22.10.11

Και τώρα το τέλος: Το λυκόφως της κυβέρνησης Γ.Παπανδρέου...

Image
Φαίνεται ότι αυτή την φορά η κυβέρνηση δεν θα μπορέσει να αποφύγει αυτό που γλίτωσε στο «παρά 1’» τον Ιούνιο: Τις εκλογές. Και αν τον Ιούνιο υπήρχε η εναλλακτική πρόταση της συγκυβέρνησης πριν πάει σε εκλογές, τώρα αυτή την δεν υπάρχει: Οι σχέσεις των δύο κομμάτων και των δύο ηγετών είναι πιο «ψυχρές» από ποτέ.

Το εύλογο ερώτημα πολλών είναι «Γιατί να παραιτηθεί;» και συνοδύεται από την διαπίστωση «Ειδικά όταν οι ξένοι που την ελέγχουν δεν θέλουν εκλογές».



Στον αντίποδα υπάρχουν γεγονότα και εξελίξεις που είναι πραγματικά «πρωτοφανή/είς»: Στο κυβερνητικό στρατόπεδο συμφωνούν στην εκτίμηση ότι εάν η συμφωνία της Τετάρτης είναι κακή (μεγάλο “κούρεμα”, πιστωτικό γεγονός, ευθεία πολιτική επιτροπεία της κυβέρνησης από τους ξένους κλπ) ο Γιώργος Παπανδρέου θα επιστρέψει στην Αθήνα με έτοιμη την ανακοίνωση προσφυγής στις κάλπες.

Αυτό που θα συμβεί στα ασφαλιστικά τα ταμεία, στις τράπεζες κλπ και εν τέλει η κοινωνία είναι πολύ βαρύ για να το ανθέξει η οιαδήποτε κυβέρνηση. Και μην ξεχνάμε ότι μέχρι σήμερα τα τελευταία μέτρα εξαθλίωσης είναι απλά … λόγια. Όταν θα γίνουν πράξεις, τότε ποιος θα σταματήσει έναν εξαθλιωμένο λαό από να αντιδράσει ακόμα και βίαια;

Εάν είναι η ηπιότερη, δηλαδή το «κούρεμα» δεν είναι πάνω από 35 ή έστω 40% τότε θα καταφέρει να ελέγξει και πάλι τις εξελίξεις. Η πρώτη αφορά τον σχηματισμό κυβέρνησης έκτακτης ανάγκης με όλους τους άλλους πλην Ν.Δ. Δηλαδή να κάνει πρόταση σε Γιώργο Καρατζαφέρη, Φώτη Κουβέλη, Ντόρα Μπακογιάννη, αλλά και “συναινετικούς” βουλευτές της ΝΔ για να στηρίξουν ένα τέτοιο σχήμα.

Πέρα από την Ντόρα Μπακογιάννη που σε τελική ανάλυση δεν … έχει να κάνει και τίποτα καλύτερο, αλλά και ψυχικά συνάδει με την «μεταρρυθμιστική» πτέρυγα του ΠΑΣΟΚ, δεν υπάρχει περίπτωση κανείς από τους άλλους να δεχθούν, γιατί οι αυτόχειρες μπορεί να έχουν αυξηθεί στην ελλάδα, όχι όμως σε τέτοιο βαθμό.

Εναλλακτικά κάποιοι κυβερνητικοί βουλευτές, όπως οι 28 που υπέγραψαν την κοινή πρόταση για ανάληψη πρωτοβουλιών από τον πρωθυπουργό, θεωρούν ότι η κυβέρνηση οφείλει να φέρει την ευρω-συμφωνία στη Βουλή για έγκριση από ευρεία πλειοψηφία 180 ψήφων, υποχρεωτικά πλέον, αφού θα περιλαμβάνει με σαφήνεια εκχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων. Εάν η ΝΔ επιμείνει στην καταψήφιση, τότε “πάμε σε εκλογές χωρίς να κατηγορηθούμε ότι δραπετεύουμε” - ανοίγοντας τον δρόμο για κυβέρνηση συνεργασίας.

Πάντως όλες οι πληροφορίες που έρχονται από το εξωτερικό μιλάνε για "κούρεμα" τουλάχιστον 60%. Άρα...

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr