17.10.11

Γιατί ο Παπανδρέου δεν πάει στις ΗΠΑ

Των Κώστα Τζεβελέκου
Βελισσάριου Δραγάτση

Κινήσεις απελπισίας και επικοινωνιακά ατοπήματα αποδίδουν στελέχη του Στέητ Ντηπάρτμεντ στον πρωθυπουργό κ. Γιώργο Παπανδρέου. Με τον τρόπο αυτό δικαιολογούν την άρνηση του Προέδρου κ. Μπαράκ Ομπάμα και του αντιπροέδρου κ. Τζο Μπάιντεν να τον συναντήσουν!

Το φιάσκο ξεκίνησε όταν η κυβέρνηση έσπευσε να ενημερώσει τους δημοσιογράφους ότι: «Ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου θα συναντηθεί την Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ κ. Τζο Μπάιντεν, ο οποίος θα επισκεφθεί την Ελλάδα».


Στη συνέχεια ισχυρίσθηκαν ότι ο κ. Παπανδρέου θα επισκεφθεί τις ΗΠΑ και θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο κ. Μπάρακ Ομπάμα. Τελικά το ταξίδι του πρωθυπουργού ακυρώθηκε και δεν θα μεταβεί στις ΗΠΑ.

Την ίδια στιγμή, διπλωματικές πηγές των Ηνωμένων Πολιτειών επισήμαναν όταν το “Newsbomb.gr” ζήτησε περισσότερη ενημέρωση:

Η επίσκεψη Μπάιντεν μπορεί να γίνει, αλλά οι Αμερικανοί υποστηρίζουν πως δεν γνωρίζουν με ποιο πρωθυπουργό θα γίνουν οι επαφές. Επομένως διερωτώμεθα: Μήπως θα έλθει ο κ. Μπάιντεν πιθανώς για να παράσχει στήριξη σε μια νέα κυβέρνηση;
Όταν ρωτήσαμε ανώτατους Αμερικανούς αξιωματούχους -οι οποίοι επιθυμούν να κρατήσουν την ανωνυμία τους- προκειμένου να μας εξηγήσουν την άρνηση του προέδρου Ομπάμα να δει τον πρωθυπουργό αρνήθηκαν να τοποθετηθούν ευθέως. Επομένως τι συμβαίνει;
Στελέχη της αμερικανικής διπλωματίας που βρίσκονταν στην Αθήνα, μετέβησαν σε καίριες θέσεις όπως η έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες και βρίσκονται σήμερα στην Ουάσινγκτον υπογραμμίζουν με σαφήνεια: «Αυτή η κυβέρνηση δεν μπορεί να σταθεί άλλο. Θα πάτε σε εκλογές».

Τι λένε στην Ουάσινγκτον

Μάθαμε ότι το επιτελείο του Προέδρου Ομπάμα θεωρεί ότι «η κατάσταση στην Ελλάδα έχει ξεφύγει από τα χέρια της σημερινής κυβέρνησης σε όλα τα επίπεδα. Δεν μπορεί να υλοποιήσει αποφάσεις ούτε στην οικονομία, ούτε στην ανάπτυξη, ούτε στην καταστολή του κοινού εγκλήματος. Με τα μέτρα που λαμβάνει έχει οδηγήσει όλους τους Έλληνες στους δρόμους. Εμείς ως αμερικανική πολιτική στηρίζουμε τη χώρα (άλλωστε ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών το απέδειξε έμπρακτα στη σύνοδο της Πολωνίας), αλλά πρέπει να κάνετε κάτι και εσείς»…

Από ότι φαίνεται οι Αμερικανοί έδωσαν το πράσινο φως για αλλαγή του πολιτικού σκηνικού. Αυτό σημαίνει ότι οι Ευρωπαίοι δεν θα αντιδράσουν και θα συμφωνήσουν, σύμφωνα με διπλωματικούς αναλυτές.

Ίσως πήραν αυτή την απόφαση γιατί φοβούνται μια ακυβερνησία στη χώρα και δεν επιθυμούν ένα νέο μέτωπο στη καρδιά της Ευρώπης. Τα δεδομένα αυτά έρχονται να επιβεβαιώσουν το περιεχόμενο εκθέσεων όπως αυτό που δημοσιεύσαμε πρόσφατα στο “Newscode.gr” από τον αναλυτή του ιαπωνικού οίκου «Nomura» κ. Άλαστερ Νιούτον για τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα.
newsbomb