2.10.11

Τουρκαλβανικά σενάρια τριχοτόμησης της πΓΔΜ

Του Κώστα Τζεβελέκου

Ο Τούρκος πρωθυπουργός και η πολυπληθής ομάδα επιχειρηματιών που τον ακολουθούσε - κατά το επίσημο ταξίδι του στην ΠΓΔΜ- αποχώρησαν, αφού υπέγραψαν οικονομικές συμφωνίες εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ και εκστομίζοντας κορώνες εναντίον της Ελλάδος.


Σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στα Σκόπια ο κ. Ερντογάν επιτέθηκε κατά της Ελλάδος χαρακτηρίζοντας την ελληνική θέση για το όνομα : “Ακατανόητη και άδικη”. Δεν περιμέναμε βέβαια και τίποτα καλύτερο από τον κ. Ερντογάν.

Αλλά ένας άλλος λόγος της σημασίας της επίσκεψης του κ. Ερντογάν στην ΠΓΔΜ ήταν και η απογραφή η οποία ξεκινά σήμερα και θα διαρκέσει μέχρι της 15 Οκτωβρίου. Δηλαδή, με την παρουσία του πέρασε το μήνυμα στους Τούρκους των Σκοπίων ότι : “ Η μητέρα Τουρκία είναι μαζί σας” .

Οι Τούρκοι έχουν ξεκινήσει έναν αγώνα εδώ και καιρό προσπαθώντας να εγγράψουν παράνομα όσους περισσότερους Τούρκους μπορούν, το ίδιο βέβαια και οι Αλβανοί.

Τις παραπάνω μηχανορραφίες κατήγγειλε η υπεύθυνη της Κρατικής Επιτροπής Απογραφής κ. Βεσνα Γιανεφσκα τονίζοντας ότι : “ Ετοιμάζονται να φαλκιδεύσουν την απογραφή τα μέλη της αλβανικής και τουρκικής εθνικής καταγωγής.” Η ίδια η κ. Γιάνεφσκα είναι Σλαβομακεδονικής προέλευσης και μετά από αυτές τις καταγγελίες παραιτήθηκε ισχυριζόμενη ότι: “ Η ερμηνεία του νόμου έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τα κριτήρια που εφαρμόζει η Εurostat και η οποία προσφέρει τεχνική βοήθεια για την απογραφή του πληθυσμού».

Το 2002 ήταν η τελευταία απογραφή που πραγματοποιήθηκε στην ΠΓΔΜ με αποτέλεσμα να απογραφούν συνολικά 2.020.000 άνθρωποι.

Από αυτούς το 64,18% του πληθυσμού ήταν Σλαβομακεδόνες, το 25,17% Αλβανοί το 3,85 %Τούρκοι ,Ρομά 1,8 %, Σέρβοι 0,85% βλάχοι 0,5% και τα υπόλοιπα μέλη των εθνοτικών ομάδων ανέρχονται στο 1%.

Οι Τούρκοι και οι Αλβανοί προσπαθούν να ανεβάσουν τα ποσοστά τους προκειμένου να διεκδικήσουν περισσότερα προνόμια στην ήδη τριχοτομημένη Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας.
newsbomb