24.10.11

Μαχητικά του Ισραήλ στο αεροδρόμιο Λάρνακας Ασκήσεις ελικοπτέρων στην ανατολική Μεσόγειο με διάφορα σενάρια



Ισραηλινά μαχητικά ελικόπτερά AH-64D Apache. Τα 8 ελικόπτερα πραγματοποίησαν την άσκηση ανά ζεύγη (φωτ. αρχείου).
Ισραηλινά μαχητικά ελικόπτερά AH-64D Apache. Τα 8 ελικόπτερα πραγματοποίησαν την άσκηση ανά ζεύγη (φωτ. αρχείου).
ΠΕΤΡΟΣ ΘΕΟΧΑΡΙΔΗΣ 

ΟΚΤΩμαχητικά ελικόπτερα του Ισραήλ, πραγματοποίησαν χθες προσγειώσεις και απογειώσεις στο αεροδρόμιο Λάρνακας, στο πλαίσιο ευρύτερης άσκησης της Πολεμικής Αεροπορίας του Ισραήλ στην ανατολική Μεσόγειο. Οι πτήσεις πραγματοποιήθηκαν από τις δέκα το πρωί μέχρι και αργά το μεσημέρι. Μάλιστα ένα ζεύγος ελικοπτέρων πραγματοποίησε προγραμματισμένη πλήρη διαδικασία ανεφοδιασμού στη Λάρνακα, κάτι που δείχνει ότι η άσκηση έγινε όχι απλά σε συνεννόηση, αλλά και σε συνεργασία με τις κυπριακές Αρχές. 

Τα στοιχεία του «Φ» δείχνουν ότι τα μαχητικά ελικόπτερα δοκίμασαν όλες τις διαδικαστικές και τεχνικές πτυχές για πτήσεις και προσγειώσεις στο αεροδρόμιο Λάρνακας. Η άσκηση προσγειώσεων και άμεσων απογειώσεων έγιναν με σχηματισμούς των ελικοπτέρων ανά ζεύγη, ενώ το τελευταίο ζεύγος, προσγειώθηκε για ανεφοδιασμό και απογειώθηκε εκ νέου λίγη ώρα αργότερα.

Επίσης, δοκιμάστηκαν οι πτητικές διαδικασίες προσέγγισης και απομάκρυνσης ελικοπτέρων σε σχέση με το αεροδρόμιο (όπως τα υψόμετρα, οι ταχύτητες και οι αποστάσεις σε κάθε πορεία, αλλά και τα πιθανά εμπόδια). Όπως εκτιμάται, η άσκηση ήταν άψογη, γεγονός που έδειξε ότι υπήρξε πλήρης ετοιμότητα των εμπλεκομένων στο αεροδρόμιο Λάρνακας και όχι μόνο.

Δεν αποκλείεται οι ίδιες διαδικασίες να επαναληφθούν τις επόμενες μέρες και πριν την άφιξη του επικεφαλής του κράτους του Ισραήλ στην Κύπρο την επόμενη εβδομάδα. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», η τουρκική αεροπορία δοκίμασε να παρακολουθήσει από κοντά την ισραηλινή άσκηση, μάλιστα για το σκοπό αυτό μαχητικά της πέταξαν μέχρι και τα όρια των περιοχών ελέγχου πτήσεων Λευκωσίας και Καΐρου, όπου διεξαγόταν άσκηση εναέριου ανεφοδιασμού ισραηλινών μαχητικών.
Όπως ήδη έγραψε ο «Φ», σήμερα ξεκινούν στη Λευκωσία κοινές συσκέψεις ομάδων ασφαλείας Κύπρου - Ισραήλ, σε σχέση με την επίσκεψη του Προέδρου της γειτονικής χώρας στο νησί μας.
Φιλελευθέρος 24/10/2011