21.10.11

Κόντρα Παπακωνσταντίνου-Τσίπρα στη Βουλή



«Πυρά» αντάλλαξαν από το βήμα της Βουλής, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας με τον υπουργό Περιβάλλοντος Γιώργο Παπακωνσταντίνου, στο πλαίσιο επίκαιρης ερώτησης για τα μεταλλεία χρυσού στη Χαλκιδική.
"Έχω να σας δω στη Βουλή από τότε που δεσμευόσασταν ότι αν χρειαστεί να πάρουμε νέα μέτρα θα έχουμε αποτύχει. Για αποτυχημένο, μια χαρά σας βλέπω στη θέση σας, αλλάξατε βέβαια υπουργείο αλλά αυτή η αποτυχία των προγνώσεών σας και των επιλογών σας σε χιλιάδες συμπολίτες μας, σε εκατομμύρια συμπολίτες μας έχει στοιχίσει πολύ πιο ακριβά –έχουν χάσει τις δουλειές τους, είναι στην ανεργία, δεν έχουν μεροκάματο και έχουν δεχτεί μια τρομακτική μείωση εισοδήματος", ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απευθυνόμενος στον Γ. Παπακωνσταντίνου.

Ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε τον υπουργό Περιβάλλοντος ότι, μεταξύ άλλων, προχώρησε στη νομιμοποίηση των αυθαιρέτων και "ξεμπλόκαρε αυτό το μεγάλο έργο η υπόθεση του έργου του χρυσού στη Χαλκιδική και προχώρησε η μελέτη των περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Και όχι μόνο ξεμπλόκαρε παρά τις αντίθετες εισηγήσεις του Τεχνικού Επιμελητηρίου, του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσ/νίκης, όχι μόνο ξεμπλόκαρε αλλά είδαμε να προχωράει και μια συμφωνία μεταξύ ιδιωτών, μεταξύ επενδυτών του Κατάρ και των μεγαλομετόχων της «Ελληνικός Χρυσός» με τις ευλογίες και την παρουσία του ίδιου του πρωθυπουργού στο Μέγαρο Μαξίμου".
Από την πλευρά του, ο υπουργός Περιβάλλοντος απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα τόνισε: "Είναι προφανές ότι η χθεσινή αποστροφή του υπουργού Οικονομικών σας ενόχλησε και χάσατε την ψυχραιμία σας. Η προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ είναι να δημιουργεί ένα επεισόδιο την ημέρα εντός και εκτός Βουλής. Αυτός είναι ο ρόλος του. Τα μέτρα για την ανάπτυξη είναι ψιλά γράμματα για εσάς. Στη πράξη σας ενδιαφέρει η χώρα να πηγαίνει από μιζέρια σε μιζέρια. Τίποτε άλλο.".
Αναφερόμενος στη χθεσινή συνεδρίαση, ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ πρόσθεσε: "Τι χειροκροτούσατε; Χειροκροτούσατε το ξεγύμνωμα της υποτέλειας της κυβέρνησής σας. Την ώρα που στενάζει ο ελληνικός λαός, την ώρα που θα πάρει τους μισθούς και τις συντάξεις σε επίπεδα που είναι κάτω από τα όρια της φτώχειας, την ώρα που εσείς –αν και αποτύχατε– είστε Υπουργός αλλά εξαιτίας της αποτυχίας σας χιλιάδες πολίτες έχουν χάσει τη δουλειά τους".
Συνεχίζοντας, ο υπουργός Περιβάλλοντος επέκρινε τη στάση του Αλ. Τσίπρα, αναφέροντας: "Να μην κουνάτε το δάχτυλο σε όλους όσους προσπαθούν να κάνουν τη δουλειά τους. Κανένας δεν σας έκανε τιμητή των πάντων. Η πολιτική κριτική πρέπει να γίνεται σε νηφάλιους τόνους. Όχι για να αποκτήσουμε πλάνο στα δελτία ειδήσεων. Είμαστε σε κρίσιμη κατάσταση. Η κυβέρνηση επιχειρεί να κάνει τη δουλειά της, κρίνεται και αξίζει νηφάλια αντιπολίτευση που δεν εξαντλείται σε κενά συνθήματα. Εσείς έχετε δικαίωμα να λέτε ότι θέλετε, αλλά δεν θα εμποδίσετε την κυβέρνηση να πάρει δύσκολες και με πολιτικό κόστος αποφάσεις που θεωρεί αναγκαίες για να πάει η χώρα μπροστά και να έχουν τα παιδιά μας μέλλον εδώ και όχι να αναγκαστούν να μεταναστεύσουν".
enet