31.10.11

ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ΚΛΙΜΑΚΩΣΗ ΤΗΣ ΒΙΑΣ ΣΤΗ ΣΥΡΙΑ

Δραματικές είναι οι τελευταίες εξελίξεις στη Συρία, με το καθεστώς του Μπασάρ Αλ Άσαντ να επιμένει στη σκληρή καταστολή των διαδηλωτών, την ώρα που αυξάνεται ο αριθμός των στρατιβτών που λιποτακτούν και προσχωρούν στο διαμαρτυρόμενο πλήθος. Δεκάδες ήταν οι νεκροί κατά το τελευταίο διήμερο, την ώρα που ο Άσαντ προειδοποιεί πως τυχόν ξένη επέμβαση ση Συρία θα προκαλέσει «σεισμό που θα αναστατώσει όλη τη Μέση Ανατολή».


Σε μία από τις σπάνιες συνεντεύξεις του από την έναρξη των ταραχών στη χώρα, τον περασμένο Μάρτιο, και μάλιστα σε ξένη εφημερίδα, βρετανική Sunday Telegraph, ο Μπασάρ Αλ Άσαντ υποστήριξε για μία ακόμη φορά πως υπεύθυνες για το αιματοκύλισμα στη Συρία είναι «ομάδες τρομοκρατών που εξοπλίζονται από ξένες χώρες», τονίζοντας πως «μαχόμαστε τους Αδελφούς Μουσουλμάνους από το 1950 και ακόμα συνεχίζουμε».

Θυμίζουμε πως, το 1982, ήταν ο πατέρας του τωρινού ηγέτη της Συρίας, Χαφέζ αλ Άσαντ, ο οποίος κατέπνιξε στο αίμα την εξέγερση των Αδελφών Μουσουλμάνων στην πόλη Χομς.

Ακόμη, ο Μπασάρ Αλ Άσαντ τόνισε ξεκάθαρα πως σε περίπτωση που η Δύση αποφασίσει να επέμβει στρατιωτικά στη Συρία «θα προκληθεί σεισμός που θα αναστατώσει όλη τη Μέση Ανατολή», τονίζοντας πως «η Συρία είναι τώρα το επίκεντρο της περιοχής, είναι το ρήγμα, και αν παίξεις με το έδαφος, θα προκαλέσεις σεισμό…».

Μάλιστα, ο Άσαντ δεν δίστασε να «απειλήσει» με λουτρό αίματος στην περιοχή, κάνοντας χαρακτηριστικά λόγο για «ένα νέο Αφγανιστάν, ή δεκάδες Αφγανιστάν, που θα κάψει όλη την περιοχή».

Όλα αυτά, την ώρα που η κατάσταση στη Συρία αρχίζει έντονα να εμφανίζει συγγένειες με το κλίμα πριν από τη ΝΑΤΟϊκή επέμβαση στη Λιβύη, αφού μπορεί ακόμη να μην έχουν προσώρας εξαπλωθεί παντού οι εμφύλιες διαμάχες, ωστόσο τα πρόσφατα περιστατικά είναι καθ’ όλα ανησυχητικά.

Συγκεκριμένα, το τελευταίο σαββατοκύριακο δεκάδε3ς άμαχοι αλά και στατιώτες του καθεστώτος βρήκαν το θάνατο, με επίκεντρο των συγκρούσεων της πόλη Χομς και την επαρχία Ιντλίμπ.

Στη Χομς, το Σάββατο, οι ντόπιες οργανώσεις έκανα λόγο για τουλάχιστον 10 πολίτες οι οποίοι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια συγκρούσεων με το στρατό, ενώ, ως απάντηση, στη συνοικία Μπάμπα Άμρο της ίδιας πόλης, ένοπλες ομάδες φέρονται να σκότωσαν 20 στρατιώτες του συριακού στρατού.

Ακόμη, σύμφωνα με ακτιβιστές, σε όλη την επικράτεια της χώρας βρήκαν το θάνατο άλλοι 7 άνθρωποι, όταν δυνάμεις του στρατού άνοιξαν πυρ κατά διαδηλωτών και καταδίωξαν λιποτάκτες στρατιώτες σε πόλεις της επαρχίας.

Όπως είναι γνωστό, η πληροφόρηση για τα όσα δραματικά συμβαίνουν αυτές τις ημέρες στη Συρία γίνεται μετά πολλών εμποδίων, καθώς οι αρχές της χώρας από τον περασμένο Μάρτιο έχουν απαγορεύσει στα διεθνή ειδησεογραφικά δίκτυα να παρευρίσκονται στη χώρα και να καλύπτουν τα γεγονότα. Έτσι, στην πραγματικότητα κάθε πληροφορία αναμεταδίδεται με επιφύλαξη.

Πάντως, γεγονός είναι πως, πλέον, όλο και περισσότερα είναι τα κρούσματα «λιποταξίας» στις τάξεις του συριακού στρατού, αφού η αδίστακτη και συνεχιζόμενη καταστολή των διαδηλώσεων έχει εγείρει συνειδησιακά προβλήματα στο στράτευμα. Ως εκ τούτου, τις τελευταίες εβδομάδες έχουν πληθύνει οι μικρές ένοπλες ομάδες στη χώρα, οι οποίες μάλιστα έχουν χτυπήσει τις καθεστωτικές δυνάμεις, όπως συνέβη στην επαρχία Ιντλίμπ, όταν μετά από ενέδρα, 10 άνδρες του στρατού βρήκαν το θάνατο.

Ακόμη, πληροφορίες κάνουν λόγο για 40 νεκρούς την περασμένη Παρασκευή, όταν δυνάμεις του Άσαντ άνοιξαν πυρ κατά πλήθους αμάχων διαδηλωτών, οι οποίο διαδήλωναν μαζικά, αιτούμενοι να υπάρξει διεθνής υποστήριξη των κινητοποιήσεων στη χώρα.

Στο διπλωματικό πεδίο, στην «καταδίκη της βίας στη Συρία» προέβησαν τόσο ο Αραβικός Σύνδεσμος, όσο και τα Ηνωμένα Έθνη με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Γκι-Μουν, να καλεί τον πρόεδρο Άσαντ να προβεί σε «ουσιαστικές και άμεσες δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις στη χώρα», θέτοντας άμεσα τέρμα στις στρατιωτικές επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΗΕ, από την έναρξη των ταραχών στη Συρία 3.000 άνθρωποι έχουν βρει το θάνατο, ενώ το συριακό καθεστώς, από την πλευρά του, κάνει λόγο για 1.100 νεκρούς στρατιώτες και αστυνομικούς.
http://www.elzoni.gr
Σπύρος Θεοδωράτος