7.10.11

Τώρα και ρωσικό ενδιαφέρον για το φυσικό αέριο στην κυπριακή ΑΟΖ

Οκτωβρίου 7, 2011 — Λουκάς
Στον δεύτερο γύρο αδειοδοτήσεων για έρευνα και εξόρυξη φυσικού αερίου στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας εισέρχεται και η Ρωσία. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΡΙΚ, ρωσικές εταιρείες άρχισαν να δείχνουν έντονο ενδιαφέρον. Είναι πιθανό μάλιστα να επιδιωχθεί μία συμφωνία συνεργασίας μεταξύ Ρωσίας και Κύπρου σε κυβερνητικό επίπεδο.
Σύμφωνα με οικονομικούς αναλυτές, αυτό ενδεχομένως να μην είναι άσχετο με την επίσημη συμφωνία για σύναψη δανείου 2,5 δισ. ευρώ από τη Ρωσία, με επιτόκιο 4,5% και διάρκεια αποπληρωμής 4,5 χρόνια.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Στέφανο Στεφάνου, το υπουργικό συμβούλιο εξουσιοδότησε τον υπουργό Οικονομικών να προχωρήσει στην σύναψη της συμφωνίας για το δάνειο από τη Ρωσία.
Ο κ.Στεφάνου μιλώντας μετά το πέρας της πολύωρης συνεδρίασης του υπουργικού, ξεκαθάρισε ότι η συμφωνία είναι διακρατική και ότι η πρώτη δόση θα δοθεί αρχές του Ιανουαρίου. Ωστόσο, σημείωσε ότι «δεν υπάρχει καμία συμφωνία για οποιαδήποτε ανταλλαγή». Πρόσθεσε δε ότι η κυβέρνηση θα έχει δικαίωμα πρόωρης αποπληρωμής, χωρίς επιπρόσθετες επιβαρύνσεις. 
Σύμφωνα, εξάλλου, με τουρκοκυπριακά μέσα ενημέρωσης, στο θέμα της ΑΟΖ, η Τουρκία δεν έχει καμιά διαφορά με το Ισραήλ, γι’ αυτό και δεν έχει καμιά αντίρρηση να διεξάγει έρευνες το Ισραήλ, στη δική του περιοχή.
Ωστόσο, η Άγκυρα έχει αντίρρηση για τη συμφωνία μεταξύ Κύπρου και Αιγύπτου, η οποία έγινε το 2003.
«Οι έρευνες της ελληνοκυπριακής πλευράς σημαίνουν βιασμό της Μεσογείου» υποστηρίζουν οι ίδιες πηγές του τουρκικού ΥΠΕΞ, επιμένοντας ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν πρέπει να κάνει καμιά συμφωνία πριν από τη λύση του Κυπριακού. 
Μάλιστα υποστηρίζουν ότι η «συμφωνία» που έγινε μεταξύ Τουρκίας και κατεχόμενων δεν σημαίνει ότι οι Τουρκοκύπριοι παραιτούνται των δικαιωμάτων τους για ολόκληρη την Κύπρο. Υποστηρίζουν ακόμη ότι η ίδια συμφωνία δεν συμβάλλει ούτε και στη διαίρεση του νησιού, αντίθετα έχει πρόθεση να στηρίξει τη λύση του Κυπριακού.
Η Τουρκία, ωστόσο, προειδοποιεί ότι στην περίπτωση που η ελληνοκυπριακή πλευρά παραβιάσει την υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας και κάνει έρευνες σε αυτή, τότε η Άγκυρα θα έχει μια πολύ διαφορετική στάση.
Πάντως, δεν ξεκαθαρίζουν τι προτίθεται να κάνει η Άγκυρα σε μια τέτοια περίπτωση. Η Άγκυρα αποκαλύπτει μάλιστα ότι έχει επαφές με τους Βρετανούς στους οποίους εξηγεί τις θέσεις της για το θέμα της Ανατολικής Μεσογείου.
http://www.tanea.gr/latestnews/article/?aid=4662961