13.10.11

Το Ισραήλ ζητά συγγνώμη από το Κάιρο για το θάνατο αστυνομικών στο Σινά

Iερουσαλήμ -. Το Ισραήλ ζήτησε συγγνώμη από την Αίγυπτο για το θάνατο των Αιγύπτιων αστυνομικών που σκοτώθηκαν από ισραηλινά πυρά τον Αύγουστο στην περιοχή του Σινά.

Το Ισραήλ στέλνει τη συγνώμη του και εκφράζει τη βαθιά λύπη και τα συλλυπητήριά του για κάθε Αιγύπτιο υπάλληλο της ασφαλείας θύμα του καθήκοντος λόγω των ισραηλινών πυρών κατά τη
διάρκεια της τρομοκρατικής επίθεσης στις 18 Αυγούστου, σύμφωνα με μια επιστολή υπογεγραμμένη από τον υπουργό Άμυνας Εχούντ Μπαράκ.


Το περιστατικό αυτό είναι μια μεγάλη τραγωδία για τις δύο χώρες, προσθέτει το κείμενο του γράμματος του οποίου έλαβε αντίγραφο το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) την Τετάρτη, ενώ καλεί για υπευθυνότητα και υποχρέωση να διασφαλιστεί και να ενισχυθεί η ειρήνη μεταξύ των δυο χώρων.

Η επιστολή εστάλη στον Στρατάρχη Χουσεΐν Ταντάουϊ, τον ντε φάκτο αρχηγό κράτους της Αιγύπτου μετά από την πτώση τον Φεβρουάριο του καθεστώτος του προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ, πρώην εταίρο του Ισραήλ.

Η Αίγυπτος έλαβε επίσημα μήνυμα από τον ισραηλινό Υπουργείο Άμυνας στο οποίο το Ισραήλ ζητά συγγνώμη και εκφράζει τη βαθιά λύπη του, ανακοίνωσε το αιγυπτιακό Υπουργείο Εξωτερικών σε δήλωσή του, προσθέτοντας ότι η επιστολή πληροί τις αιγυπτιακές απαιτήσεις.

Η συγνώμη ακολουθεί μια πρόσφατη ισραηλινοαιγυπτιακή κοινή έρευνα για τις συνθήκες υπό τις οποίες έξι Αιγύπτιοι αστυνομικοί σκοτώθηκαν στις 18 Αυγούστου.

Μετά από μια σειρά επιθέσεων στο νότιο Ισραήλ από ενόπλους προερχόμενους από το αιγυπτιακό Σινά, οι οποίοι σκότωσαν οκτώ Ισραηλινούς, Ισραηλινοί στρατιώτες κυνήγησαν τους ένοπλους και άνοιξαν πυρ εναντίον τους, σκοτώνοντας έξι αστυνομικούς στην ανταλλαγή πυρών.

Το περιστατικό αυτό προκάλεσε σοβαρή διπλωματική κρίση μεταξύ του Ισραήλ και της Αιγύπτου.

Το Ισραήλ και οι ισλαμιστές της Χαμάς που ελέγχουν τη Λωρίδα της Γάζας, ανακοίνωσαν την Τρίτη την συμφωνία για την απελευθέρωση του Γκιλάντ Σαλίτ έναντι 1.027 Παλαιστίνιων κρατούμενων, συμπεριλαμβανομένων 27 γυναικών.

Σύμφωνα με το επίσημο αιγυπτιακό πρακτορείο ειδήσεων Μena, ο Αιγύπτιος αρχηγός των υπηρεσιών πληροφοριών Mourad Mowafi βρίσκεται πίσω από την επιτυχία αυτής της συμφωνίας. Η Αίγυπτος κατάφερε να επιτύχει μια ιστορική συμφωνία, χαιρέτισε το αιγυπτιακό υπουργικό συμβούλιο στη σελίδα του στο Facebook.
infognomon politics