18.10.11

Aντιπαράθεση Ερντογάν - Ομπάμα με αφορμή το Ισραήλ


Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών “αποκαλύπτει” κόντρα ανάμεσα στους δύο ηγέτες
Του Νίκου Στέλγια
Την χθεσινή συνεδρίαση της ηγεσίας του τουρκικού κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) επέλεξε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου, για να αποκαλύψει την ανοιχτή αντιπαράθεση ανάμεσα στον Πρόεδρο των ΗΠΑ Μπάρακ Ομπάμα και τον πρωθυπουργό της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγγίπ Ερντογάν. Σύμφωνα με τον κ. Νταβούτογλου, πριν από λίγους μήνες οι δυο πολιτικοί άνδρες αντάλλαξαν τηλεφωνικώς “σκληρά λόγια”.


Σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα της ηλεκτρονικής έκδοσης της Hurriyet Daily News, στην χθεσινή συνεδρίαση της ηγεσίας του ΑΚΡ στο Κιζιλτζίχαμαν της Άγκυρας, ο Αχμέτ Νταβούτογλου δήλωσε ότι ο Τούρκος πρωθυπουργός κατηγόρησε τον Αμερικανό πρόεδρο Ομπάμα με το πρόσχημα ότι «ενήργησε σαν συνήγορος του Ισραήλ».

Ο Τούρκος υπουργός εξωτερικών είπε ακόμα ότι ο Ομπάμα τηλεφώνησε στον Ερντογάν έντεκα (11) φορές τους τελευταίους εννέα μήνες. Σε μια από αυτές τις τηλεφωνικές συνομιλίες, σημειώθηκε αντιπαράθεση. Σε αυτή την τηλεφωνική συνομιλία, ο κ. Ομπάμα διαμαρτυρήθηκε για τον ρόλο της Τουρκίας στην συμφωνία ανταλλαγής ουρανίου του Ιράν, ρωτώντας γιατί η Τουρκία προστατεύει το Ιράν. Ο Ερντογάν αρνήθηκε τα όσα επικαλέστηκε ο Ομπάμα , είπε ο Νταβούτογλου, και ανταπάντησε: «Εγώ δεν προστατεύω το Ιράν, αλλά εσείς (οι ΗΠΑ) ενεργείτε σαν συνήγορος του Ισραήλ»

Σύμφωνα με την τουρκική, αγγλόφωνη φιλοκυβερνητική εφημερίδα, “Today’s Zaman” και το τουρκικό ειδησεογραφικό δίκτυο “NTV” η φραστική αντιπαράθεση έγινε στη συνάντηση που οι δύο ηγέτες είχαν τον περασμένο μήνα , στη Ν. Υόρκη.

Καθόλου τυχαία η «αποκάλυψη» του Νταβούτογλου
Η “αποκάλυψη” του Νταβούτογλου έρχεται σε μια περίοδο που το τουρκικό κυβερνών κόμμα δέχεται κριτική από την εκλογική του βάση σχετικά με την τοποθέτηση νατοϊκή πυραυλικής ασπίδας στην Τουρκία.

Σύμφωνα με τους ισλαμιστικούς αναλυτές και υποστηρικτές του ΑΚΡ, η τουρκική κυβέρνηση έχει συμφωνήσει με τα νατοϊκά σχέδια, τα οποία έχουν ως απώτερο στόχο την “υπεράσπιση” και την άμυνα του Ισραήλ.

Η συγκεκριμένη κριτική βρίσκει την τελευταία περίοδο όλο και περισσότερο αντίκτυπο στα συντηρητικά μέσα ενημέρωσης της Τουρκίας, τα οποία διατηρούν οδούς επικοινωνίας με την Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν. Από ότι φαίνεται, η Άγκυρα έχει λάβει υπόψη της την συγκεκριμένη κριτική και επιχειρεί να κατευνάσει την θύελλα αντιδράσεων στους κόλπους του κυβερνώντος κόμματος.

www.kathimerini.com.cy

*Eπισήμανση:Καθίσταται επιτακτική πλέον ανάγκη για την Τουρκική Διπλωματία  να δείξει λεκτικά- γιατί η πράξη άλλα αποδυκνείει-το ότι αποτελεί περιφερειακή δύναμη ευρύτερη στην περιοχή.Πλέον το σύνολο των αναλυτών φέρεται και φαίνεται να συμφωνεί ότι τα νατοικά σχέδια δεν έχουν στόχο την υπεράσπιση του Ισραήλ.Πρόκειται για ένταξη της Τουρκίας στο αμερικανικό αμυντικό σύστημα. Σύμφωνα  με τον Ιμάμη Γκουλέν ή αύξηση της επιρροής της Τουρκίας-νεοοθωμανικό όνειρο- περνά μέσα απο την πιστή και τυφλή υπακοή στις ΗΠΑ και στην καλύτερα προσφορά εκδούλευσης
infognomon politics