27.10.11

Σερβία: Θα υπερασπιστούμε τους δικούς μας στο Κόσοβο!


Περιπλέκεται η κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο αφού η απάντηση της σερβικής κυβέρνησης δια στόματος του αναπληρωτή πρωθυπουργού της Σερβίας, Ίβιτσα Ντάτσιτς, στις αλβανικές απειλές αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο ένοπλης σύγκρουσης.

Σε δηλώσεις του ο Ντάτσιτς στην εφημερίδα «Vecernje Novosti», ξεκαθάρισε ότι η Σερβία θα υπερασπιστεί τους ομοεθνείς της στο Κοσσυφοπέδιο και δεν θα τους αφήσει ακάλυπτους σε περίπτωση που οι Κοσοβάροι Αλβανοί υλοποιήσουν τις απειλές τους και επιχειρήσουν δια της βίας «να επιβάλλουν την τάξη» στο βόρειο τμήμα της αποσχισθείσας σερβικής επαρχίας.


Τη διευκρίνηση μάλιστα, ο Σέρβος αξιωματούχος την απηύθυνε προσωπικά προς τον «πρωθυπουργό» του Κοσσυφοπεδίου, Χασίμ Θάτσι.

Σε μια ακόμα ενδιαφέρουσα αναφορά, ο Ντάτσιτς έθεσε στο τραπέζι ακόμα και το ζήτημα της ανταλλαγής εδαφών, μια θέση η οποία δείχνει ότι η Σερβία έχει συμβιβαστεί με την απώλεια του Κοσσυφοπεδίου, ωστόσο, δεν σκοπεύει να το αφήσει άθικτο σε αλβανικό έλεγχο, αλλά επιδιώκει πλέον να αποσπάσει ένα τμήμα του στο βορρά, δίπλα στα σύνορα με τη Σερβία, όπου θα μπορέσει να μετακινήσει τον σερβικό πληθυσμό, ή τουλάχιστον όσους ενδιαφερθούν να μετεγκατασταθούν.

Η θέση αυτή έχει μεγάλο ενδιαφέρον από διπλωματικής πλευράς, αφού παρουσιάζει στις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση έναν ξεκάθαρο συμβιβασμό καλώντας τους εμμέσως να τον υιοθετήσουν. Εάν πάρει ένα τμήμα του βορείου Κοσσυφοπεδίου, είναι πιθανόν ακόμα και το Βελιγράδι να αναγνωρίσει την Πρίστινα, όσο κι αν αυτό φαίνεται αδιανόητο με τα σημερινά δεδομένα.

Ωστόσο, η απόσχιση ενός τμήματος του βορείου Κοσόβου δεν είναι απλή υπόθεση, αφού οι Αλβανοί δεν θα συναινέσουν εύκολα, καθότι σύμφωνα με όσα είναι γνωστά διαθέτει πλούσιο υπέδαφος…
defencepoint