13.10.11

Aπό το μισθό θα παρακρατείται και η έκτακτη εισφορά!


Νέο ψαλίδι στις καθαρές αποδοχές των μισθωτών και συνταξιούχων μέσω της παρακράτησης και της έκτακτης εισφοράς προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, μετά την επιβάρυνση από τη μείωση του αφορολόγητου. Την ίδια ώρα, προανήγγειλε αναστολή της επέκτασης των κλαδικών συμβάσεων απασχόλησης μέχρι το 2014 ενώ τόνισε πως το περίφημο άρθρο 37 που αφορά στις κλαδικές συμβάσεις είναι προαπαιτούμενο της τρόικας για την 6η δόση.

Ο Ε. Βενιζέλος, μιλώντας στην κοινή συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων και της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, είπε ότι θα καταθέσει τροπολογία σύμφωνα με την οποία η εισφορά αλληλεγγύης θα εισπράττεται σταδιακά μέσα από την παρακράτηση του φόρου.
Αυτό σημαίνει ότι από τον Ιανουάριο του 2012 οι μισθωτοί και συνταξιούχοι θα πληρώνουν κάθε μήνα μέσω του μισθού τους την εισφορά αλληλεγγύης για το 2012. Το μέτρο αυτό έρχεται ως αποτέλεσμα της αδυναμίας πληρωμής από πολλούς φορολογούμενους, στους οποίους πλέον η εισφορά θα παρακρατείται από το μισθό.
Η τροπολογία αυτή θα φέρει ακόμα μεγαλύτερες μειώσεις στο καθαρό εισόδημα, καθώς από την 1η του νέου έτους τίθενται σε ισχύ οι νέες φορολογικές κλίμακες που ρίχνουν το αφορολόγητο (στις 5.000 ευρώ και ειδικότερα για συνταξιούχους άνω των 65 ετών, νέους κάτω των 30 ετών και άτομα με ειδικές ανάγκες στις 9.000).
Σχετικά με τους πολύτεκνους, τόνισε ότι θα έρθει επιδοματική πολιτική που θα διαχωρίζει ποιοι πραγματικά έχουν ανάγκη, βάσει εισοδήματος.
enet