυχαία η ξαφνική προθυμία των ΗΠΑ για να μας δώσουν άρματα μάχης; Ή ξαφνικά "ξύπνησαν" οι Γερμανοί και θυμήθηκαν το πρόγραμμα των γαλλικών φρεγατών;

Το θέμα είναι ότι αν τα σενάρια που η ιστορία τα κάνει να φαίνονται πειστικά ,επαληθευτούν θα ζήσουμε πάλι μια τραγωδία. Και αυτή δεν είναι ότι θα αγοράσουμε όπλα. Γιατί όπλα -σε πείσμα πολλών που άλλα έχουν στο μυαλό τους- πρέπει κάθε χώρα να αγοράζει για την άμυνά της. Θα είναι ότι θα μας βάλουν να αγοράσουμε …τ’ αζήτητα από τα ράφια τους κι όχι αυτά που πραγματικά απαιτεί η άμυνα της χώρας και είναι επείγοντα. Τα πραγματικά περίεργα και “πονηρά” δημοσιεύματα σε Ελλάδα και εξωτερικό πρέπει να μας προβληματίσουν.
onalert